Scielo RSS <![CDATA[Revista de Ciências Agrárias]]> http://scielo.pt/rss.php?pid=0871-018X20170004&lang=en vol. 40 num. 4 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.pt/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.pt <![CDATA[<b>Germination of <i>Allium cepa</i> L. seeds subjected to physiological conditioning and drying</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este estudo teve por objetivo avaliar os efeitos do condicionamento fisiológico e posterior secagem em temperatura ambiente sobre a germinação e vigor de sementes cebola. Foram utilizados dois lotes de sementes que foram submetidas ao condicionamento em água e solução osmótica de polietileno glicol (PEG 6.000). Foram avaliados cinco níveis de potencial osmótico - 0,0 MPa [água]; -0,2 MPa; -0,4 MPa; -0,6 MPa; e -0,8 MPa - e quatro períodos de condicionamento - zero, 36, 48 e 60 h. Em seguida, as sementes foram submetidas à secagem em temperatura ambiente durante sete dias, sobre papel toalha. A qualidade fisiológica das sementes foi avaliada através dos seguintes testes: umidade, germinação, primeira contagem da germinação, tempo para germinação, emergência, dias para emergência, comprimento de plântulas e comprimento de plantas no solo. Os resultados mostraram que o condicionamento seguido de secagem, até 10 h de condicionamento em níveis de potencial osmótico de 0 a -0,2 MPa favorecem o vigor das sementes. O período de 60 h no nível zero de potencial osmótico (água) promove benefícios para primeira contagem da germinação e comprimento de plântulas. O hidrocondicionamento foi o tratamento mais eficaz para sementes de cebola.<hr/>The objective was to evaluate the effects of physiological conditioning and subsequent drying at room temperature on germination and vigour of onion seeds. Two seed lots were used and the seeds of each batch were submitted to the conditioning in water and osmotic solution of polyethylene glycol (PEG 6000), evaluating five levels of osmotic potential - 0,0 MPa [water], -0,2 MPa, -0,4 MPa, -0,6 MPa, and -0,8 MPa - and four conditioning periods - zero, 36, 48 and 60 h. After this procedure, the seeds were submitted to drying at room temperature for seven days, on paper towel. The physiological quality of the seeds was evaluated through the following tests: moisture, germination, first germination count, germination time, emergence, emergence days, seedling length and plant length in soil. The results showed that the conditioning followed by drying, up to 10 h of conditioning at osmotic potential levels from 0 to -0,2 MPa favours seed vigour. The 60 h period at the zero level of osmotic potential (water) promotes benefits for first counting of germination and seedling length. Hydro-conditioning was the most effective treatment for onion seeds. <![CDATA[<b>Lettuce seeds quality evaluated by accelerated aging test</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400002&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo deste estudo consistiu em analisar a aplicabilidade do teste de envelhecimento acelerado no vigor de sementes de alface (Lactuca sativa) em seis lotes de sementes de alface, através da sua correlação com outros testes para avaliação expedita da qualidade fisiológica das sementes da hortícola. Foram realizados os testes de primeira contagem de germinação, germinação, condutividade elétrica, envelhecimento acelerado, deterioração controlada e emergência em campo. O delineamento utilizado foi inteiramente casualizado, com quatro repetições. A utilização do teste de envelhecimento acelerado a 41°C durante 24 h com solução saturada de NaCl foi o mais indicado para a avaliação do vigor de sementes de alface.<hr/>Accelerated aging as a vigor test has been one of the most used, and its application suits many crops. The aim of this research was to analyze the applicability of the accelerated aging test in the vigor of lettuce seeds (Lactuca sativa) by its correlation with other tests for the expeditious evaluation of the physiological quality of the horticultural seeds. Six lots of lettuce seeds were used. The first count of germination, standard germination, electrical conductivity, accelerated aging, controlled deterioration, and seedling's field emergence was performed. The design was completely randomized, with four replications. The use of the accelerated aging test at 41°C per 24 h period using saturated NaCl solution is indicated for the evaluation of lettuce seed vigor. <![CDATA[<b>Electrical conductivity test in the physiological evaluation of <i>Vigna unguiculata</i> seeds</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Avaliou-se a qualidade fisiológica de sementes de cinco cultivares de feijão-caupi por recurso ao teste da condutividade elétrica comparativamente à análise clássica de vigor de sementes. As sementes foram submetidas, a seis diferentes períodos de embebição - 2, 5, 8, 16, 20 e 24 h - e a duas temperaturas em BOD, 25ºC e 30ºC. A análise tradicional de vigor foi avaliada em 200 sementes, pela germinação, primeira contagem de germinação, índice de velocidade de emergência e envelhecimento acelerado. O delineamento conduzido foi o inteiramente casualizado com quatro repetições de 50 sementes. Os resultados evidenciaram que a condutividade elétrica foi eficiente na distinção da qualidade fisiológica das cultivares de feijão-caupi independente da temperatura utilizada. As cultivares ‘Setentão’ e ‘Gurgueia’ apresentaram as melhores respostas na libertação de lixiviados, essa tendência também foi observada utilizando a metodologia tradicional de avaliação. As cultivares ‘BRS Paraguaçu’ e ‘BRS Guariba’ apresentaram maior libertação de lixiviados e esta última cv. também obteve resultado inferior no envelhecimento acelerado e primeira contagem de germinação. O teste da condutividade elétrica foi eficiente na determinação da qualidade fisiológica das cultivares avaliadas, com baixo efeito da temperatura, podendo ser reduzida para 20 h de embebição.