Scielo RSS <![CDATA[Revista de Ciências Agrárias]]> http://scielo.pt/rss.php?pid=0871-018X20160001&lang=en vol. 39 num. 1 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://scielo.pt/img/en/fbpelogp.gif http://scielo.pt <link>http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100001&lng=en&nrm=iso&tlng=en</link> <description/> </item> <item> <title><![CDATA[<b>Extrusion in food technology</b>: <b>applications, product characteristics, composition and future trends</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100002&lng=en&nrm=iso&tlng=en A extrusão de alimentos envolve transformações moleculares complexas que permitem grande diversidade nos produtos extrudidos existentes e nas suas propriedades físicas, químicas, sensoriais e nutricionais. Neste artigo são apresentadas aplicações atuais da extrusão na indústria alimentar, assim como as características dos produtos extrudidos e descrevem-se as interações entre os parâmetros que as influenciam. Por fim, são ainda apresentadas as tendências que se têm vindo a impor na formulação dos produtos extrudidos.<hr/>Food extrusion involves complex molecular transformations that allow diversity in the existing extruded products and in their physical, chemical, sensory and nutritional properties. In this article, current applications of extrusion in food industry are presented, as well as the characteristics of the extruded products; it also describes the interactions between the relevant parameters involved in this particular food processing operation. Finally, future trends in the extruded products formulation are presented. <![CDATA[<b>Use of digital images taken with camera for plant analysis</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100003&lng=en&nrm=iso&tlng=en Análises visuais de plantas são realizadas pelo homem de forma empírica desde os primórdios da agricultura. Atualmente, com o advento de câmeras digitais (RGB, multiespectro, hiperespectro e térmicas) o uso de imagens ganha impulso como instrumento de avaliação de plantas. A utilização de câmeras digitais para análise de plantas é um método não destrutivo, rápido e reprodutível, com a possibilidade de armazenamento das imagens em bancos de dados para avaliações futuras. Diagnoses visuais de imagens podem apresentar reduzidas possibilidades de extração de informações, assim, torna-se importante a utilização de programas para analisar questões de interesse em uma imagem. Quando não há um programa específico para a análise de determinada imagem é necessária maior manipulação, geralmente envolvendo transformação de formato, edição, análise em programas comuns e digitação de dados, assim, a utilização de programas específicos se faz necessária para facilitar o processo de aquisição e análise dos dados. A análise de plantas através de imagens tem sido realizada em todos os órgãos vegetais, em escalas que variam de micro até macroscópica e em ambientes diversificados. Desse modo, esta revisão de literatura visa buscar o estado da ciência da análise de plantas por imagens digitais.<hr/>Plant visual analysis is performed empirically by man since the dawn of agriculture. Currently, the advent of digital cameras (RGB, multispectral, hyperspectral and thermal) using images gains momentum as an evaluation tool. The use of digital cameras for plant analysis is a non-destructive, rapid and reproducible method, with the possibility of stock images in a database for future evaluations. Visual diagnoses of images may have limited scope for extraction of information so it becomes important to use software’s to discuss issues of interest in a image. When there is no specific software for the analysis of certain larger image, manipulation is required, usually involving format transformation, editing, analysis on common software and data entry, thus the specific software is necessary to facilitate the acquisition and data analysis. The analysis of plants through images has been held in all plant organs, on scales ranging from micro to macroscopic and in diverse environments. Thus, this literature review aims to get the science state of plant analysis by digital images. <![CDATA[<b>Control of plant diseases with composts</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100004&lng=en&nrm=iso&tlng=en A compostagem permite obter produtos, designados compostados ou compostos, que em alguns casos, apresentam a capacidade de reduzir ou eliminar doenças das plantas com origem no solo - capacidade supressiva ou supressividade - o que lhes confere um interesse acrescido ao de fertilizantes agrícolas, objectivo com que habitualmente se empregam. Neste trabalho, após breve descrição da compostagem, são referidos os mecanismos de supressividade, as condições para a obtenção de compostos supressivos, os métodos de quantificação da supressividade e referem-se alguns exemplos de compostos com capacidade supressiva. O conhecimento sobre a capacidade supressiva dos compostos é uma área de estudo com grande carência de conhecimento, mas que apresenta um enorme interesse, em particular numa perspectiva de produção agrícola mais sustentável e com menor impacte ambiental.