SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.30 issue1Functional diversity in “montado” systems: nutrients fluxes in Quercus rotundifolia Lam.The cork as environmental probe of heavy metals: a socio- environmental service done by “montados” with cork oaks and cork oak stands (Quercus suber L.) author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Revista de Ciências Agrárias

Print version ISSN 0871-018X

Rev. de Ciências Agrárias vol.30 no.1 Lisboa Jan. 2007

 

Produção pecuária no montado – suínos

Livestock production in the “montado” – pigs

 

J. T. Nunes1

 

RESUMO

A produção pecuária no montado alentejano é muito importante, ao nível da exploração e à escala regional. Baseia-se no sistema silvo-pastoril, com aproveitamento directo dos recursos alimentares naturais por raças autóctones. O porco alentejano é considerado o rei dos montados alentejanos, destaca-se no aproveitamento pecuário desta floresta de uso múltiplo. Na primeira metade do século passado a raça alentejana representava cerca de 50% do armentio suíno português.

A intensificação dos sistemas de produção, agrícolas e pecuários, contribuiu para um decréscimo acentuado, da suinicultura extensiva tradicional. Em 1986 a população de suínos autóctones no Alentejo tinha decaído para cerca de 2% do total nacional.

As raças locais, seja de porcos ou ruminantes tem conhecido recentemente uma notoriedade nova, quando se aliam os produtos delas derivados ao território, numa perspectiva de fileira.

A evolução da PAC e a consciencialização para os problemas ambientais contribuíram para reenquadrar os sistemas silvopastoris e, particularmente, a montanheira numa óptica produtiva sustentável. A montanheira tradicional consiste na engorda de porcos, com idades de 14 a 18 meses, em regime de pastoreio durante o Outono e Inverno, nos sob-cobertos dos montados de azinho e sobro. A engorda tardia, fortemente amilácea, produz carcaças pesadas de 120 kg a 140 kg com grande adiposidade. Porém, com a desejável infiltração de gordura intermuscular.

O maneio adequado, à optimização das características da carcaça e à aptidão tecnológica da carne e gordura nos sistemas silvo-pastoris, implica conhecer objectivamente: os recursos naturais, a fisiologia particular das raças locais, as características físicas químicas e sensoriais requeridas pelos produtos tradicionais e pela carne fresca.

 

ABSTRACT

Livestock production in Alentejo has been very important considering both farm and general economy. It is based on natural feedstuffs resources (pastures, acorns etc.) and local breeds. In Portugal, during the first half of last century Alentejano pig breed represented almost 50% of total pigs raised in the country.

Intensification on agricultural systems and on livestock management contributed to a strong decrease on extensive system pig herds and in 1986 the amount of autochthonous pigs in Portugal represented about 2%.

Local breeds of pigs, sheep, goats or even cattle recently got a new opportunity. Considering high grade products they can apply for an add value, by valorisation of the originality linked to the traditional production system, under oaks or chestnuts canopy.

PAC evolution and a progressive environmental concern also helped to restart, on a sustainable way, the finishing animal grazing in open spaces, pigs fattened under acorns (montanheira) or chestnuts. That means the fattening of hogs aged 14 to 18 months grazing under oaks, during autumn and winter. This late fattening, performed on a diet rich in starch, produces heavy carcasses, from 120 kg to 140 kg, with high percentage of fat and an important intermuscular infiltration of fat.

To recommend a proper livestock management to optimise the carcass and meat characteristics, in farming systems using natural resources it’s necessary to know, objectively, the natural feedstuffs resources, the particular physiology of local breeds, physical and chemical characteristics and sensorial request of traditional products, as well as fresh meat parameters.

 

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text only available in PDF format.

 

REFERÊNCIAS BIBLIOGRÁFICAS

Almeida, J.A.A. & Marinho, A.A.M. 1992. Valor Nutritivo da Bolota e da Lande. In: II Coloquios sobre el Cerdo Mediterráneo. pp. 9 – 10.         [ Links ]

Aparicio Macarro, J.B. 1992. La Montañera y el Cerdo Ibérico. In: El Cerdo Ibérico. La Naturaleza de la Dehesa. Zafra. Ministerio de Agricultura Pesca y Alimentación. pp. 169 – 188.

Campaniço, L. F. C. & Tirapicos Nunes, J. L. 2005. Influência dos Frutos Quercus rotundifolia e Quercus suber sobre as Performances Produtivas e Perfil de Ácidos Gordos da Gordura Sub-cutânea em Suínos de Raça Alentejana. Universidade de Évora.