<hr/>This study evaluated the physiological quality of seeds of five cultivars of cowpea using the electrical conductivity test in comparison to the classical analysis of seed vigor. The seeds were previously submitted to six different imbibition periods - 2, 5, 8, 16, 20 and 24 h and at two temperatures in BOD (25ºC and 30ºC). The traditional vigor analysis was evaluated in 200 seeds, by germination, first germination count, and emergency speed index and accelerated aging. The design was completely randomized with four replicates of 50 seeds. The results showed that the electrical conductivity was efficient in distinguishing the physiological quality of cowpea cultivars independent of the temperature used, the cultivars ‘Setentão’ and ‘Gurgueia’, obtained the best responses for leachate release, this trend was also observed using the traditional vigor evaluation methodology. The cultivars ‘BRS Paraguaçu’ and ‘BRS Guariba’ showed higher leachate release and the latter also obtained lower result for accelerated aging and first germination count. The electrical conductivity test was efficient in determining the physiological quality of cowpea cultivars, with a low temperature effect, which could be reduced to 20 h of imbibition. <![CDATA[<b>Overcoming dormancy of <i>Canavalia gladiata </i>(Jacq.) DC seeds</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400004&lng=en&nrm=iso&tlng=en O feijão-espada (Canavalia gladiata) é uma leguminosa cujas sementes apresentam dormência tegumentar, o que afeta o estabelecimento da cultura e a determinação da sua qualidade fisiológica. Assim, o objetivo do trabalho consistiu em estudar pré-tratamentos das sementes conducentes à quebra de dormência das sementes, pela germinação e desempenho das plântulas. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado com doze tratamentos e quatro repetições por modalidade e 25 sementes por repetição. Os tratamentos foram constituídos por: escarificação mecânica; imersão em ácido sulfúrico concentrado (10, 50, 90 e 130 minutos); imersão em água a 60°C (60 e 120 segundos); imersão em água a 100°C (30 e 60 segundos); imersão em álcool (30 e 60 minutos); e testemunha. Foram avaliadas a germinação e o vigor (índice de velocidade de germinação, comprimento e massa seca de parte aérea e raiz). Entre os tratamentos para a quebra de dormência, destacou-se a imersão em água a 100°C durante 30 segundos. As avaliações de índice de velocidade de germinação, massa seca de parte aérea e raiz detectaram diferenças no vigor das sementes de feijão-espada.<hr/>The sword bean (Canavalia gladiata) is a legume whose seeds are common to the occurrence of dormancy due to the hardness of the integument, which affects the establishment of the culture and the determination of its physiological quality. Thus, the objective of the work was to overcome the dormancy of sword bean seeds, evaluating the germination and the performance of the seedlings. The experimental design was completely randomized with twelve treatments and four replicates of 25 seeds. The treatments consisted of: mechanical scarification; immersion in concentrated sulfuric acid (10, 50, 90 and 130 minutes); immersion in water at 60°C (60 and 120 seconds); immersion in water at 100°C (30 and 60 seconds); immersion in alcohol (30 and 60 minutes); and control. The seedling germination and vigor (germination speed index, length and dry mass of the aerial part and root) were evaluated. The best treatment to overcome dormancy, was immersion in water at 100°C for 30 seconds. The aerial part and root detected in the vigor of the bean seeds. <![CDATA[<b>Initial development of watermelon seedlings cv. Crimson Sweet upon boron application to the seeds</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400005&lng=en&nrm=iso&tlng=en A melancia apresenta pouca tolerância à deficiência de boro e seu fornecimento via tratamento de sementes pode atender a necessidade da planta e melhorar seu desenvolvimento especialmente na fase de mudas. Objetivou-se com esse trabalho avaliar o desenvolvimento inicial de mudas de melancia em função da aplicação de boro nas sementes. O experimento foi realizado em abrigo telado (50% de luminosidade), em Bom Jesus-PI no período de abril a maio de 2011. Adotou-se o delineamento em blocos casualizados, com os tratamentos: 0,0; 4,24; 8,50; 17,00; 34,00 g de B kg-1 de sementes, com cinco repetições e cinco plântulas por parcela experimental. Foram utilizados como recipientes tubetes com capacidade para 50 cm³, preenchidos com substrato constituído de solo (Latossolo Vermelho), areia lavada e esterco bovino na proporção (1:1:2), respectivamente. No final do experimento, avaliou-se: i) a altura da planta; ii) diâmetro do caule; iii) matéria seca de raiz e da parte aérea (g planta-1); iv) clorofila; v) comprimento da raiz e vi) volume radicular. A aplicação de boro nas sementes influenciou positivamente as variáveis altura da planta, clorofila, matéria seca da parte aérea, comprimento radicular e volume radicular. A dose de 25,5 g de B kg-1 de sementes é recomendada para maior produção de matéria seca das mudas.<hr/>Watermelon has little tolerance to boron deficiency and supply via seed treatment can meet the need of the plant and improve its development especially in the seedling stage. The objective of this study was to evaluate the initial development of watermelon seedlings due to boron application in seeds. The experiment was conducted under greenhouse conditions (50% brightness) in Bom Jesus-PI from April to May 2011. A randomized complete block design was adopted with treatments: 0.0; 4.24; 8.50; 17.00; 34.00 g of B kg-1 of seeds, with five replications and five seedlings per experimental plot. There were used containers with a capacity of 50 cm³, filled with a substrate composed of soil (Oxisol), washed sand and manure in the ratio (1:1:2), respectively. At the end of the experiment, it was evaluated: i) the height of the plant; ii) stem diameter; iii) dry matter of root and shoot (g plant-1); iv) chlorophyll; v) root length and vi) root volume. The