Scielo RSS <![CDATA[Revista de Ciências Agrárias]]> http://www.scielo.mec.pt/rss.php?pid=0871-018X20150003&lang=en vol. 38 num. 3 lang. en <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.mec.pt/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.mec.pt <![CDATA[<b>Jasmonic acid as a promoter of resistance in plants</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300001&lng=en&nrm=iso&tlng=en Praticamente todos os processos relacionados com o desenvolvimento e o metabolismo das plantas são controlados por um ou mais reguladores do crescimento vegetal. O ácido jasmónico vem sendo considerado como pertencente a uma nova classe de fitohormonas e conhecido como uma molécula sinalizadora por plantas em respostas a ferimentos de herbívoros, situações de estresse, além, de várias outras funções nas plantas. Sendo assim, esta revisão tem por objetivo abordar o histórico e a biossíntese do ácido jasmónico, destacar as principais aplicações deste na agricultura, com ênfase na defesa das plantas contra o ataque de insetos-praga e situações de estresse, bem como apresentar resultados já obtidos com a sua indução ou aplicação.<hr/>Practically all processes related to development and metabolism are controlled by one or more plant growth regulators. Jasmonic acid has been considered as belonging to a new class of phytohormone, known as a signaling molecule in plants in response to injury by herbivores, stress situations, in addition to several other functions in plants. This review presents the main steps in the discover and the steps taken to unravel the roles and biosynthesis pathway of jasmonic acid, its main focus on applications in agriculture, with emphasis on protection of plants against attack by insect pests, and stress situations, and results already achieved with its induction or application. <![CDATA[<b>Comparative Analysis of Dehydration Methods for Apple Fruit</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300002&lng=en&nrm=iso&tlng=en Fruit dehydration is a key option for food preservation, in order to increase shelf life and promote exportation. Numerous methods of dehydration have been developed in recent decades. The aim of the present work is to perform an assessment of the dehydration methods used more frequently with apple fruit, and subsequently, compare them as to the conditions of operation (temperature, speed of drying and drying time) and energy aspects (energy requirement and energetic efficiency). The comparative analysis shows that drying with microwave associated with a second method of drying has greater benefits in terms of quality of the final product. In addition, using the two methods it is possible to overcome the limitations of each one used individually. The microwave drying and microwave drying combined with vacuum present the lowest drying times, 0.87-h and 0.28-h, respectively, as opposed to traditional techniques (sun drying and solar drying). In terms of energy efficiency, it was found that among the methods analysed the higher rates were observed for the fluidized bed dryer (28.0-64.0%), microwave drying (79.0%) and drying by infrared radiation (30.0-60.0%). The infrared drying method appears to be the most efficient, presenting lower costs and providing greater benefits in terms of drying times, energy efficiency and, organoleptic and nutritional characteristics of the final product.<hr/>A desidratação de frutos é uma opção chave para a conservação alimentar, permitindo aumentar o tempo de conservação e promovendo a exportação. Inúmeros métodos de desidratação foram desenvolvidos nas últimas décadas. O presente artigo tem como principal objetivo realizar uma avaliação técnica relativamente aos métodos mais utilizados na desidratação de frutos. Visa ainda comparar os métodos entre si quanto às condições de operação (temperatura, velocidade de secagem e tempo de secagem) e aspetos energéticos (requisito energético e eficiência energética). Da análise comparativa verificou-se que a secagem por microondas associada a outro método de secagem apresenta maiores benefícios em termos de qualidade do produto final superando-se as limitações de cada um. A secagem por microondas e a secagem por microondas combinado com vácuo são as técnicas que possuem os menores tempos de secagem, 0,87-h e 0,28-h, respetivamente, ao invés das técnicas tradicionais (secagem ao sol e secagem solar). De entre os métodos analisados constatou-se que os que possuem maiores taxas de eficiência energética são o secador de leito fluidizado (28,0-64,0%), secagem por microondas (79,0%), secagem por radiação infravermelha (30,0-60,0%). A secagem por infravermelhos revelou ser a técnica com menores custos, apresentando maiores vantagens ao nível de tempos de secagem, eficiência energética e características organoléticas e nutricionais no produto final. <![CDATA[<b>Electronic and computation