<hr/>Composts, obtained through the biological process of composting, frequently show the capacity to reduce or eliminate plant diseases - supressivity or supressive capacity- that increases the interest for its use in agriculture. After a short characterisation of composting, the mechanisms of suppressivity are discussed, as well as the conditions to obtain supressive composts and the methods to determine and quantify the suppressive capacity. Some supressive composts, used as substrate components or soil amendments, are mentioned. More research on supressivity is needed, due to the high potential for the use of composts towards a more environmental friendly and sustainable agriculture. <![CDATA[<b>Methods for estimating forage <a name="_GoBack"></a>mass in pastures in a tropical climate</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100005&lng=en&nrm=iso&tlng=en There are various methods to estimate the mass production of forage in pastures, but many are not accurate or unsuitable when used with certain species of fodder plants. Therefore, knowing the uses and limitations of the measurement techniques is important. This review aims to report the primary methods of estimating forage mass in pastures in tropical climates. Tropical grasses have the distinctive characteristic of temperate stem elongation, which influences growth and forage quality and may interfere in some techniques used to estimate the forage production. Measurement techniques of forage mass production that consider this variable are important for research and for the farmers in these regions. Among the various direct and indirect methods, the mass of forage grass species is the factor that determines the most appropriate measurement method. Currently, there is no single method that can be used in all situations; thus, knowing the type of biomass that will be evaluated and the best technique for that purpose is critical.<hr/>Existem diferentes métodos para estimar a produção de massa de forragem em pastagens, porém muitos não são precisos ou não são adequados quando utilizados em determinadas espécies de plantas forrageiras, sendo importante conhecer as técnicas de medições e suas limitações. Dessa forma, essa revisão foi elaborada objetivando-se relatar os principais métodos de estimar a massa forrageira em pastagens de clima tropical. As gramíneas de clima tropical têm como característica diferencial das de clima temperado, o alongamento de colmo, que influencia no crescimento e na qualidade da forragem, podendo interferir em algumas técnicas usadas para estimar a produção de forragem. Técnicas de medição da produção de massa de forragem que levem em consideraçãoesta variável são importantes para o desenvolvimento de pesquisas e para o produtor rural, alocados nesta região. Entre os diferentes métodos diretos e indiretos utilizados para estimar a massa de forragem, será a espécie forrageira o fator determinante na escolha do método para mensuração. Não existe atualmente um método que possa ser utilizado em todas as situações, dessa forma é importante conhecer a espécie que será avaliada e a técnica utilizada para esse fim. <![CDATA[<b>Quantitative anatomy, in vitro digestibility and chemical composition of Brachiaria brizantha cultivars</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100006&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se avaliar três cultivares de Brachiaria brizantha (Marandu, Piatã e Xaraés), em três idades de corte, quanto à composição química, digestibilidade in vitro e anatomia quantitativa. O experimento foi realizado em um delineamento inteiramente casualizado arranjado em um fatorial, sendo três cultivares, três idades de corte e dois níveis de inserção no perfilho (apical e basal). Para as variáveis relacionadas com a composição química e digestibilidade não foi utilizado o fator nível de inserção. Foram mensuradas as áreas dos tecidos seguindo a descrição usual em histologia vegetal. A cv. Xaraés apresentou maior área de epiderme e esclerênquima na lâmina foliar e maior tecido vascular lignificado+esclerênquima e bainha parenquimática do feixe vascular na bainha foliar (p<0,05). As cv. Marandu e Piatã apresentaram maior áreade parênquima na bainha foliar (p<0,05). O esclerênquima apresentou efeito linear decrescente para a lâmina foliar para todas as cultivares entre as idades de corte e efeito linear crescente para a cv. Xaraés na bainha foliar (p<0,05). A cv. Marandu apresentou maior digestibilidade verdadeira in vitro da matéria seca e proteína bruta, e menor fibra em detergente ácido (p<0,05). A cv. Marandu apresentou melhor valor nutritivo, digestibilidade e maior área de tecidos de maior digestibilidade.<hr/>This study aimed to evaluate three Brachiaria brizantha cultivars (Marandu, Piatã and Xaraés) in three cut ages, as the chemical composition, in vitro digestibility and quantitative anatomy. The experiment was conducted in a completely randomized design arranged in a factorial design, three cultivars, three cut ages and two insertion levels (apical and basal). For the variables related to chemical composition and digestibility the insertion level was not used. Areas of tissues were measured following the usual description in vegetable histology. The cv. Xaraés showed higher area of epidermis and sclerenchyma in the leaf blade and greater lignified vascular tissue+sclerenchyma and vascular bundle sheath parenchyma in the leaf sheath (p < 0.05). The cvs. Marandu and Piatã showed greater parenchyma in the leaf sheath (p < 0.05). The sclerenchyma showed decreasing linear effect for all cultivars in the leaf blade between cut ages and increasing linear effect for cv. Xaraés in the leaf sheath (p < 0.05). The cv. Marandu showed higher crude protein and in vitro true digestibility of dry matter, and lower acid detergent fiber (p < 0.05). The cv.Marandu showed better nutritional value, digestibility and higher digestible tissues in the quantitative anatomy. <![CDATA[<b>Brazilian agribusiness in international trade</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100007&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo deste trabalho é analisar a inserção do agronegócio brasileiro no comércio internacional de produtos agrícolas, buscando verificar o posicionamento geral do país e também dos produtos exportados, considerando o período compreendido entre o triênio 1999-2001 e o triênio 2009-2011. O desempenho é avaliado por meio da participação do país e de seus produtos nas importações mundiais. A Metodologia de análise é o modelo apresentado por Fajnzylber (1991). Os resultados mostram que o agronegócio brasileiro tem um posicionamento positivo, pois tanto a classificação global como também de parte significativa dos produtos de sua pauta de exportações se encontram em situação ótima, de acordo com o enfoque metodológico adotado.