application of boron in the seeds positively influenced the variables plant height, chlorophyll, dry matter of shoot, root length and root volume. The dose of 25.5 g of B kg-1 of seeds is recommended for higher dry matter production of seedlings. <![CDATA[<b>Development of <i>Eugenia dysenterica</i> (Mart.) DC. seedlings in the Cerrado, Brazil</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Eugenia dysenterica (Mart.) DC. is a native tree of the Cerrado, a Brazilian ecosystem similar to the savannas. It has various uses such as food, medicinal, timber, ornamental and reforestation. Its fruits can be eaten raw or processed for the preparation of juices, liquors, cakes and ice cream. However, their exploitation has been made of extraction and often predatory manner. The objective of this study was to evaluate the phenology, plant biometrics and survival of a collection of Cagaiteiras trees in the initial phase of development located in the Cerrado, in Goiânia municipality. We collected fruits of 25 natural subpopulations of 5 states of the Brazilian Cerrado (Bahia, Goiás, Mato Grosso, Minas Gerais, and Tocantins). Within each subpopulation, six trees (mother plant) were sampled (with exceptions the subpopulations 2, 12, and 21 that were sampled five, four and five, respectively), and five fruits of each mother plant were collected. The collection was established in November 2013; the evaluations occurred between March and October 2014. We conducted an initial assessment, and another monthly between April and October 2014. The progenies manifested differently for the traits, being observed high variability among traits.<hr/>Eugenia dysenterica (Mart.) DC. é uma árvore nativa do Cerrado brasileiro. Possui vários usos como alimentício, medicinal, madeireiro, ornamental e reflorestamento. Seus frutos podem ser consumidos in natura ou processados para a preparação de sucos, licores, bolos e sorvetes. Porém, sua exploração tem sido feita de forma extrativista e muitas vezes predatória. O objetivo deste trabalho foi avaliar a fenologia, biometria e sobrevivência de uma coleção de cagaiteiras em fase inicial de desenvolvimento implantada no Cerrado, em Goiânia. Foram coletados frutos de 25 subpopulações naturais em 5 estados do Cerrado brasileiro (Bahia, Goiás, Mato Grosso, Minas Gerais e Tocantins). Dentro de cada subpopulação, seis árvores (matrizes) foram amostradas (com exceções as subpopulações 2, 12 e 21 com 5, 4 e 5 matrizes, respectivamente) e cinco frutos de cada matriz foram coletados. A coleção foi implantada em novembro de 2013, as avaliações ocorreram entre os meses de março e outubro de 2014. Realizou-se uma avaliação inicial e as demais mensalmente entre os meses de abril e outubro de 2014. As progênies se manifestaram de maneira diferente para os caracteres avaliados, sendo observada alta variabilidade. <![CDATA[<b>Production of<i> Carica papaya seedlings</i>, formosa type, with buriti stem residues (<i>Mauritia flexuosa L.f.</i>)</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400007&lng=en&nrm=iso&tlng=en O mamão é uma frutífera altamente consumida mundialmente. O objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade da muda de Carica papaya produzida com resíduos de pau de buriti (Mauritia flexuosa L.f.) (PaB). O experimento foi conduzido na Universidade Estadual do Piauí (UESPI), Corrente, PI. Adotou-se o delineamento inteiramente casualizado (DIC), constando de cinco tratamentos e seis repetições: t1 - solo (10 L); t2 - solo:pau de burití (10 L:1.5 L); t3 - solo:pau de burití (10 L:3 L); t4 - solo:pau de burití (10 L:4.5 L); t5 - solo:pau de burití (10 L:6 L). Os resultados foram submetidos ao teste F a p<0,01 de significância, para diagnóstico de efeito significativo. As variáveis analisadas foram: altura de plântula, diâmetro do caule, comprimento de raiz, número de folhas, área foliar total, massa seca da parte aérea, da raiz e matéria seca total, relação da altura de planta/diâmetro de caule e massa seca da parte aérea/massa seca de raiz e índice de qualidade de Dickson. A introdução de 30% de pau de buriti no substrato é o recomendado para produção de mudas de mamoeiro tipo “formosa”. O índice de qualidade de Dickson para o mamoeiro formosa é de 0,55 com 37,5% de pau de buriti.<hr/>Papaya is a fruit that is highly consumed worldwide. The objective of this work was to evaluate the quality of Carica papaya seedling with buriti (PaB) residue. The experiment was conducted at the State University of Piauí (UESPI), Corrente, PI. A completely randomized design (DIC) was used, consisting of five treatments and six replicates: T1 - soil (10 L); T2 - soil: burití wood (10 L: 1.5 L); T3 - soil: burití wood (10 L: 3 L); T4 - soil: burití wood (10 L: 4.5 L); T5 - soil: burití wood (10 L: 6 L). The results were submitted to the F test at p <0.01 of significance, for diagnosis of significant effect. The variables analyzed were: seedling height, stem diameter, root length, number of leaves, total leaf area, shoot dry mass, root and total dry matter, plant height / stem diameter ratio and dry mass of root shoot / root dry mass and Dickson quality index. The introduction of 30% buriti wood into the substrate is recommended for the production of "formosa" papaya seedlings. The Dickson quality index for papaya is 0.55 with 37.5% buriti stick. <![CDATA[<b><i>Productivity relations of sugarcane with chemical attributes of an Ultisol</i></b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Técnicas de estatística clássica bem como da geoestatística são ferramentas importantes para correlacionar, linear e espacialmente, a produtividade vegetal com os atributos do solo. Objetivou-se com este trabalho determinar as correlações, lineares e espaciais, entre a produtividade da cana de açúcar e os atributos químicos do solo. O trabalho foi realizado no município de Rubinéia (Estado de São Paulo, Brasil), num Argissolo Vermelho eutrófico, numa área de 1,30 ha, adoptando uma malha regular com 121 pontos amostrais para a recolha de dados do solo e da planta. Os atributos foram analisados tanto linear quanto espacialmente. O atributo da planta com maior correlação com a produtividade de colmos de cana-de-açúcar foi a população de plantas. Na camada superficial (0-0,20 m) o atributo do solo que mais influenciou a produtividade de colmos de cana-de-açúcar foi o potássio extraível, enquanto que na camada de 0,20-0,40 m foi o cálcio. O potássio extraível (0,20-0,40 m) foi ainda o atributo do solo que proporcionou o melhor ajustamento semivariográfico.