technologies in data collection and integration in precision agriculture</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300003&lng=en&nrm=iso&tlng=en O crescimento da população e consequente necessidade de alimentos, a escassez de água, o rigor das normas de qualidade e da legislação, a maior preocupação com o impacte ambiental, entre outros fatores, têm impulsionado um novo paradigma agrícola alicerçado na sustentabilidade e maior produtividade das culturas. Neste sentido, a agricultura de precisão surge como uma alternativa às técnicas tradicionais de cultivo, onde a utilização de tecnologias de informação em sistemas de apoio à decisão reduz os riscos associados às condições de cultivo, possibilitando uma gestão mais eficiente dos recursos naturais, melhorando a produtividade e minimizando os custos de operação. Este trabalho visa a revisão da utilização de algumas tecnologias de eletrónica e de computadores em sistemas de agricultura de precisão, no que concerne a técnicas de monitorização remota, redes de sensores, inspeção visual e integração de dados.<hr/>The population growth and consequent demand for food, water scarcity, rigid quality standards and legislation, higher concern about environmental impact, among other factors, have powered a new agricultural paradigm grounded in sustainability and higher productivity of crops. In this sense, precision agriculture is an alternative to traditional cultivation techniques, where the use of information technologies in decision support systems reduces the risks associated to cultivation conditions, enabling a more efficient management of natural resources, improving the productivity and minimizing the operation costs. This work aims the revision of some electronic and computers technologies used in precision agriculture systems, regarding remote sensing techniques, sensors networks, visual inspection and data integration. <![CDATA[<b>Soil preparation systems and nitrogen fertilization in the productive components of millet</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300004&lng=en&nrm=iso&tlng=en O objetivo deste trabalho foi identificar o sistema de preparação do solo e a dose de azoto (N) em cobertura que proporcione acréscimo nos componentes produtivos do milheto. O estudo foi conduzido na área experimental da Universidade Estadual de Mato Grosso do Sul - Unidade Universitária de Aquidauana, em delineamento experimental de blocos ao acaso com quatro repetições, num esquema de parcelas subdivididas. Nas parcelas, foram avaliados dois sistemas de preparação do solo: mobilização mínima - subsolagem + nivelamento - e sementeira direta. Cada parcela foi dividida em cinco subparcelas com aplicação de cinco doses de N em cobertura (0, 50, 100, 150 e 200 kg ha-1). Os parâmetros medidos foram: altura de plantas (AP), comprimento das espiguetas (CE), número de perfilhos (NP), massa seca do milheto (MS) e produtividade de grãos (PROD). A quantidade de N aplicado no milheto influenciou a altura de plantas e comprimento da espigueta, sendo recomendada, com base nestas variáveis, a dose de 150 kg ha-1 de N. O sistema de sementeira direta proporcionou maior produtividade de massa seca no milheto. A dose de N a ser aplicada, com base no número de perfilhos por m², depende do sistema de preparação do solo utilizado.<hr/>The objective of this study was to identify the soil preparation system and dose of nitrogen (N) in coverage that provides addition on productive components of millet. The study was conducted in the experimental area of the State University of Mato Grosso do Sul - University Unit of Aquidauna, in experimental design of randomized blocks with four replications in a split plot design. In the plots were evaluated two soil preparation systems: minimum tillage - subsoiling + leveling - and no-tillage. Each plot was divided into five subplots with application of different doses of nitrogen in covering (0, 50, 100, 150 e 200 kg ha-1). The traits measured were: plant height (AP), length of spikelet (CE), number of tillers (NP), dry mass of millet (MS) and grain yield (PROD). The amount of N applied in millet influenced the plant height and length of spikelet, being recommended, based on these variables, the dose of 150 kg ha-1 N. The no tillage system provided greater production of dry mass of millet. The dose of N to be applied, based on the number of tillers per m², depends on the soil preparation system used. <![CDATA[<b>Sustainability of crop and livestock dominant dryland systems of Alentejo region</b>: <b>differences in economic returns and environmental consequences</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300005&lng=en&nrm=iso&tlng=en This paper presents a case study with two traditional Mediterranean-type farming systems: cropping dominant and grazing or livestock dominant. Traditional farming systems from the Mediterranean