<hr/>The objective of this study is to analyze the insertion of Brazilian agribusiness in the international scenario of agricultural products, in an attempt to point out the country's general position and also its exported products, considering the periods between 1999-2001 and 2009-2011. The performance is evaluated based on both the country's and its products' participation in world imports. The methodological approach used is the model presented by Fajnzylber (1991). Results show that the Brazilian agribusiness has a positive position since both the country's global rating and a significant part of its export products are in excellent condition, according to the methodological approach adopted. <![CDATA[<b>Dynamics of beef cattle exports from Brazil and Uruguay</b>: <b>a comparative analysis</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Brasil es uno de los principales países exportadores de carne bovina del mundo, juntamente con Uruguay, país vecino con grandes potenciales en la producción del sector bovino y por eso uno de los mayores competidores de Brasil. Debido a la importancia del sector bovino en ambos países, este trabajo tiene por objetivo analizar la evolución de las exportaciones de carne bovina de Brasil y de Uruguay a lo largo del período 2001-2013, verificando el volumen y el precio de las exportaciones en dicho período. El análisis estadístico siguió el Método Clásico Multiplicativo de Series Temporales. Se evidenció una tendencia ascendente del volumen total exportado de carne bovina tanto para Brasil cuanto para Uruguay. De la misma forma, los precios se presentaron crecientes, el precio de la carne bovina exportada por Uruguay presentó un crecimiento anual del 11,28% más elevado que Brasil con un crecimiento de 9,96% al año. Ambos países presentaron exportaciones estacionales, habiendo una expansión en el período de zafra y retracción del volumen en el período de entre zafra. En un análisis de largo plazo, se constató que los ciclos de exportación no están bien determinados, imposibilitando trazar patrones futuros.<hr/>Brazil is one of the major exporters of beef in the world, together with Uruguay, neighbor country with great potential in the production of the beef sector and therefore one of the major competitors with Brazil. Because of the importance of the beef sector in both countries, this paper aims to analyze the evolution of beef exports from Brazil and Uruguay over the period 2001-2013, checking the volume and price of exports in that period. The statistical analysis followed the Classical Multiplicative Time Series Method. An upward trend of total exports of beef to both Brazil to Uruguay as was evidenced. Likewise, prices had increased; the price of beef exported by Uruguay showed an annual growth of 11.28%, higher than Brazil with a growth of 9.96% year. Both countries had seasonal exports, with an expansion in the production period and volume shrinkage during the period between produce. In a long-term analysis, it was found that the export cycles are not well determined, making it impossible to draw future patterns. <![CDATA[<b>Yield of Mombaça grass under irrigation and nitrogen fertilization</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100009&lng=en&nrm=iso&tlng=en Foram avaliados os efeitos de diferentes lâminas de irrigação e doses de azoto (N) sobre a produtividade, eficiência do uso do azoto (EUN) e composição bromatológica do Panicum maximum cv. Mombaça. O delineamento experimental foi em blocos casualizados, em esquema fatorial 2x4, com três repetições, sendo dois níveis de irrigação (50% e 80% da evaporação do Tanque Classe “A”, ECA) e quatro doses de N (200, 400, 600 e 800 kg/ha/ano). As lâminas de irrigação aplicadas apresentaram comportamentos semelhantes em relação à EUN, produção de matéria seca total (PMST), de folhas (PMSF) e colmos (PMSC), e teores de fibra em detergente neutro (FDN). A adubação azotada influenciou positivamente a PMST, PMSF e PMSC, no entanto, diminuiu a EUN. Os teores de proteína bruta (PB) das folhas e colmos foram influenciados pela interação lâminas de irrigação x adubação azotada. Houve efeito linear do N sobre os teores de PB. Os teores de fibra em detergente ácido (FDA) apresentaram influência negativa da maior lâmina de irrigação e foram reduzidos pela adubação azotada. A irrigação de 50% da ECA, associada à aplicação de 800 kg de N/ha/ano, apresentou os melhores resultados, considerando-se a produtividade, composição bromatológica e economia de água.