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Ciência e Técnica Vitivinícola

versão impressa ISSN 0254-0223

Ciência Téc. Vitiv. v.17 n.2 Dois Portos  2002

 

Proficiency Test on Ftir Wine Analysis*

 

J. L. Moreira1,2, A. M. Marcos1, P. Barros1,2

 

1 Instituto da Vinha e do Vinho, Laboratório Vitivinícola, Unidade Laboratorial de Gaia, Rua Serpa Pinto, 571, 2.º, 4400-307 Vila Nova de Gaia, Portugal. E-mail: ulgaia@ivv.min-agricultura.pt

2 ALABE – Associação dos Laboratórios de Enologia, Rua Ferreira Borges, 27, 4050–253 Porto, Portugal. E-mail: alabe@net.sapo.pt

(Manuscrito recebido em 25.09.02. Aceite para publicação em 18.11.02)

 

 

SUMMARY

The FTIR (Fourier Transform Infrared) technology has recently become one of the greatest improvements in the routine work of a wine analysis laboratory.

In Portugal a workgroup of laboratories equipped with FTIR wine analysers has been created in order to optimise this methodology. One of the most important tasks of this workgroup was to carry out a proficiency test for FTIR analysers. This test consisted in the analysis of the same sample by all the participants, using a FTIR wine analyser provided with the same analytical calibration and using the same procedure.

The results obtained presented good reproducibility in what the most relevant parameters are concerned.

This proficiency test enables a more effective quality control of the FTIR results of each laboratory and became an important tool to detect several malfunctions in the equipments of the participants.

Keywords: wine, FTIR, spectrometry, proficiency test, analysis

 

 

RESUMO

Teste de desempenho em análise de vinhos por FTIR

A Espectroscopia de Infravermelho com Transformada de Fourier (FTIR) tornou-se recentemente uma das maiores inovações na análise de rotina de um laboratório de enologia.

Em Portugal foi criado um grupo de laboratórios com equipamentos analisadores de vinho por FTIR, com o objectivo de optimizar esta metodologia. Uma das mais importantes tarefas deste grupo foi levar a cabo um teste de desempenho para analisadores FTIR. Este teste consistiu na análise, por todos os participantes, da mesma amostra, usando um analisador de vinho por FTIR equipado com a mesma calibração analítica e usando o mesmo procedimento.

Os resultados obtidos apresentam boa reprodutibilidade para os parâmetros mais relevantes.

Este teste de desempenho possibilita um controlo de qualidade mais eficiente dos resultados dos equipamentos FTIR de cada laboratório e tornou-se uma importante ferramenta na detecção de diversas situações de funcionamento deficiente dos equipamentos.

Palavras-chave: vinho, espetrometria, FTIR, teste de desempenho, análise

 

 

RÉSUMÉ

Test d’aptitude sur l´analyse de vin par FTIR

La technologie de FTIR (Spectrométrie d’Infrarouge avec Transformée de Fourier) s’est récemment imposée comme l’une des plus grandes améliorations du travail de routine des laboratoires d’oenologie.

Au Portugal, un groupe de laboratoires equipés avec des analyseurs de vin par FTIR a été créé dans le but d’optimiser cette méthodologie. Une des tâches les plus importantes de ce groupe a été de mettre en place un test d’aptitude des analyseurs de vin par FTIR. Ce test a consisté dans l’analyse du même échantillon par tous les participants à travers l’utilisation d’analyseurs de vin par FTIR equipés avec le même calibrage analytique, et en utilisant la même procédure d’analyse.

Les résultats obtenus présentent une bonne reproductibilité en ce qui concerne les paramètres les plus pertinents.

En permettant un contrôle plus efficient de la qualité des résultats provenant des analyseurs de vin par FTIR, ce test d’aptitude est devenu un important outil pour détecter plusieurs défauts de fonctionnement dans les équipements.

 

 

Texto completo disponível apenas em PDF.

Full text only available in PDF format.

 

 

REFERENCES

 

E.C. Regulation N. 2676/90, dated 17/9/1990. Official Journal of the European Communities N. L272 of 3/10/1990.

ISO 5725-2, 1994. Exactitude (justesse et fidelité) des résultats et méthodes de mesure – Partie 2: Méthode de base pour la détermination de la répétabilité et de la reproducibilité dúne méthode de mesure normalisée. (Ed.) International Organization por standardization.

Moreira J.L., Marcos A. M., Barros P., 2002. Analysis of Portuguese Wines by Fourier Transform Infrared Spectrometry. Ciência Téc. Vitiv., 17, 27-33.         [ Links ]

Patz, C-D, David A., Thente K., Kürbel P., Dietrich H., 1999. Wine analysis with FTIR spectrometry. Vinicultural and Enological Science, 54, 80-87.

 

 

* Work developed in the scope of the Portuguese workgroup in FTIR: Instituto da Vinha e do Vinho, Instituto Nacional de Investigação Agrária – Estação Vitivinícola Nacional, Direcção Regional da Agricultura da Beira Litoral – Estação Vitivinícola da Bairrada, Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes, Comissão Vitivinícola Regional Ribatejana, Comissão Vitivinícola Regional da Estremadura, Comissão Vitivinícola Regional do Dão, A. A. Calém S.A., Adega Cooperativa de Ponte de Lima, ALABE – Associação dos Laboratórios de Enologia, Cooperativa Agrícola de Reguengos de Monsaraz, Agroeno - Prestação de Serviços à Agricultura, Lda., Finagra, S.A., Manuel D. Poças Júnior – Vinhos S.A., Sogrape - Vinhos de Portugal, S.A.

 

AKNOWLEDGEMENTS

The authors would like to thank the collaboration of all the members of the workgroup who provided samples for this test and promptly supplied the analytical data.