area in the Alentejo, southern region of Portugal, are compared in terms of economic returns, environmental impacts and trade-offs. A linear programming model that considers the economic and environmental issues for each farming system was developed. The models maximize farm profit subject to managerial, resource and environmental constraints. Environmental impacts were evaluated from cradle-to-grave and assessed following an input-output (I/O) analysis of environmental accounts and a Life Cycle Assessment (LCA) methodology. Results are used for economic evaluation and environmental impacts of farming systems. Results show that livestock predominant farming has larger environmental impact and lower net farm income than the crop farming system. Shadow prices of environmental constraints are compared for both systems to evaluate cost and efficiency of policies that constrains environmental consequences and promote sustainability. Costs required to compensate farmers for reductions of environmental impacts are lower for livestock predominant farming than for crop farms. Therefore, policy priorities should be targeted firstly to livestock predominant farming system effects. Subsidies represent a substantial part of the net farm income in both cases. Hence, in both cases, but particularly with the livestock predominant farming, there is considerable margin to improve policy effectiveness to control environmental impacts.<hr/>Este artigo apresenta um estudo de caso com dois sistemas agrícolas tradicionais característicos da área Mediterrânea, no Alentejo, região sul de Portugal. Um sistema agrícola tradicional dominante na produção de culturas e, um segundo sistema agrícola tradicional vocacionado para a produção de pastagens e forragens dominante em produção animal. Para cada sistema de produção foi desenvolvido um modelo de programação linear que considera os aspetos económicos e ambientais. Os modelos maximizam o lucro da exploração sujeito a restrições de recursos, de implementação das rotações e restrições ambientais. Estes sistemas tradicionais da área Mediterrânea, foram comparados em termos de resultados económicos, impactes ambientais e “trade-offs”. Os impactes ambientais foram avaliados do “berço ao túmulo” seguindo uma análise de input-output (I/O) do azoto e da energia utilizada e uma metodologia do ciclo de vida (ACV) para os gases de efeito de estufa, acidificação, eutrofização e um indicador agregado de impacte ecológico. Os resultados mostram que o sistema predominante em pecuária tem impacte ambiental maior e rendimento líquido mais baixo do que o sistema predominante em culturas. Os preços sombra das restrições ambientais foram comparados em ambos os sistemas para avaliar os potenciais custos e eficiências de políticas ambientais que promovem a sua sustentabilidade. Os custos requeridos para compensar os agricultores por reduções de impacte ambiental são mais baixos para o sistema predominante em animais que para o de culturas. Por isso as prioridades políticas deverão ser dirigidas mais para o sistema predominante de animais do que para o de culturas. Os subsídios representam uma parte substancial do rendimento líquido em ambos os casos. Assim, em ambos os casos, mas particularmente em explorações predominantes de animais há uma margem considerável para melhorar a eficácia das políticas de redução dos impactes ambientais. <![CDATA[<b>Incidence of Bipolaris sorokinianain seeds and transmission to barley plants</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300006&lng=en&nrm=iso&tlng=en O potencial de rendimento da cevada é diminuído principalmente pela ocorrência de doenças como a mancha marrom (Bipolaris sorokiniana) transmitida pelas sementes. O objetivo desse trabalho consistiu em determinar a correlação entre diferentes níveis de incidência do fungo em sementes e sua transmissão para plantas de cevada em campo e estufa e avaliar a capacidade de transmissão do fungo pelas sementes. Sementes de vários lotes da cultivar ‘BR 2' com níveis de incidência de 2,7; 7,5; 12,5; 16,5; 31,0 e 55,5%, previamente selecionados em laboratório, foram semeadas em campo, em quatro repetições. As avaliações foram realizadas aos sete dias após a emergência, contando-se o número de plantas com sintomas de helmintosporiose nas folhas e determinando-se a porcentagem em relação à emergência. Em estufa, as sementes foram semeadas em caixas plásticas com aproximadamente 13 kg de solo esterilizado. Foram colocadas 400 sementes a 3 cm de profundidade. Constatou-se a importância da semente infectada como fonte de inóculo primário. Observou-se que a transmissão do patógeno no campo foi mais eficiente quando o nível de incidência foi de 55,5%. Em estufa, houve correlação apenas entre a incidência nas sementes e nas raízes. Concluiu-se que não houve correlação entre diferentes níveis B. sorokiniana nas sementes e a sua incidência em campo e que níveis de 55,5% diminuíram a emergência das plantas no campo e em estufa.