<hr/>The effects of different irrigation levels and doses of nitrogen (N) on yield, nitrogen use efficiency (NUE) and chemical composition of Mombasa grass (Panicum maximum) were evaluated. The experimental design was randomized blocks in a 2x4 factorial, with three replicates, two water levels (50% and 80% of Class A pan evaporation, ECA) and four levels of N (200, 400, 600 and 800 kg / ha / year). The water depth applied showed similar behaviors regarding NUE, total dry matter yield (TDMY), leaves (DMYL) and stems (DMYS), and levels of neutral detergent fiber (NDF). The nitrogen fertilization influenced positively TDMY, DMYL and DMYS, however, decreased NUE. Crude protein (CP) of the leaves and stems were influenced by the interaction of blades irrigation x nitrogen fertilization. There was a linear effect of N on the PB. The levels of acid detergent fiber (ADF) had negative influence of greater water depth. Concentrations of ADF were reduced by nitrogen fertilization. Irrigation of 50% of ECA, associated with application of 800 kg N / ha / year, showed the best results, considering productivity, chemical composition and water savings. <![CDATA[<b>Pathogenicity of <i>Beauveria bassiana</i> in <i>in</i> <i>vitro</i> control of the maize cob borer (<i>Helicoverpa zea</i>)</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100010&lng=en&nrm=iso&tlng=en Na cultura do milho uma das principais pragas é a lagarta-da-espiga, e seu controle é dificultado devido ao hábito de esta espécie se alojar dentro da espiga. O controle microbiano de insetos com Beauveria bassiana constitui uma estratégia viável para minimizar os estragos, associando ao manejo integrado de pragas. Objetivou-se com este trabalho avaliar a patogenicidade de B. bassiana no controle in-vitro da lagarta-da-espiga do milho (Helicoverpa zea). O experimento foi realizado em laboratório, disposto em delineamento inteiramente casualizado, constituído por três tratamentos, duas concentrações, 1x10(8) e 5x10(6) conídios ml-1, de B. bassiana, e a testemunha (H2O), contendo 20 repetições cada tratamento. Foram avaliadas a patogenicidade (%) de B. bassiana em diferentes concentrações e o tempo médio (dias) para a mortalidade das lagartas (H. zea). Para o controle da lagarta-da-espiga do milho no tratamento constituído pela concentração 1x10(8) conídios ml-1 obteve-se 100% de mortalidade dos insetos em quatro dias. Conclui-se que B. bassiana foi eficiente para causar mortalidade in-vitro da lagarta-da-espiga do milho (H. zea).<hr/>In corn one of the main pests is the corn earworm, and its control is difficult due to the habit of staying within the spike. Microbial control of insects with Beauveria bassiana is a viable strategy to minimize damage by linking to integrated pest management. The objective of this study was to evaluate the pathogenicity of B. bassiana to control in-vitro corn cob borer (Helicoverpa zea). The experiment was conducted in laboratory arranged in a randomized design, consisting of three treatments, two concentrations 1x10(8) and 5x10(6) conidia ml-1 of B. bassiana and a control (H2O), with 20 repetitions each treatment. Pathogenicity were evaluated (%) of B. bassiana at different concentrations and the time (in days) for mortality of caterpillars (H. zea). For the control of the corn cob caterpillar treatment consisting of the concentration 1x10(8) conidia mL-1 had 100% mortality of insects in four days. We conclude that B. bassiana has been effective in causing mortality in vitro maize cob caterpillar (H. zea). <![CDATA[<b>Application to soil of rice husk ash as silicon source</b>: <b>effect in wheat seeds quality produced under salt stress</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en O trigo representa 30% da produção mundial de cereais e no Brasil ocupou a quinta maior área semeada na safra 2012/2013. A produtividade agrícola no mundo pode ser limitada pelos efeitos da salinidade em torno de 50% das áreas regadas usadas na agricultura. O silício pode conferir tolerância das plantas ao sal convertendo-se em alternativa de gestão contra esse stresse. O ensaio foi realizado em baldes numa estufa-de-vegetação sob um esquema fatorial 3 x 4 com quatro repetições em delineamento inteiramente casualizado, sendo o stresse salino o primeiro fator, causado pela rega realizada durante toda a cultura com cloreto de sódio (NaCl), em doses de 0 (controlo); 8 e 16 mM e o segundo fator, a fertilização com doses de SiO2 de 0 (controlo); 1000; 2000 e 3000 kg ha-1,usando como fonte a cinza de casca de arroz. Doses até 2000 kg ha-1, conduziram a um aumento do número de espigas e do peso de sementes por planta. A aplicação de cinza de casca de arroz aumentou o peso de mil sementes e não afetou a germinação das sementes produzidas nem a massa da matéria seca das plântulas oriundas das ditas sementes.<hr/>Wheat grain represents about 30% of world cereal production and in Brazil it occupied the fifth largest area sown in 2012/2013. Crops productivity can be limited by the effect of salinity in about 50% of the irrigated land used in the agriculture. Silicon may confer plant tolerance to salts, becoming a management alternative against this stress. The experiment was carried in buckets in a greenhouse, a 3x4 factorial design was used with four replicates in a completely randomized design, being the first factor the saline stress, caused by irrigation with water enriched with sodium chloride (NaCl), in doses of 0 (control); 8 and 16 mM, and the second factor, the fertilization with SiO2, at doses of 0 (control); 1000; 2000 and 3000 kg ha-1, using rice husk ash as SiO2 source. SiO2 doses of up to 2000 kg ha-1 led to an increase of the number of ears and seed weight per plant. The application of rice husk ash increased the weight of thousand seeds and did not affect