<hr/>Classical statistic techniques and geostatistics are important tools to correlate linearly and spatially vegetal productivity to the soil´s properties. This study aimed to analyze the linear and spatial correlations between the productivity of sugarcane and soil chemical properties. The work was conducted in the city of Rubinéia (State of São Paulo, Brazil), in a Red Ultisol, in an area of 1.30 ha, adopting a regular grid with 121 sampling points for the collection of soil and plant data. The attributes were analyzed both linearly and spatially. The attribute of the plant with the highest correlation with the yield of sugarcane stalks was the plant population. In the surface layer (0-0.20 m), the soil attribute that influenced the yield of sugarcane stalks was extractable potassium, while in the layer of 0.20-0.40 m it was calcium. Extractable potassium (0.20-0.40 m) was also the soil attribute that provided the best semivariographic adjustment. <![CDATA[<b>Nutritional diagnosis of <i>Lippia alba </i>(Mill) N. E. Br. grown under proportions of ammonium and nitrate and light environments</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400009&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo deste estudo foi avaliar a diagnose nutricional de Lippia alba, cultivada com proporções de amônio (NH4+) e nitrato (NO3-) sob ambientes de luz. As plantas foram submetidas a cinco proporções de NH4+:NO3-, através de soluções nutritivas, e quatro ambientes de luz. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, com uma interação de 5 × 4 e cinco repetições por tratamento, totalizando 100 unidades experimentais. As mudas foram transplantadas para vasos de plásticos 6 dm³ de capacidade, contendo uma mistura de areia lavada + vermiculita na proporção 2:1. Aos 120 dias após a aplicação dos tratamentos foram avaliados os seguintes parâmetros: teores de nitrogênio (N), fósforo (P) e potássio (K) nas folhas, no caule, na raiz e total (na planta). A utilização das soluções nutritivas com 100% de N-NH4+ e em ambiente pleno sol, promoveram as maiores concentrações de N em folhas, caule, raízes e na planta, assim como para o K em raízes e na planta. A malha preta e proporção 50:50 NH4+:NO3- influenciaram significativamente o teor de P no caule e nas raízes.<hr/>The aim of this study was to evaluate the nutritional diagnosis of Lippia alba, cultivated with proportions of ammonium (NH4+) and nitrate (NO3-) under light environments. The plants were subjected to five ratios of NH4+:NO3-, through nutritive solutions, and the four light environments. The experimental design was totally randomized, with a 5 × 4 interaction and five repetitions per treatment, totaling 100 experiments. The seedlings were transplanted to 6 dm³ capacity plastic pots, containing a mixture of washed sand + vermiculite in the ratio 2:1. At 120 days after application of the treatments were evaluated the following parameters: levels of nitrogen (N), phosphorus (P) and potassium (K) in the leaves, stem, root and total (in the plant). The use of the nutritive solutions with 100% of N-NH4+ and in a full sun environment resulted in higher concentrations of N in leaves, stem, roots and in the plant, as well as for the K in the roots and in the plant. The black mesh and the ratio 50:50 NH4+:NO3- have significantly influenced the content of P in the stem and in the roots. <![CDATA[<b>Development of <i>Passiflora cincinnata</i> Mast. submitted to different levels of nitrogen and potassium</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400010&lng=en&nrm=iso&tlng=en The present study aimed to evaluate the morphological characteristics of passion fruit (Passiflora cincinnata Mast.) under different levels of nitrogen and potassium, and interactions between these nutrients. The experimental design was randomized blocks, with a 4 x 4 factorial arrangement of treatments, three replications per treatment and 48 experimental plots and the experimental unit was composed of one plant. Factors were four doses of N (0, 75, 150 and 300 mg of N dm-3 of soil, applied as urea, 45 % N), and four doses of K (0, 150, 300 and 600 mg of K dm-3 of soil, applied as potassium chloride, 60 % K2O). After 60 days of transplanting the seedlings to pots, stem diameter, leaf number, SPAD (Soil Plant Analysis Development) index, leaf area, dry weight of shoot and root were evaluated. The interaction effect between levels of N and K was observed when the dry weight of shoot, stem diameter and SPAD index was assessed. The greatest growth rate of Passiflora cincinnata Mast. was obtained at doses of 180 to 300 mg of N dm-3 of soil. Potassium rates used in this study reduced the potential for accumulation of dry mass of the shoots.