<hr/>The yeld potential of barley is reduced mainly because of diseases such as spot blotch caused by Bipoloaris sorokiniana which is seed transmitted. The objectives of the work were to study the correlation among different levels of seed infection and its transmission to barley plants under field and greenhouse conditions, and determine the capacity of seed-transmission of the fungus. Barley seeds cv ‘BR 2' naturally infected with the levels of 2.7; 7.5; 12.5; 16.5; 31.0 and 55.5% of the fungus were sown in the field, with four replications. The evaluation of disease seedling showing simptoms of helminthosporiosis and its percentage in relation to the seed emergence, were made seven days after emergence. In greenhouse, seeds were sown in plastic trays containing with aproximatelly 13 kg of soil previously sterelized. Four hundred seeds of each tretament (infection level) were planted and covered with 3 cm of soil (3 cm depth). The importance of the infected seeds as a source of primary inoculum was demonstred. It was observed that on the field the transmission of the pathogen was more efficient when the seed infection level was 55%. On the other hand, in greenhouse there was correlation only between seed infection and roots. In conclusion, there was no correlation among the seed infection levels of B. sorokiniana and their incidence in the field, and seed infection levels of 55% reduce seedling emergence both, in the field or in greenhouse. <![CDATA[<b>Fruit ripening and pre-germination in seedlings of papaya</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300007&lng=en&nrm=iso&tlng=en O mamão é umas das frutas tropicais mais consumidas no mundo. A produção de mudas em escala comercial é afetada por problemas nas sementes devido à sarcotesta e a dormência pós-colheita. Desta forma, em casa-de-vegetação, avaliou-se os efeitos da combinação entre o estádio de maturação de frutos e temperatura de embebição de sementes em água na emergência e no crescimento de plântulas de mamoeiro. Adotou-se o delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 4, sendo dois estádios de maturação (3 e 5) e quatro temperaturas de embebição das sementes em água (25 °C, 50 °C, 75 °C e 95 °C). Sementes extraídas de frutos no estádio de maturação 3 propiciaram maior percentagem e velocidade de emergência e, massa de matéria fresca de plântulas que no estádio 5. Temperaturas mais altas foram mais eficientes para promover alterações na estrutura e composição da sarcotesta sem prejudicar o embrião, e, consequentemente, a emergência de plântulas. Sementes oriundas de frutos no estádio de maturação 3 embebidas em água a temperatura de 95°C são apropriadas para a produção de mudas.<hr/>Papaya is one of the most consumed tropical fruits in the world. The seedling production on a commercial scale is affected by problems in seed dormancy due to sarcotesta and postharvest. Thus, in a greenhouse, we evaluated the effects of combining the maturity stage of fruits and temperature of soaking in water, the emergence and seedling growth of papaya. We adopted a completely randomized design in a factorial 2 x 4, two ripening stages (3 and 5) and four temperatures soaking the seeds in water (25 °C, 50 °C, 75 °C and 95 °C). Seeds from fruits at ripening stage 3 provided higher percentages and speed, mass and seedling fresh matter that at the stage 5. Higher temperatures were more efficient for promoting changes in the structure and composition of the sarcotesta without harming the embryo and, consequently, the emergence of seedlings. Seeds from fruits at ripening stage 3 soaked in water the temperature of 95 °C are suitable for the production of seedlings. <![CDATA[<b>Meat quality of Santa Inês and F1 Santa Inês X Dorper Lambs</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300008&lng=en&nrm=iso&tlng=en Foram selecionados ao acaso 50 cordeiros não castrados (25 da raça Santa Inês e 25 F1 Santa Inês x Dorper) para a avaliação da cronologia dentária, peso vivo ao abate, altura de cernelha e de garupa, comprimento corporal e perímetro torácico. Após a sangria, analisou-se a temperatura e pH em diferentes intervalos de tempo (4h; 12h e 24h) nos músculos Semitendinosus e Triceps brachii e força de corte em 48h no músculo Semitendinosus. Paralelamente, foi realizada a correlação entre a análise sensorial e a análise instrumental desse músculo. A temperatura da câmara fria variou de 12,2°C às 4hs a -0,5°C às 24hs e a temperatura média das carcaças foi de 26,80°C e -0,20°C, respectivamente. O pH médio inicial do músculo Semitendinosus foi de 6,62 às 4 hs e o final 5,64 às 24 hs enquanto no músculo Triceps brachii foi de 6,50 às 4hs e 5,68 às 24hs. No músculo Semitendinosus a força de corte foi semelhante entre cordeiros da raça Santa Inês e F1 Dorper x Santa Inês, demonstrando que o grupo genético não influenciou a tenrura da carne. O painel sensorial confirmou os resultados obtidos na análise instrumental. Na correlação da análise instrumental (força de corte) com a análise sensorial, quando comparados os diferentes grupos genéticos, observou-se uma elevada correlação inversa (r = -0,87). Os valores médios para o comprimento corporal e perímetro torácico não apresentaram diferenças significativas entre os grupos genéticos.