the germination of the seeds obtained, neither the seedlings dry weight. <![CDATA[<b>Agronomic productivity from cultivars of peanut crop Virgínia type submitted with different spacing between rows</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100012&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se com o trabalho avaliar a capacidade produtiva e a renda líquida de dois genótipos de amendoim cultivados sob três espaçamentos entre fileiras no canteiro. Os tratamentos foram arranjados como fatorial 2x3 em delineamento experimental de blocos casualizados, com 5 repetições. A colheita foi realizada aos 227 dias após a semeadura. As maiores massas frescas (53,60 t ha-1) e secas (12,46 t ha-1) da parte aérea (ramos + folhas) foram das plantas do amendoim Pintado que foram significativamente maiores em 70,42% e 78,76% que as da Marrom. As massas frescas e secas de vagens comerciais, de vagens não comerciais e de sementes não foram influenciadas significativamente pelos espaçamentos e nem pelos genótipos. A massa fresca da casca de 50 vagens do genótipo Pintado foi significativamente maior, em 39,46%, em relação à Marrom. O rendimento de sementes do genótipo Marrom foi significativamente maior, em 12 %, em relação à Pintado. Para massa fresca de sementes (50 vagens) e número de sementes/vagens não houve diferença significativa entre os genótipos.<hr/>Aims of this work were to know the yield capacity and the net income of two peanut genotypes grown under three spacing between rows. Treatments were arranged as 2 x 3 factorial scheme in randomized blocks design, with five repetitions. The harvest was carried out at 227 days after sowing. The interaction between genotypes versus row spacings did not demonstrate correlation. The highest fresh and dry matter yield of shoot (branches + leaves) were of plants of Pintado peanut that significantly exceeded in 70,42% and 78,76% respectively the than Marrom peanut. Highest weight of fresh and dry matter yield for commercial pods, non-commercial pods, and seeds was not significant statistically for genotypes and the spacing between rows. The genotype Pintado produced 39,46% more than Marrom of fresh matter yield (g) of 50 pods, and percentage yield seeds were 12% higher for Marrom than Pintado, both of the results with significant difference. For fresh matter (g) of seeds (relative to 50 pods) and number of seeds/pods did not have significant difference between spacing and genotypes. <![CDATA[<b>Effect of tannin source and pH on stability of tannin-protein and fibre complexes</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100013&lng=en&nrm=iso&tlng=en Quebracho (Schinopsis quebracho-colorado Schlecht) is the most extensively tannin extract explored in order to improve the use of protein in ruminant feed. The rock rose (Cistus ladanifer L.) and the grape seed (Vitis vinifera L.) are alternative sources of condensed tannins (CT). The objective of this study was to evaluate the effect of pH on the stability of complexes formed between the rock rose tannins and grape seed and the protein and fiber of soybean meal and compare the results with those obtained with the quebracho tannin extract. The results obtained show that the rock rose and grape seed tannins, such as quebracho tannins, have the ability to bind to soybean meal protein at pH between 6 and 8, reducing the solubility of nitrogen. These complexes are dissociated at pH 2, releasing the protein. This binding pattern supports the concept of using these tannin sources in ruminant nutrition as additives to protect the protein feed from excessive rumen degradation. However it was observed differences among tannin sources. Rock rose and grape seed tannins seem be more effectives in reducing protein degradation in the rumen than quebracho tannins.<hr/>O extrato de taninos de quebracho (Schinopsis quebracho-colorado Schlecht) é o extrato que mais tem sido estudado com o objetivo de melhorar a utilização da proteína dos alimentos para ruminantes. A esteva (Cistus ladanifer L.) e a grainha de uva (Vitis vinifera L.) são fontes alternativas de taninos condensados (CT). Foi objetivo deste estudo avaliar o efeito do pH na estabilidade dos complexos formados entre os taninos da esteva e da grainha de uva e a proteína e a fibra do bagaço de soja e comparar com a estabilidade dos complexos formados com os taninos de quebracho. Os resultados obtidos mostram que os taninos de esteva e da grainha de uva, tal como os de quebracho, têm a capacidade de se ligar à proteína de soja entre pH 6 e 8, reduzindo a solubilidade do azoto. Estes complexos são dissociados a pH 2, libertando a proteína. Este padrão de ligação suporta o conceito de utilizar estas fontes de tanino como aditivos para proteger a proteína dos alimentos da excessiva degradação ruminal. Existem contudo diferenças entre as fontes de tanino utilizadas parecendo ser os taninos de esteva e de grainha de uva mais eficazes na redução da degradação ruminal da proteína que os taninos de quebracho. <![CDATA[<b>Anaerobic digestion of cassava starch-based organic polymer</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100014&lng=en&nrm=iso&tlng=en O presente trabalho teve por objetivo realizar o processo de biodigestão anaeróbia de material plástico polimérico biodegradável à base de fécula de mandioca, utilizando-se de biodigestores de escala laboratorial com modo de operação batelada. Utilizou-se água residual estabilizada de suinocultura como matéria-prima e copos plásticos biodegradáveis produzidos a partir de fécula de mandioca para a produção de