<hr/>O presente estudo teve como objetivo avaliar as características morfológicas de plantas de maracujá-do-mato (Passiflora cincinnata Mast.) submetidas a diferentes doses de nitrogênio e potássio, verificando as possíveis interações entre estes nutrientes. O delineamento experimental adotado foi em blocos casualizados, em esquema fatorial 4 x 4, com 16 tratamentos e três repetições, perfazendo 48 parcelas experimentais. Foram definidas quatro doses de N (0, 75, 150 e 300 mg de N dm-3 de solo) aplicadas na forma de ureia (45% N), e quatro doses de K (0, 150, 300 e 600 mg de K dm-3 de solo) utilizando o cloreto de potássio (60% K2O). Após 60 dias do transplante das mudas para os vasos, foram avaliados diâmetro do caule, número de folhas, índice SPAD, área foliar, massa seca da parte aérea e raiz. O efeito da interação entre níveis de N e K foi verificado quando foi avaliada a massa seca da parte aérea, diâmetro do caule e índice SPAD. O maior crescimento de Passiflora cincinnata Mast. foi obtido nas doses de 180 a 300 mg N dm-3 de solo. As doses de K utilizadas no presente estudo reduziram o potencial de acumulação de massa seca da parte aérea das plantas. <![CDATA[<b>Performance and productivity of winter maize intercropped with legumes in an organic system</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400011&lng=en&nrm=iso&tlng=en O presente trabalho objetivou avaliar o desempenho e produtividade do milho (Zea mays) em consórcio com leguminosas em sistema orgânico. O experimento foi conduzido no campo experimental da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, num Argissolo Vermelho, de textura arenosa. O delineamento experimental adotado foi de blocos casualizados, com seis tratamentos e quatro repetições. Os tratamentos constaram dos seguintes arranjos: monocultivo de milho; milho consorciado com feijão-de-porco (Canavalia ensiformis); milho consorciado com crotalária (Crotalaria juncea); milho consorciado com mucuna-preta (Stylozobium aterrimum); milho consorciado com guandu-anão (Cajanus cajan) e milho consorciado com feijão caupi (Vigna unguiculata). As varáveis avaliadas foram: altura das plantas aos 60 dias após a semeadura do milho, inserção da espiga, tamanho de espiga, quantidade de fileiras e de grãos por espigas, massa de 100 grãos e a produtividade (kg ha-1). Observou-se que os consórcios avaliados, quando semeados 30 dias após a semeadura da cultura principal, não afetaram o desempenho do milho safrinha, e, que o milho consorciado com Crotalária juncea alcançou maior produtividade em relação ao monocultivo de milho.<hr/>The objective of this study was to evaluate the performance and productivity of maize (Zea mays) intercropped with legumes in organic system. The experiment was conducted in the experimental field of Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul, in an Ultisol, of sandy texture. The experimental design consisted of randomized blocks with six treatments and four replications. The treatments consisted of the following arrangements: monoculture of corn; corn intercropped with Canavalia ensiformis; maize intercropped with Crotalaria juncea; maize intercropped with Stylozobium aterrimum; maize intercropped with Cajanus cajan and maize intercropped with Vigna unguiculata. The variables evaluated were: plant height at 60 days after sowing of corn, insertion of the spike, size of spike, number of rows and grains per spike, weight of 100 grains and yield. It was observed that the consortia evaluated, when planted 30 days after sowing of the main crop, did not affect the performance of the maize crop, and that the corn intercropped with Crotalaria juncea achieved greater productivity in relation to the monoculture of corn. <![CDATA[<b>Productivity of maize inoculated with <i>Azospirillum brasilense</i> with different doses of nitrogen cultivated in Brazilian field</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Avaliou-se em campo a produtividade do milho inoculado com A. brasilense e doses de nitrogênio. Os tratamentos com nitrogênio (N) utilizaram as dosagens de 0%, 50% e 100% N (a dose completa varia de 100 a 120 kg N ha-1 em cobertura), combinados com sementes sem inoculação, inoculadas com duas estirpes (Ab-V5 e Ab-V6) e inoculadas somente com Ab-V5. Em média, a dose de 0% N com Ab-V5, mostrou melhor desempenho produtivo, sendo equivalente ao uso de 50% N sem inoculante. Com uso de 50% N, os dois inoculantes promoveram as maiores produtividades, comparado com as plantas não inoculadas, igualando-se ao obtido com uso de 100% N sem inoculação.<hr/>The yield of corn inoculated with A. brasilense and nitrogen doses was evaluated in the field. In the treatments with nitrogen (N) it was used 0%, 50% and 100% of N (the usual dose ranges from 100 to 120 kg N ha-1), combined with seeds without inoculation, inoculated with two strains (Ab-V5 and Ab-V6) and inoculated only with Ab-V5. On average, the dose of 0% N with Ab-V5, showed better productive performance, being equivalent to the use of 50% N without inoculant. With the use of 50% N, the two inoculants promoted the highest yields, compared to the uninoculated plants, similar to that obtained with 100% N without inoculation. <![CDATA[<b>Nutrient cycling in summer cover crops</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400013&lng=en&nrm=iso&tlng=en A utilização de espécies vegetais para cobertura do solo capazes de fornecer nutrientes e proteção ao solo é importante para a sustentabilidade dos sistemas agrícolas. O objetivo deste trabalho foi avaliar a produção de massa verde e seca, o teor e o acúmulo de nutrientes em plantas de cobertura de verão. O delineamento experimental foi de blocos casualizados, com sete tratamentos (capim-sudão, crotalária, feijão-de-porco, guandu-anão, trigo-mourisco, mucuna-preta e pousio) e seis repetições. Avaliou-se a produção de massa fresca e seca, teor e acúmulo de macronutrientes e micronutrientes na parte aérea das plantas de cobertura. Os maiores teores de nutrientes foram obtidos com o cultivo de leguminosas. A crotalária e o feijão-de-porco apresentaram por seu lado maior produção de massa seca e acúmulo de macronutrientes e micronutrientes.