<hr/>Fifty intact ovine males were randomly selected, 25 of the Santa Inês breed and 25 F1 Santa Inês x Dorper, to evaluate the dental chronology, live weight at slaughter, withers height, hip height, body length and thoracic circumference. After exsanguination, temperature and pH were measured at different times (4h; 12h and 24h) in the Semitendinosus and Triceps brachii muscles, as well as the shear force (48h) of Semitendinosus muscle. In parallel, the correlations between sensory analysis and instrumental analysis values for these muscles were assessed. The mean temperatures of the carcasses were 26.80°C and -0.20°C, respectively. The mean initial pH of Semitendinosus was 6.62 (4h) and the final was 5.64 (24h), whereas the initial pH for the Triceps brachii was 6.50 (4h) and the final, 5.68 (24h). Semitendinosus muscle shear force was similar for lambs of Santa Inês breed and F1 Dorper x Santa Inês breed, demonstrating that the genetic group did not affected meat tenderness. The sensory panel confirmed the instrumental analysis results. When different genetic groups were compared, a high inversed correlation between the instrumental analysis (shear force) and the sensory analysis was obtained (r = -0.87). The mean for body length and thoracic circumference levels did not show a significant difference for different genetic groups. <![CDATA[<b>Nutrients accumulation and forage production of oat and ryegrass as affected by the application of lime and gypsum on soil surface</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300009&lng=en&nrm=iso&tlng=en A calagem e a aplicação de gesso levam a modificações químicas no solo que podem influenciar o crescimento e desenvolvimento de pastagens anuais de inverno. Com o objetivo de avaliar o efeito da utilização de calcário e gesso em superfície, na presença e ausência de pastoreio, sobre a produção de matéria seca e a acumulação de nutrientes da mistura forrageira de aveia e azevém realizou-se um ensaio num Latossolo Bruno álico em Guarapuava - Paraná, Brasil. Os tratamentos, dispostos em blocos completos casualizados, em parcelas subdivididas com quatro repetições, constaram de dois sistemas de maneio (com e sem pastoreio) nas parcelas e da aplicação de doses de calcário, com ou sem a utilização de gesso em superfície, nas subparcelas. A aplicação de calcário não afetou a produção de matéria seca nem a composição botânica da consorciação de aveia e azevém, quer na presença quer na ausência de gesso, assim como não alterou os teores de nutrientes na parte aérea das plantas em ambos os sistemas de maneio. Comparando os sistemas de produção, o pastoreio afetou negativamente os parâmetros estudados, contudo, note-se que não foi tida em conta a quantidade de excrementos passíveis de decomposição rápida que podem ser utilizadas pela cultura seguinte.<hr/>The growth and development of annual winter pastures can be affected by chemical modifications of the soil profile owing to lime and gypsum applications. The objective was to evaluate the effect of the use of lime and gypsum applied on soil surface, in the presence and absence of grazing, on dry matter production and nutrient accumulation of forage oat mixture over ryegrass, performed in an experiment carried out on an Oxisol Alic in Guarapuava, Paraná, Brazil. The treatments were arranged in complete randomized blocks in a split plot design with four replications, consisting on two management systems (with and without grazing) in the plots, and the use of limestone rates, with or without surface application of gypsum, in the subplots. Liming did not affect dry matter yield and botanical composition of the oat and ryegrass consortium in both the presence and absence of gypsum, and did not alter the levels of nutrients in the shoots in both management systems. For the production systems, the grazing affected negatively the studied characteristics; however it was not taken into account the amount of excrements readily decomposable that could be use by the following culture. <![CDATA[<b>Yield and quality of soybean seeds produced under different nutritional managements</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300010&lng=en&nrm=iso&tlng=en A soja possui grande importância económica na agricultura brasileira e, assim como em outras culturas, a produtividade e a lucro são aspectos fundamentais. A utilização