biogás. A experiência foi desenvolvida utilizando-se estufas em condição mesófila, ondese realizaram 4 tratamentos garantindo a entrada total de 0, 40, 120 e 200 g de material biodegradável nos reatores de cada tratamento, respetivamente. A partir dos resultados obtidos, pode-se concluir que polímeros biodegradáveis produzidos a partir de fécula de mandioca (PBM) apresentam elevada biodegradabilidade (taxas de remoção de STV e DQO de até 75,2% e 79,3% respetivamente) se submetidos a biodigestão anaeróbia em fase mesófila. A elevada produção de biogás em curto período temporal é outro fator a destacar observando-se produções de até 1274 ml gSTV-1. Pela característica de fácil degradabilidade do material, elevadas concentrações de PBM sob biodigestão podem proporcionar acidificação do reator pela elevada produção de ácidos voláteis como ocorrido nos reatores dos tratamentos de adição de 120 e 200g de PBM.<hr/>The present work aimed to perform the process of anaerobic digestion of biodegradable polymeric material based on cassava starch, by using laboratory-scale digesters running on batch operation. We used stabilized swine wastewater as raw material and degradable plastic cups made from cassava starch for the production of biogas. The experiment was carried out in greenhouses under mesophilic conditions. Four treatments were performed, received concentrations of 12.5, 37.5 and 62.5 g.L-1, which provided a total input of 40, 120 and 200 g of biodegradable material in the reactors of each treatment, respectively. From the partial results obtained, it was possible to conclude that biodegradable cassava starch-based polymers show high biodegradability when subjected to anaerobic digestion in mesophilic phase. The elevated production of biogas in a short time span is another remarkable factor. Due to the easy degradability of the material, high concentrations of polymeric material under digestion may cause reactor acidification with the increased production of volatile acids. <![CDATA[<b>Effects of monetary support in the economic viability of dairy farms of S. Miguel</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100015&lng=en&nrm=iso&tlng=en A produção leiteira dos Açores contribui com cerca de 30% da produção nacional. Com o fim das quotas leiteiras e dos apoios comunitários à produção, os agricultores enfrentam riscos e incertezas que influenciam as suas decisões relativas à quantidade de leite a produzir e respetivo preço a praticar. Com enfoque nos resultados económicos dos produtores de leite micaelenses, após a eliminação, parcial ou total, dos subsídios comunitários e regionais, e incorporadas as remunerações à mão-de-obra familiar, pretende-se, neste trabalho, categorizar a viabilidade económica das suas explorações leiteiras. Os resultados obtidos indicam que apenas um número reduzido de unidades de produção não apresentam viabilidade económica e competitiva e todas elas são viáveis em termos financeiros.<hr/>Milk production in the Azores contributes with 30% of national production. With the end of milk quotas and Community support to the production, farmers face risks and uncertainties that influence their decisions on the quantity of milk to produce and respective price to practice. Focusing on the economic performance of milk producers of São Miguel, this work aims to categorize the economic viability of their dairy farms after the elimination of all or part of the Community and regional subsidies, and incorporated the remuneration to family labor. The results indicate that only a small number of farms does not have economic and competitive viability and all of them are viable in financial terms. <![CDATA[<b>Temperature, light and desinfection on seeds germination of Gochnatia polymorpha (Less.) Cabrera</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Este trabalho objetivou avaliar a influência da temperatura, luz e assepsia na germinação das sementes de Gochnatia polymorpha. Os diásporos previamente desinfetados em álcool 70% e NaClO 2% foram submetidos às temperaturas de 15°, 20°, 25° e 30°C em dois regimes de luz, fotoperíodo de 16 horas e escuro contínuo, em placas de Petri contendo meio de cultura agar-água, agar 0,7%, pH ajustado a 5,8 + 0,2. Para a avaliação do estado fitossanitário das sementes foram utilizados os métodos do papel de filtro e do plaqueamento em meio de cultura BDA (batata dextrose agar), em diásporos com e sem papus, na ausência e presença de assepsia com NaClO 1%. As sementes germinam tanto na presença quanto na ausência de luz, sendo que as temperaturas de 15° e 20°C são as mais adequadas, promovendo as maiores percentagens (9,8 e 11,5%, respectivamente) e velocidade de germinação das sementes (0,19 e 0,35 no fotoperíodo de 16 horas e 0,25 no escuro contínuo nas duas temperaturas). A incidência dos gêneros de fungos identificados foi menor em tratamentos com assepsia na ausência de papus, no método com papel de filtro.