SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.37 número1Avaliação da qualidade de sementes de barbatimão oriundas de três locais no Norte de Minas GeraisAvaliação do potencial para aplicação diferenciada de potássio em pastagens permanentes no Alentejo: estudo de caso índice de autoresíndice de assuntosPesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO

Compartilhar


Revista de Ciências Agrárias

versão impressa ISSN 0871-018X

Resumo

BRITO, Luis Miguel; MOURAO, Isabel  e  COUTINHO, João. Composting acacia biomass with pine bark. Rev. de Ciências Agrárias [online]. 2014, vol.37, n.1, pp.59-68. ISSN 0871-018X.

Acacias are invasive Fabaceae species that can be composted to produce organic amendments and horticultural substrates. With this aim, big piles were set up with ground and screened acacia residues and pine bark, and managed with different turning frequency, to analyze the physicochemical characteristics during composting and to model the breakdown of acacia organic matter (OM). Temperatures were >60oC for several months, indicating pathogen inactivation, seed destruction and high amount of biodegradable OM (600-620 g kg-1 of initial OM). High temperature and high pH conditions promoted significant N losses (450-470 g kg-1 of initial N). Nevertheless, these were smaller compared to C losses and so the C/N ratio decreased from 56 at the beginning to 40-41 at the end of composting. This study indicates that composting acacia can produce organic amendments with high OM content, and low electrical conductivity (<0.7 dS m-1). However, a long period of composting is required to achieve advanced compost maturation.

Palavras-chave : C/N ratio; mineralization; nitrogen; organic matter; temperature.

        · resumo em Português     · texto em Português     · Português ( pdf )

 

Creative Commons License Todo o conteúdo deste periódico, exceto onde está identificado, está licenciado sob uma Licença Creative Commons