de sementes com elevada germinação e vigor associados a disponibilidade de fertilizantes na dose apropriada é de suma importância para se atingir adequado estande de plantas, elevada produtividade e sementes de qualidade. Nesse contexto, o presente trabalho teve como objetivo avaliar o efeito do manejo da adubação via tratamento de sementes e aplicação foliar sobre os componentes do rendimento e a qualidade fisiológica de sementes de soja. O delineamento experimental utilizado foi em blocos casualizados, com quatro repetições e seis tratamentos, constituídos por uma testemunha e cinco combinações de diferentes nutrientes (CoMo, Completo, Fosfito de potássio, Manganês e CaB). As combinações foram aplicadas via tratamento de sementes ou via foliar em diferentes épocas. Considerando o conjunto de características agronómicas avaliadas o T2 foi o mais eficiente tecnicamente. A semente produzida sob o tratamento 4 apresentou qualidade fisiológica inferior aos demais, considerando as variáveis analisadas.<hr/>Soybean has great economic importance in Brazilian agriculture and the productivity and the profitability are key aspects. The employ of seeds with high germination and vigor associated with fertilizer availability and rates is very important to achieve an adequate plant stand, high yield and quality of seeds. In this context, this study aimed to evaluate the effect of the fertilization management through seed treatment and foliar application on yield components and physiological quality of soybean seeds. The experimental design was a randomized block with four replications and six treatments, composing by a control and five different nutrient combinations (CoMo, Complet, Phosphorous Potassium, Manganese and CaB). These combinations were applied through seed treatment or foliar at different times. Considering the set of agronomic traits the treatment 2 is the most efficient technically. Seed produced under the treatment 4 showed physiological quality inferior to the other, considering the variables analyzed. <![CDATA[<b>Physiological effect of systemic fungicides on agronomic parameters of carrot</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300011&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se com este trabalho avaliar o efeito de fungicidas sistémicos sobre parâmetros agronómicos da cenoura ‘Belgrado'. Foram avaliados quatro tratamentos (T1: piraclostrobina; T2: piraclostrobina+metiram; T3: boscalida e T4: testemunha (água)) no delineamento em blocos ao acaso, com quatro repetições. Os produtos foram pulverizados a cada quinze dias, a partir dos 60 dias após a semeadura (DAS), totalizando três pulverizações durante o ciclo. A pesquisa foi conduzida em duas áreas comerciais, sendo a primeira área localizada em Pardinho-SP (área de alta fertilidade) e a segunda em Botucatu-SP (área de baixa fertilidade). Na colheita (102 DAS), foram avaliados o número de folhas, comprimento de raiz, altura de parte aérea, massa fresca e seca de raiz e parte aérea e produtividade. Na área de alta fertilidade a aplicação de boscalida favoreceu a obtenção de raízes com maior comprimento e a piraclostrobina maior número de folhas por planta ao final do ciclo e na área de baixa fertilidade a aplicação dos fungicidas não teve efeito nos parâmetros avaliados.<hr/>This study aimed to evaluate the effect of systemic fungicides on agronomic parameters of carrot 'Belgrado'. Four treatments (T1: piraclostrobina; T2: piraclostrobina+metiram; T3: boscalida and T4: control (water)) were evaluated in randomized complete block design, with four replications. The products were sprayed every fifteen days, starting at 60 days after sowing (DAS), totaling three sprays during the cycle. The research was conducted in two commercial areas, the first area located in Pardinho - SP (area of high soil fertility) and the second in Botucatu-SP (area of low soil fertility). At harvesting (102 DAS), number of leaves, root and shoot length, fresh and dry weight of roots and shoot and yield were evaluated. In high soil fertility area, application of boscalida resulted in root with higher length and pyraclostrobin in higher number of leaves per plant in the end of cycle, while in the low soil fertility area the application of fungicides had no effect on the evaluated parameters. <![CDATA[<b>Life Cycle assessment of nonconforming apple</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300012&lng=en&nrm=iso&tlng=en As maçãs de refugo, consideradas como um subproduto frutícola, são descartadas devido ao seu calibre reduzido, manchas, deformações, entre outros. Estas frutas não correspondem aos padrões necessários para serem comercializadas no estado fresco. Contudo, devido às suas ótimas características organoléticas não deveriam ser desperdiçadas, mas sim consideradas pelo seu potencial valor acrescentado. O processamento agroalimentar