38 2 
Home Page  

  • SciELO

  • SciELO


Análise Psicológica

 ISSN 0870-8231 ISSN 1646-6020

GOMES, Ana Isabel; BARROS, Luísa    PEREIRA, Ana Isabel. Predictors of outcomes following a brief Portuguese parental nutrition intervention. []. , 38, 2, pp.167-179. ISSN 0870-8231.  https://doi.org/10.14417/ap.1735.

^len^aEarly childhood is largely recognized as a critical period for shaping the child’s eating patterns. Although interventions studies that focus on first years of life are increasing, with positive impact, the moderators of treatment gains and the relative importance of each determinant of the change process have been rarely explored. This study aimed to identify potential predictors of outcomes concerning children’s healthy and unhealthy eating behaviors after a parental school-based intervention. An intervention longitudinal study with repeated measures at baseline and after participation in the Red Apple program was performed. Parents and children were recruited in public and state-funded kindergartens near Lisbon, Portugal. A total of 44 parents of 3-to 6-year-old children agreed to participate in the study and 39 met the inclusion criteria. The Red Apple program included four parental group sessions about young children’s growth, nutritional guidelines, and positive parental feeding strategies, and adult-child activities and newsletters delivered to caregivers. Data regarding children’s dietary intake, food preferences, neophobia/neophilia, parental concerns about the child’s weight, and self-efficacy in promoting healthy dietary patterns in children were collected before (T1) and after (T2) the intervention. Higher parental concerns about weight and self-efficacy at T1 significantly predicted children’s healthy dietary intake at T2. The only significant contribution for children’s unhealthy dietary intake at T2 was the previous consumption of those foods at T1. Interventions that focus on parental cognitive variables might effectively contribute to positive changes in children’s dietary intake. Findings also suggest that specific targets of children’s diet may pose unlike challenges that respond differently to the mechanisms of influence of the intervention.^lpt^aOs primeiros anos de vida têm sido reconhecidos com um período crítico para moldar os padrões alimentares da criança. Embora os estudos de intervenções direcionados a crianças pequenas tenham aumentado, com resultados positivos, os moderadores dos ganhos da intervenção e a importância relativa de cada determinante do processo de mudança têm sido raramente explorados. Este estudo teve como objetivo identificar possíveis preditores dos resultados obtidos após uma intervenção parental em contexto escolar, relativamente aos comportamentos alimentares saudáveis e não saudáveis de crianças pré-escolares. Foi realizado um estudo quasi-experimental e longitudinal, com medidas repetidas avaliadas antes e após a participação no programa Maçã Vermelha. Os pais e as crianças foram recrutados em jardins de infância do ensino público e de Instituições Particulares de Segurança Social da região de Lisboa. Um total de 44 pais de crianças entre os 3 e os 6 anos aceitaram participar no estudo, e 39 cumpriram os critérios de inclusão. O programa Maçã Vermelha incluiu quatro sessões grupais sobre o crescimento e a saúde das crianças pré-escolares, as orientações nutricionais para esta fase de desenvolvimento, e as práticas parentais alimentares mais eficazes. Entre sessões, foram entregues newsletters e atividades para realizar com as crianças. Foi solicitado aos pais que preenchessem instrumentos sobre a criança (consumo de alimentos saudáveis e não saudáveis, preferências alimentares, comportamentos neofóbicos/neofílicos) e sobre si (preocupação com o peso da criança, autoeficácia na promoção de uma alimentação saudável) antes (T1) e depois (T2) da intervenção. Índices mais elevados de preocupação com o peso e de autoeficácia em T1 previram significativamente o consumo de alimentos saudáveis em T2. A única contribuição significativa para o consumo de alimentos não saudáveis em T2 foi o consumo anterior desses alimentos em T1. As intervenções focadas nas variáveis cognitivas dos pais podem contribuir para mudanças positivas no consumo alimentar das crianças pequenas. Os resultados também sugerem que alvos específicos da dieta da criança podem apresentar desafios diferentes, que respondem diferentemente aos mecanismos de influência da intervenção.

: .

        · | |     ·     · ( pdf )

 

Creative Commons License All the contents of this journal, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Commons Attribution License