<hr/>This study evaluated the influence of temperature and light on seed germination of Gochnatia polymorpha, and identified the fungi associated with diaspores. Diaspores previously disinfected in 70% ethanol and 2% NaClO were subjected to temperatures of 15°, 20°, 25° and 30° C in two regimes of light, 16 hour photoperiod and continuous darkness in Petri dishes containing water-agar medium, 0,7% agar, pH adjusted to 5,8±0.2. For the assessment of the health status of the seeds were used blotter and plating on PDA (potato dextrose agar) culture medium in diaspores with and without papus, in the absence and presence of asepsis with 1% NaClO. Seeds germinate in presence or absence of light, and temperatures of 15° and 20° C are the most appropriate, promoting the highest percentage (9,8 and 11,5%, respectively) and germination speed of seeds (0,19 and 0,35 at 16 hours photoperiod and 0,25 in continuous darkness in both temperatures). The incidence of fungal genera identified was lower in the absence of papus in the method with filter paper. <![CDATA[<b>Effect of paclobutrazol in the development of ornamental sunflower</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Com objetivo de avaliar os efeitos do regulador de crescimento paclobutrazol sobre o desenvolvimento de girassol ornamental desenvolveram-se estudos em plantas cultivadas em estufa. O delineamento experimental consistiu em blocos casualizados, com 5 tratamentos (doses de paclobutrazol) e quatro repetições, ou seja, 20 unidades experimentais. O paclobutrazol foi aplicado diretamente no substrato, nas doses de: 0; 75; 150; 300 e 600 mg L-1. Utilizou-se a cultivar ‘Multissol’, com altura média de 1,80 m, porte ereto e diâmetro médio do capítulo de 22 cm. Os parâmetros avaliados foram a altura das plantas, diâmetro de caule, número de folhas e entrenós, área foliar, índice SPAD, biomassa de matéria fresca e seca de parte aérea, raízes e capítulo. Houve efeito significativo do paclobutrazol sobre o crescimento das plantas. O uso de paclobutrazol, nas doses de 300 e 600 mg L-1,quando avaliado aos 30 dias reduz a altura das plantas de girassol em 50%, sem afetar a biomassa fresca e seca de parte aérea, raízes e capítulo. O aumento das doses do paclobutrazol alterou a morfologia da parte aérea das plantas de girassol e elevou o índice SPAD.<hr/>In order to evaluate the effects of paclobutrazol growth regulator on the development of ornamental sunflower studies were carried out in plants grown in greenhouse. The experimental design consisted of randomized blocks with five treatments (paclobutrazol rates) and four replications, so, 20 experimental units. Paclobutrazol was applied directly on the substrate, at 0; 75; 150; 300 and 600 mg L-1. The cultivar 'Multissol', with an average height of 1.80 m, erect and average diameter of the flower head (capitulum) 22 cm. Plant height, stem diameter, number of leaves and internodes, leaf area, Spad index, biomass fresh weight and shoot dry, roots and capitulum were evaluated. There was a significant effect of paclobutrazol on plant growth. The application of paclobutrazol at 300 and 600 mg L-1, 30 days after, reduces the height of sunflower plants by 50% without affecting biomass of fresh weight and dry shoots, roots and capitulum. Increasing rates of paclobutrazol changed the morphology of the shoots of sunflower plants and raised the SPAD index. <![CDATA[<b>Efficacy and selectivity of the iodosulfuron-methyl-sodium + mesosulfuron-methyl in malt barley (Hordeum distichum L.)</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Nos anos agrícolas de 2012/2013 e 2013/2014, realizaram-se na Herdade Experimental da Almocreva (Beja) quatro ensaios de campo (dois em cada ano) com o objetivo de estudar a eficácia e seletividade na cultura da cevada dística do herbicida iodossulfurão-metilo-sódio (50 g L-1) + mesossulfurão-metilo (7,5 g L-1). Em cada um dos ensaios, aplicaram-se três doses (5,0 + 0,75; 7,5 + 1,125 e 10,0 + 1,5 g s.a ha-1) do herbicida, em duas fases distintas do desenvolvimento das infestantes e da cultura. No ano de 2012/2013, o herbicida foi aplicado quando as infestantes se encontravam na fase de desenvolvimento de três a quatro pares de folhas e, a cultura, no início do afilhamento, a que correspondeu o estádio 20 da escala de Zadoks (primeira época de aplicação). A segunda época de aplicação realizou-se quando as infestantes estavam na fase de desenvolvimento de seis a sete pares de folhas e, a cultura, no afilhamento completo (estádio 29 da escala de Zadoks). No ano de 2013/2014, a primeira época de aplicação teve lugar quando as infestantes estavam na fase de desenvolvimento de cinco a seis pares de folhas e, a cultura, na fase de colmo principal (estádio 24 da escala de Zadoks). A segunda época de aplicação efetuou-se quando as infestantes estavam na fase de desenvolvimento de sete a oito pares de folhas e, a cultura, no 3º nó visível (estádio 33 da escala de Zadoks). Os resultados obtidos demonstraram, que a antecipação da aplicação para fases mais precoces do desenvolvimento das infestantes e da cultura não conduziu a um aumento da eficácia em relação a aplicações mais tardias, para todas as doses de herbicida. Com as doses recomendadas (7,5 + 1,125 e 10,0 + 1,5 g s.a ha-1) a eficácia foi maior em ambos os anos de ensaios e épocas de aplicação, relativamente à dose inferior (5,0 + 0,75 g s.a ha-1), mas a interação doses x épocas não foi significativa. No ano de 2012/2013 e contrariamente ao sucedido no ano de 2013/2014, verificou-se uma redução significativa da produtividade da cultura com a antecipação da aplicação, consequência da fitotoxidade causada pelo herbicida, quando esta se encontrava no início do afilhamento.