Casabianca, F. 1996. Optimization des Systèmes d’élevage Traditionnels du Porc Méditerranéen. Produzione Animale Volume IX - III Série - Numero speciale, pp. 51 - 58.

Casabianca, F., Luciani, A. & Santucci, P. 1990. Elevage Porcin et Charcuterie Sèche en Corse : une Filière Axée sur la Maîtrise de la Qualité. Science Technique Technologie, 12: 4 – 9.

De Pedro, E., Garcia de Siles, J.L., Dobao, M.T., Rodriganez, J. & Silio, L. 1989. Efecto del Peso de Sacrificio y el Sexo sobre las Características de la Canal de Cerdo Ibérico. In: I Colloque de Production Porcine en Europe Mediterrannénne. Ajaccio, France, 13 pp.

Flores, J., Biron, C., Izquierdo, L. & Nieto, P. 1988. Characterisation of Green Hams from Iberian Pigs by Fast Análisis of Subcutaneous Fat. Meat Science, 23: 253 – 262.

Freitas, A. A. G.B. 1998. Influência do Nível e Regime Alimentar em Pré-Acabamento sobre o Crescimento e Desenvolvimento do Porco Alentejano e suas Repercussões sobre o Acabamento em Montanheira e com Alimento Comercial. PhD Thesis. Universidade de Évora.

López Bote, C., Frutuoso, G & Mateos, G.G. (2002). Sistemas de Producción Porcina y Calidad de la Carne. El Cerdo Ibérico. Solo Cerdo Ibérico, 9: 59-86.

Neves, J.A.F.M., Sabio, E., Freitas, A. B. & Almeida, J.A. 1996. Déposition des Lipides Intramusculaires dans le Porc Alentejano. L ‘effet du Niveau Nutritif pendant la Croissance et du Régime Alimentaire pendant L’engraissement. Produzione Animale, IX: 93 – 96.

Neves, J.A.F.M. 1998. Influência da Engorda em Montanheira sobre as Características Bioquímicas e Tecnológicas da Matéria Prima e do Presunto Curado de Porco Alentejano. PhD Thesis. Universidade de Évora.

Oliveira, A. 2000. Estudo de Características da Carcaça e da Gordura do Porco Alentejano (Sus ibericus). PhD Thesis. Universidad de Extremadura. Facultad de Veterinária.

Pugliese, C., Madonia G., Chiofalo, V., Margiotta, S. , Acciaioli, A. & Gandini, G. 2003. Comparison of the Performances of Nero Siciliano Pigs Reared Indoors and Outdoors. 1. Growth and Carcass Composition. Meat Science, 65 (Issue 2): 825-831.

Rey, A. I., López Bote, C. J. & Sanz, R. 1997. Effect of Extensive Feeding on atocopherol Concentration and Oxidative Stability of Muscle Microsomes from Iberian Pigs. Animal Science, 65: 515-520.

Ruiz. J. 1993 Influencia de la alimentación sobre las características y composición de la grasa subcutánea y hepática del Cerdo Ibérico. Tesis de Licenciatura. Facultad de Veterinaria. Universidad de Extremadura.

Secondi, F. 1999. Croissance, Développement Tissulaire et Composition Lipidique des Tissus Musculaire et Adipeux chez le Porc Corse. PhD Thesis. Université Blaise Pascal.

Tirapicos Nunes, J.L. 1993. Contributo para a Reintegração do Porco Alentejano no Montado. PhD Thesis. Universidade de Évora.

Tirapicos Nunes, J.L. 1999. El Cerdo Alentejano. Situación actual. Actas das I Jornadas sobre el cerdo Ibérico y sus Productos, 22-25 de Junio. Salamanca.

Tirapicos Nunes, J. 2004 Conduite d'élevage en vue d'optimiser les caractéristiques de la carcasse et de la viande dans des systèmes de production utilisant des ressources naturelles. Proceedings do 5 th International Symposium on the Mediterranean Pig (invited paper).

Vargas, G.J.D. & Aparício, T.M.A. 2000. El Cerdo Ibérico en la Dehesa Extremeña - Análisis Técnico y Económico. 1 Vol. Ed. Indugrafic. Badajoz.

 

1 Departamento de Zootecnia e Instituto de Ciências Agrárias Mediterrâneas (ICAM), Universidade de Évora, Apartado 94, 7002-554 Évora; e-mail: jnunes@uevora.pt

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License