<hr/>The utilization of plant species for ground cover in order to supply nutrients and protect the soil is important for the sustainability of agricultural systems. The objective of this study was to evaluate the production of fresh and dry matter, and the content and accumulation of nutrients in summer cover crops. The experimental design was of randomized blocks, with seven treatments (sudan grass, crotalaria, jack beans, pigeon pea, buckwheat, velvet bean and fallow) and six replications. The parameters evaluated in the cover crops were the fresh and dry matter yield and the content and accumulation of macronutrients and micronutrients in the above-ground biomass of the plants. The highest levels of nutrients were obtained in the legume crops. The crotalaria and jack beans had both higher dry matter yield and accumulation of macronutrients and micronutrients. <![CDATA[<b>Influence of ripening stages on physicochemical characteristics of acerola fruits</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400014&lng=en&nrm=iso&tlng=en The current study aimed to evaluate the influence of six ripening stages on physicochemical characteristics of acerola fruits from cultivar Olivier. The fruits were obtained at Experimental Orchard of the Sao Paulo State University. The experimental design was completely randomized, with six ripening staged and four replications. The physicochemical characteristics evaluated were pH, soluble solids, titratable acidity, ratio, ascorbic acid (vitamin C), reducing sugars, total sugars, sucrose and colour. There was a decrease in the levels of ascorbic acid and total sugars at full ripeness. However, the levels of sucrose increased during ripening. With regards to the ascorbic acid, there were significant differences for all six maturity stages, by the time the peel colour was quite red, meaning its fully ripened stage, it presented 1675.67 mg/100 g of fresh weight, hence lower than fully green (3175.67 mg/100 g of fresh weight).<hr/>O objetivo do trabalho foi avaliar o efeito de seis estádios de maturação nas características físico-químicas da acerola cultivar Olivier. Os frutos foram obtidos de plantas presentes no pomar experimental da Fazenda Experimental da Universidade Estadual Júlio de Mesquita Filho. O delineamento experimental utilizado foi inteiramente casualizado, com seis pontos de maturação e quatro repetições. As características avaliadas foram: pH, sólidos solúveis, acidez titulável, ratio, ácido ascórbico (vitamina C), açúcares redutores, açúcares totais, sacarose e cor. Foi observada redução do ácido ascórbico e dos açúcares totais com a maturação total dos frutos. Para a sacarose houve aumento em seus teores com a maturação dos frutos. Em relação ao ácido ascórbico, verificou-se menores concentrações em frutos totalmente maduros (1675.67 mg/100 g de massa fresca) quando comparados aos frutos totalmente verdes com média de 3175.67 mg/100 g de massa fresca. <![CDATA[<b>Physical and chemical characteristics of accesses of <i>Spondias tuberosa</i> Arr. </b><b>Cam</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400015&lng=en&nrm=iso&tlng=en A caatinga é um bioma rico em biodiversidade que ocupa uma área de cerca de 11% do território nacional, com uma vegetação tipicamente brasileira num clima semiárido e vegetação xerófila. O umbuzeiro (Spondias tuberosa Arr. Cam.) é uma espécie endêmica deste tipo de vegetação, apresenta grande importância econômica, na medida em que constitui uma fonte de rendimento alternativa, especialmente nos períodos de seca. Assim, este trabalho teve como objetivo a caracterização física e química dos frutos de umbu. Foram utilizados 10 frutos frescos de umbu, provenientes de 10 árvores em cinco municípios do estado da Bahia, Brasil (Anagé, Belo Campo, Brumado, Caraíbas e Macarani), totalizando 100 frutos por município. As avaliações foram realizadas no Laboratório de Melhoramento e Produção Vegetal, da Universidade Estadual do Sudoeste da Bahia, em março de 2016. Os frutos foram analisados, considerando características biométricas (comprimento, largura e espessura) do fruto e do endocarpo, massa do fruto, massa da casca, massa da polpa, massa do endocarpo), sólidos solúveis totais, pH e acidez total titulável. As amostras independentes foram submetidas à análise de variância e as médias comparadas pelo teste t, a 5% de probabilidade. Verificou-se existir variabilidade das características físicas e químicas dos frutos de umbu. Os frutos de umbu provenientes do município de Macarani se destacaram em relação à qualidade desejável para consumo in natura e processamento industrial, tanto para comprimento, largura, espessura do fruto, massa total do fruto, massa da casca, rendimento da polpa, pH como para sólidos solúveis.<hr/>The caatinga is a biome rich in biodiversity occupying an area of about 11% of the national territory, in asemi-arid climate, with typical Brazilian xerophytic vegetation, and. The umbu tree (Spondias tuberosa Arr. Cam.) is an endemic species of this type of vegetation that presents great economic importance, as an alternative source of income, especially in drought periods.Thus, this work had the objective to characterize, physically and chemically, the umbu fruits. Ten fresh fruits of umbu were used, from 10 trees in five municipalities in the state of Bahia, Brazil (Anagé, Belo Campo, Brumado, Caraíbas and Macarani), totaling 100 fruits per municipality. The evaluations were carried out at the Plant Breeding and Production Laboratory of the State University of Southwest of Bahia in March 2016. The following biometric characteristics were analyzed: length, diameter, fruit and endocarp thickness, fruit mass, peel mass, pulp mass, endocarp mass, and also total soluble solids, pH and titratable total acidity. Data of independent samples were submitted to analysis of variance and the means were compared by the t test, at 5% probability. Variability of the physical and chemical characteristics was observed. The fruits from the municipality of Macarani stand out in relation to length, width, fruit thickness, total fruit mass, peel mass, pulp yield, pH and soluble solids which confer desirable quality for in natura consumption and industrial processing. <![CDATA[<b>Growing of tropical black sage and chemical composition of the essential oil</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400016&lng=en&nrm=iso&tlng=en The objective of this study was to evaluate the influence of spacing and mulch on biomass production, chemical composition and production of essential oil of tropical black sage. A randomized block design was used in a 2×2 factorial