SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.35 número1Impacto dos Problemas Orais na Qualidade de Vida de Dependentes Químicos em Recuperação num Centro de TratamentoPrevalência e Risco de Tabagismo entre Estudantes do Ensino Médio em Cidade do Nordeste do Brasil índice de autoresíndice de assuntosPesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO

Compartilhar


Portuguese Journal of Public Health

versão impressa ISSN 2504-3137versão On-line ISSN 2504-3145

Resumo

GONCALVES, Magda et al. The Presence of Listeria monocytogenes in Soft Cheeses from the Southern Region of Tejo. Port J Public Health [online]. 2017, vol.35, n.1, pp.37-43. ISSN 2504-3137.  https://doi.org/10.1159/000477648.

Introduction: In the past decades, the number of food poisoning outbreaks brought on by Listeria monocytogenes has been increasing. Methods: We analyzed 30 samples of soft cheeses from different manufacturers, of which 66.7% were produced from raw sheep milk. Results: The presence of L. monocytogenes was detected in 10% (n = 3) of the analyzed samples, and 17% (n = 5) were contaminated with L. innocua. Conclusion: The consumption of soft cheeses is associated with an increased risk of listeriosis.

Palavras-chave : Listeria monocytogenes; Listeriosis; Cheese; Public health; Foodborne outbreak.

        · resumo em Português     · texto em Português     · Português ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons