SciELO - Scientific Electronic Library Online

 
vol.26 número2Efeito de ciclodextrinas na remoção de odores desagradáveis em vinho tinto: Uma abordagem inovadoraEfeitos da filtração esterilizante na estabilidade microbiológica, composição química e características sensoriais do vinho tinto índice de autoresíndice de assuntosPesquisa de artigos
Home Pagelista alfabética de periódicos  

Serviços Personalizados

Journal

Artigo

Indicadores

Links relacionados

  • Não possue artigos similaresSimilares em SciELO

Compartilhar


Ciência e Técnica Vitivinícola

versão impressa ISSN 0254-0223

Resumo

LUIS, Ana Catarina P. M. N.; MOTA, Deolinda; ANJOS, Ofélia  e  CALDEIRA, Ilda. Single-laboratory validation of determination of acetaldehyde, ethyl acetate, methanol and fusel alcohols in wine spirits, brandies and grape marc spirits using GC-FID. Ciência Téc. Vitiv. [online]. 2011, vol.26, n.2, pp.69-76. ISSN 0254-0223.

This work presents the determination of principal volatile compounds (acetaldehyde, ethyl acetate, methanol, 2-butanol, 1-propanol, 2-methyl-1-propanol, 2-propen-1-ol, 1-butanol, 2-methyl-1-butanol and 3-methyl-1-butanol) in wine spirits and grape marc spirits by GC-FID. The method was evaluated in terms of suitability of chromatographic system, accuracy, precision, linearity and detection and quantification limits. The method showed good accuracy for the majority of the compounds and it presented linearity and precision for all compounds. Bases in these results the method seems suitable for quality control of marc spirits and wine spirits.

Palavras-chave : volatile compounds; validation; grape marc spirit; wine spirit.

        · resumo em Português     · texto em Inglês     · Inglês ( pdf )