scheme: two spacings (1.6 × 0.5 m and 1.0 × 0.5 m), with and without mulch, using five replications. In the end, the combination of spacing and presence and absence of mulch did not influence the height and diameter of the stem. However, it has influenced fresh matter: 8765.00 kg ha-1 (1.0 × 0.5 m, with mulch) and 6112.50 kg ha-1 (1.6 × 0.5 m, without mulch). The spacing 1.0 x 0.5 m was what provided higher dry matter (3052.14 kg ha-1). For the production of essential oil, the combination of spacing of 1.0 × 0.5 m, with mulch provided greater production (484.50 kg ha-1). Twenty-seven compounds were detected, of which 23 were identified, most of which were sesquiterpenes and monoterpenes. The α-pinene and the β-caryophyllene showed higher abundances in all samples, regardless of the treatment. The contents of α-humulene was sufficient to meet the requirements of the pharmaceutical industry. Thus, the alteration in soil spacing and mulch influences the production of essential oil and biomass, but it does not influence the relatives amount of the α-humulene and of the β-caryophyllene.<hr/>O objetivo deste estudo foi avaliar a influência do espaçamento e da cobertura morta sobre a produção da biomassa, composição química e produção do óleo essencial de erva-baleeira. Utilizou-se o delineamento de blocos casualizados, em esquema fatorial 2×2: dois espaçamentos (1.6 × 0.5 m e 1.0 × 0.5 m), com e sem cobertura morta, sendo utilizadas cinco repetições. Ao final, a combinação entre espaçamento e presença e ausência de cobertura não influenciaram na altura e diâmetro do caule. No entanto, influenciou na matéria fresca: 8765.00 kg ha-1 (1.0 × 0.5 m, com cobertura) e 6112.50 kg ha-1 (1.6 × 0.5 m, sem cobertura). O espaçamento 1.0 × 0.5 m foi o que proporcionou maior matéria seca (3052.14 kg ha-1). Para a produção de óleo essencial, a combinação do espaçamento de 1.0 × 0.5 m, com cobertura proporcionou maior produção (484.50 kg ha-1). Foram detectados 27 compostos dos quais 23 foram identificados, sendo a maior parte sesquiterpenos e monoterpenos. O α-pineno e o β-cariofileno apresentaram maiores abundâncias em todas as amostras, independente do tratamento. Os teores de α-humuleno e β-cariofileno, que são os dois marcadores químicos da espécie, não diferiram estatisticamente. Em todos os tratamentos, o teor de α-humuleno foi suficiente para atender às exigências da indústria farmacêutica. Assim a alteração no espaçamento e na cobertura do solo influencia na produção do óleo essencial, e da biomassa, porém não influencia nos teores do α-humuleno e do β-cariofileno. <![CDATA[<b>Genotypic performance of cassava using mixed model in Santa Catarina, Brazil</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400017&lng=en&nrm=iso&tlng=en O presente trabalho teve como objetivo estudar via modelos mistos, o desempenho de genótipos de mandioca no estado de Santa Catarina. Os delineamentos experimentais foram conduzidos durante duas safras consecutivas (2010/11 e 2011/12), em seis municípios produtores de mandioca de três regiões do estado. Foram avaliados 12 genótipos de mandioca de indústria no experimento em blocos casualizados com três repetições. As parcelas eram compostas de 30 plantas dispostas em seis linhas de cinco plantas com área útil equivalente às doze plantas centrais. Foi avaliada a produtividade de raízes em cada local e na média de todos os locais, a estabilidade (MHVG), a adaptabilidade (PRVG) e a estabilidade e a adaptabilidade simultaneamente (MHPRVG). Os clones de mandioca 269, 849 e 422 destacaram-se entre os genótipos avaliados, sendo considerados promissores para o cultivo em Santa Catarina. A metodologia de modelos mistos é uma boa opção para avaliação do desempenho de genótipos de mandioca em fases avançadas de seleção.<hr/>The present work aimed to study via mixed models, the performance of cassava genotypes in the state of Santa Catarina. The experiments were conducted for two consecutive seasons (2010/11 and 2011 /12) in six locations in cassava producers of three regions of the state. Twelve cassava genotypes for industry were evaluated in a randomized block design with three replications. The plots were composed of 30 plants arranged in six rows of five plants with useful area equivalent to the twelve central plants. Productivity of roots at each experiment and the average of all places, stability (MHVG), adaptability (PRVG) and both stability and adaptability (MHPRVG) were evaluated. The cassava clones 269, 849 and 422 stood out among the genotype, being considered promising for cultivation in Santa Catarina. The mixed model methodology is a good tool for evaluating the performance of cassava genotypes in advanced stages of selection. <![CDATA[<b>Weed management in vineyards, olive groves and orchards</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400018&lng=en&nrm=iso&tlng=en A implementação de culturas perenes, em Portugal, sofreu nas últimas décadas grandes alterações quer na instalação da cultura quer nas técnicas de gestão. Este artigo revê a gestão das infestantes nas principais culturas perenes em Portugal, o que se julga pertinente dado que se tem verificado a implementação de sistemas de modo de produção biológica (MPB) e de produção integrada (MProdi). Por infestante, os autores, consideram as populações de uma dada espécie vegetal que acima de determinados níveis e sob condicionalismos ecológicos particulares sejam responsáveis por prejuízos "líquidos" (balanço benefícios-prejuízos negativo) inaceitáveis em termos económicos e/ou ecológicos ou sociais. Primeiramente, apresentam-se os dados de 2015 relativamente às áreas e produções das culturas perenes mais importantes em Portugal - vinha, olival, pomares de macieira, pereira e citrinos. De seguida, referem-se os principais prejuízos e benefícios das infestantes, salientando-se os estudos relativos aos prejuízos na vinha e os meios de controlo disponíveis mais adotados-mobilização do solo, controlo químico e enrelvamento, as vantagens e inconvenientes de cada método. Por último, refere-se a conveniência da integração das técnicas de gestão, de modo a potenciar os benefícios de cada uma e evitar as suas limitações.