SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.35 issue1Impact of Oral Health Problems on the Quality of Life of Drug Addicts in Recovery in a Treatment CenterThe Prevalence and Risk Factors of Smoking among High School Students in a City in Northeastern Brazil author indexsubject indexarticles search
Home Pagealphabetic serial listing  

Services on Demand

Journal

Article

Indicators

Related links

  • Have no similar articlesSimilars in SciELO

Share


Portuguese Journal of Public Health

Print version ISSN 2504-3137On-line version ISSN 2504-3145

Abstract

GONCALVES, Magda et al. Presença de Listeria monocytogenes em Queijos de Pasta Mole da Região a Sul do Tejo. Port J Public Health [online]. 2017, vol.35, n.1, pp.37-43. ISSN 2504-3137.  https://doi.org/10.1159/000477648.

Introdução: Nas últimas décadas, o número de casos de infeções de origem alimentar provocadas por Listeria monocytogenes tem vindo a aumentar. Objetivo: Deteção e quantificação de Listeria monocytogenes em queijos de pasta mole produzidos na região a Sul do Tejo. Metodologia: Foram analisadas 30 amostras de queijos de pasta mole de diferentes fabricantes, dos quais 66,7% produzidas a partir de leite de ovelha cru. Resultados: Das amostras analisadas, 10% (n = 3) estavam contaminadas com Listeria monocytogenes e 17% (n = 5) com Listeria innocua. Conclusão: O consumo de queijos de pasta mole está associado com o aumento do risco de ocorrência de listeriose.

Keywords : Listeria; monocytogenes Listeriose; Queijo; Saúde pública; Toxinfeção.

        · abstract in English     · text in Portuguese     · Portuguese ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License