<hr/>During the vegetation periods 2012/13 and 2013/14 four field trials were carried out (two per year) on the Experimental Farm of Almocreva (Beja), with the objective to study the efficacy and selectivity of the herbicide iodosulfuron-methyl-sodium (50 g L-1) + mesosulfuron-methyl (7.5 g L-1) in malt barley. In both trials three application rates were applied (5.0 + 0.75, 7.5 + 1.125 e 10.0 + 1.5 g a.i ha-1) at two different development stages of both weeds and the barley crop. In the year 2012/2013, the herbicide was applied when the weeds were in the development stage of three to four pairs of leaves, and the crop, at the beginning of tillering that corresponded the stage 20 of Zadoks scale (first application timing). The second application timing was when the weeds were at the development stage of six to seven pairs of leaves, and the crop at the complete tillering (29 Zadoks` stage). In the year 2013/2014, the first application timing was when the weeds were in the development stage of five to six pairs of leaves, and the crop at the main culm (24 Zadoks` stage). The second application timing was when the weeds were at the development stage of seven to eight pairs of leaves, and the crop at the third visible node (33 Zadoks` stage). The results show that the first application date at earlier weed and crop development stages did not lead to an increase in efficacy when compared to the later application timing, and for application rates. Using the recommended application rates (7.5 + 1.125 e 10.0 + 1.5 g a.i ha-1) an increase in efficacy could be observed in both years and application dates when compared to the lowest application rate (5.0 + 0.75 g a.i ha-1), but no significant interaction between application rates and dates was obtained. In contrast to 2013/14, a significant reduction in crop yield was observed in 2012/13 when anticipating the application date. This effect is attributed to phytotoxicity caused by the herbicide when applied at an early tillering stage. <![CDATA[<b>Secondary metabolites and anatomical features of oregano leaves (Origanum vulgare ssp. hirtum) grown under colored meshes</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100019&lng=en&nrm=iso&tlng=en Plantas de orégano foram cultivadas em diferentes ambientes de luz, obtidos com o uso de malhas coloridas, com o objetivo de avaliar o teor e a composição de óleo essencial e características anatômicas nas folhas destas plantas. Para isto, foi realizado o cultivo em vasos com capacidade para 3 dm³ submetidas aos seguintes tratamentos: cultivo sob pleno sol (testemunha absoluta), malha azul, malha vermelha e malha cinza. Foi adotado o DIC com seis repetições. Foram avaliadas características anatômicas de pecíolo e folhas, teor e composição do óleo essencial. Observa-se que a modificação no ambiente de luz possibilita modificações no aumento do teor de óleo essencial, assim como influencia na composição química deste metabólito secundário.<hr/>Oregano's plants were grown in different light environments, obtained with the use of colorful fabrics, in order to evaluate the content and composition of essential oil and anatomical characteristics in leaves of these plants. For this, the plants were grown in pots with capacity for 3 dm³ submitted to the following treatments: cultivation under full sun (absolute witness), shading with blue, red and gray colors. It was adopted the DIC with six repetitions. Anatomical features were evaluated of petiole and leaf, content and composition of essential oil. It is observed that modification in the light environment allows increasing the content of essential oil and it influences in the chemical composition of this secondary metabolite. <![CDATA[<b>Agronomic characteristics of sunflower (<i>Helianthus annuus </i>L.) genotypes second crop in the Chapadão of Parecis</b>: <b>MT</b>]]> http://scielo.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2016000100020&lng=en&nrm=iso&tlng=en O presente trabalho teve como objetivo avaliar as características agronômicas de diferentes genótipos de girassol semeados em segunda safra no ano de 2014. O trabalho foi implantado no campo experimental do Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Mato Grosso - Campus Campo Novo do Parecis. O delineamento experimental utilizado foi o de blocos casualizados, com 16 tratamentos (16 genótipos) e quatro repetições. As parcelas experimentais foram constituídas de 4 linhas com 6,5 m de comprimento, com espaçamento entrelinhas de 0,45 m, contendo área de 11,7 m², totalizando uma área de 748 m². Foi utilizada a população de 45000 plantas por hectare. Os dados foram submetidos à análise de variância e ao teste Scott-Knott, a 5% de probabilidade. Para a massa de mil aquênios, os genótipos que se destacam são BRS 323, MG 360 e M734 enquanto que as os mais produtivos são os genótipos MG 360, AGUARÁ 06, MG 305, AGUARÁ 04, CF 101, SYN 045, GNZ NEON, HELIO 251 e SYN 3950HO. Para o teor de óleo nos aquênios, o genótipo MG 360 apresenta o maior valor e se destaca em relação às demais variáveis analisadas.<hr/>This study aimed to evaluate the agronomic characteristics of different genotypes of sunflower sown as a second crop in the year 2014. The work was implemented in the experimental field of the Instituto Federal de Educação Ciência e Tecnologia de Mato Grosso - Campus Campo Novo do Parecis. The experimental design was a randomized block design with 16 treatments (16 genotypes) and four replications. The experimental plots consisted of four rows 6.5 m long with row spacing of 0.45 m, containing area of 11.7 m², totaling an area of 748 m². A population of 45000 plants per hectare is used. Data were subjected to analysis of variance and the Scott - Knott test at 5 % probability. For the mass of thousand achenes, genotypes that stand out are BRS 323, MG 360 and M734 while the most productive genotypes are MG 360, AGUARÁ 06, MG 305, AGUARÁ 04, CF 101, SYN 045, GNZ NEON, HELIO 251 and SYN 3950HO. For the achenes oil content, the MG 360 genotype has the highest value and stands in relation to other variables.