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Análise Psicológica

 ISSN 0870-8231 ISSN 1646-6020

GARCIA-MARQUES, Teresa    PRADA, Marília. When does brand matter more than our senses?: The influence of touching or smelling experience on product evaluation. []. , 38, 2, pp.141-151. ISSN 0870-8231.  https://doi.org/10.14417/ap.1725.

^len^aIn this work we examine the interaction between brand and direct experience on product evaluation. Specifically, we selected two products (perfume and paper) whose intrinsic quality can be inferred directly through sensory experience (i.e., scent and writing experience, respectively). Results from one field and one laboratorial experiment showed that brand impacts the perception of a product, overriding the information offered by direct sensory experience with the product. Importantly, this was more likely to occur in processing conditions that induce low elaboration (e.g., low motivation). We further discuss how these results contribute to understand the effect as supported by having brand as a heuristic or promoting a belief that is able to bias our perceptions.^lpt^aNeste artigo examinamos de que forma a marca e a experiência direta influenciam a avaliação de produtos. Especificamente, selecionámos dois produtos (perfume e papel) cuja qualidade intrínseca pode ser inferida diretamente através da experiência sensorial (fragrância e experiência de escrita, respectivamente). Os resultados de um estudo de campo e de um experimento laboratorial demonstram que a marca influencia a percepção dos produtos, enviesando a informação diretamente acessível através dos sentidos. Os dados mostram ainda que este efeito ocorre principalmente em condições de processamento de baixa elaboração (e.g., baixa motivação). No artigo discutimos como estes resultados contribuem para entender o processo subjacente ao efeito da marca na avaliação de produtos, podendo a marca atuar por via heurística ou através da promoção de uma crença capaz de enviesar as nossas perceções.

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