<hr/>This article reviews literature about weed management in vineyards and the most important fruit orchards in Portugal. Data from 2015 for the areas and the most important perennial fruit crops areas and yields in Portugal - grapevine, olive, apple, pear and citrus - are presented. The major losses and benefits arising from weed interference in these crops are detailed. Studies about weed competition, major control methods (mechanical control, chemical control, and cover cropping) are presented, as well as their advantages and disadvantages. Finally, it is discussed the suitability of the integration of the three weed control techniques to maximize the advantages of each one and avoid their drawbacks. <![CDATA[<b>Application of ethanolic propolis extract in soybean diseases</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400019&lng=en&nrm=iso&tlng=en A aplicação de fungicidas é a principal forma de manejo das doenças da soja, porém devido ao apelo ambiental e o surgimento de fungos resistentes, existe a necessidade de estudos com produtos alternativos. O objetivo do trabalho foi verificar o efeito do extrato etanólico de própolis (EEP) no manejo de doenças fúngicas, sobre o crescimento, redução de stress hídrico e a produtividade da soja. O delineamento experimental foi em blocos casualizados (DBC), com cinco repetições em esquema fatorial 4 × 2. O primeiro fator foi as doses de EEP: 0, 106, 212, 318 g de própolis bruta ha-1. O segundo com dois níveis sem e com a aplicação sequencial de fungicidas (duas aplicações de fungicidas trifloxistrobina+protioconazol e uma de mancozeb). A aplicação foliar de EEP reduz a severidade da mancha alvo de forma mais eficiente na dose 212 g ha-1. O teor de água nas folhas e o crescimento vegetativo aumentam com a aplicação de EEP. A aplicação de manejo de fungicidas aumenta a produtividade de grãos de soja em 12%. A aplicação de EEP aumenta a produtividade da soja em até 23%, atribuindo-se este efeito à redução da severidade da mancha alvo e aumento no teor de água nos tecidos foliares das plantas.<hr/>The application of fungicides is the main management of soybean diseases, but due to the environmental appeal and the emergence of resistant fungi, there is a need for studies with alternative products. The objective of this work was to verify the effect of ethanolic propolis extract (EPE) on the management of fungal diseases, on growth, reduction of water stress and soybean yield. The experimental design was a randomized complete block design (DBC), with five replications in a 4 × 2 factorial scheme. The first factor was four EPE doses: 0, 106, 212, 318 g of crude propolis ha-1 and the second with two levels: without and with the sequential application of fungicides (two applications of fungicides trifloxystrobin + prothioconazole and one of mancozeb). The foliar application of EEP reduced the severity of the target spot with the greatest efficacy at the concentration of 212 g ha-1. Water content and vegetative growth increase with the application of EEP. The application of fungicide management increases the yield of soybean grains by 12%. The application of EEP increases soybean productivity by up to 23%, due to the reduction of the target spot severity and increase in the water content in the plant tissues. <![CDATA[<b>Attitudes, Behaviours and Motivations for Mechanization in Small Scale Portuguese Agriculture</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2017000400020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Sabendo que a aquisição de máquinas agrícolas domina largamente o investimento realizado ao nível das explorações agrícolas em muitos programas de apoio ao desenvolvimento do sector, preocupámo-nos em avaliar os motivos e os fundamentos desta escolha por parte dos agricultores. O estudo foi levado a cabo na Beira Interior a solicitação da Direcção Regional de Agricultura no âmbito da medida AGRIS e no que se refere ao período 2000-2004. A metodologia utilizada recobriu a análise de informação documental, a realização de entrevistas a vendedores de máquinas e técnicos agrícolas e a realização de um inquérito por questionário a agricultores beneficiários da medida, na região. A análise efectuada permitiu identificar grupos de agricultores relativamente homogéneos quanto aos comportamentos, atitudes e motivações na utilização e compra de tractor. Estava assim caracterizada a procura. Foi possível também identificar os factores que modelaram a oferta, quer de máquinas e equipamentos, quer dos fundos necessários para os adquirir. As conclusões permitem aferir a oportunidade das escolhas tecnológicas dos agricultores, visando aumentos de produtividade e de bem-estar que os fundos disponibilizados ajudaram a concretizar.<hr/>Knowing that the purchase of agricultural machinery largely dominates the investment made at farm level in many programs to support the development of the agricultural sector, we sought to evaluate the reasons and rationale for that choice by farmers. The study was conducted in Beira Interior region at request of the Regional Agricultural Services under the EC measure AGRIS and regarding the period 2000-2004. The methodology used the analysis of documentary sources, interviews with machinery vendors and agricultural technicians, and a survey by questionnaire of farmers benefiting from the AGRIS measure in the region. The analysis identified relatively homogeneous groups of farmers regarding the behaviour, attitudes and motivations in the use and purchase of tractors. As a consequence the demand was characterized. It was also possible to identify the factors that shaped the supply, either the machinery and equipment or the funds to purchase them. The findings measured the opportunity of farmer’s technology choices, aiming at increasing productivity and welfare that the funds available helped to achieve.