desta fruta apresenta-se como uma ótima alternativa de aproveitamento, e de entre os vários processos a desidratação tem sido destacada. A desidratação apresenta inúmeras vantagens como maior tempo de prateleira e menor volume de produto, facilitando o seu transporte e armazenamento. Neste artigo é aplicada a metodologia de ACV para avaliar os impactos ambientais do sistema de escoamento do refugo, em que são considerados dois cenários: a maçã de refugo vendida ao retalho (C1) e a maçã de refugo submetida ao processo de desidratação para a obtenção de snacks (C2). A avaliação de várias categorias de impactos ambientais demonstrou que a desidratação se apresenta como uma excelente alternativa de valorização e aproveitamento da maçã de refugo. Este cenário evidenciou-se pelo menor contributo em termos de impacto ambiental das fases de transporte e armazenamento.<hr/>Nonconforming apple, considered as a by-product in fruit production, is discarded due to its low calibre, presence of stains and deformations, among others. These apples do not match commercialization standards when sold as fresh fruit. However, due to their outstanding organoleptic characteristics, nonconforming apples should not be discarded, but instead considered as an added value product. The agro-alimentary processing of these fruits consists of a valuable alternative for taking advantage of these otherwise wasted food, in which dehydration methods have emerged as high profile options. The dehydration technique presents innumerous advantages, including an increase in shelf life and a reduction in product size, facilitating therefore its transport and storage. In this paper, a Life Cycle Assessment (LCA) is performed to analyse the environmental impact of the nonconforming apple disposal system, considering two scenarios: nonconforming apple sold to retail (C1) and subjected to a dehydration process in order to obtain snacks (C2). The evaluation of various parameters of environmental impact has shown that dehydration consists an excellent alternative method for the recovery and reuse of nonconforming apple. This scenario is translated by a less impact of the transport and storage phases on the different environmental parameters. <![CDATA[<b>Vigor tests to evaluate the physiological quality of bean seeds</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300013&lng=en&nrm=iso&tlng=en A utilização de testes que viabilizam a classificação dos lotes em diferentes níveis de vigor representa um auxílio importante às empresas produtoras de sementes. O objetivo do presente trabalho foi estudar a eficiência de diferentes testes de vigor na avaliação da qualidade fisiológica de sementes de feijoeiro. Foram utilizados cinco lotes de sementes de feijoeiro, cultivar ‘Madrepérola', e a qualidade fisiológica foi determinada pelos seguintes testes: teor de água; peso de mil sementes; germinação; primeira contagem de germinação; emergência de plântulas; índice de velocidade de emergência; comprimento, massa fresca e seca de plântulas; envelhecimento acelerado e condutividade elétrica. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado, com quatro repetições. Os dados foram submetidos à análise de variância e para a comparação das médias entre os lotes utilizou-se o teste de Tukey, em nível de 5% de probabilidade. Foram calculados os coeficientes de correlação de Pearson entre os testes avaliados. Os testes de primeira contagem de germinação, índice de velocidade de emergência, comprimento e massa seca de plântulas apresentam sensibilidade para identificar lotes de sementes de feijoeiro, cultivar Madrepérola, com diferentes níveis de vigor, sendo a massa seca de plântulas o mais eficiente para avaliação da qualidade fisiológica das sementes.<hr/>The use of tests that enable the classification of the lots at different levels of force is an important aid to the seed companies. The objective of this work was to study the efficiency of different vigor tests in assessing the physiological quality of bean seeds. We used five batches of bean seeds, cultivate ‘Madrepérola', and physiological quality was determined by the following tests: water content, thousand seed weight, germination, first count of germination, seedling emergence, speed of emergence index, length, mass fresh and dry seedling; accelerated aging and conductivity. The experimental design was a completely randomized design with four replications. Data were subjected to analysis of variance and comparison of means between batches used the Tukey test at 5% probability. We calculated Pearson correlation coefficients between the tests evaluated. The tests first germination, emergence rate index, length and seedling dry weight show sensitivity for identifying batches of bean seeds, cultivate Madrepérola, with different levels of force, and the seedling dry weight the most efficient for evaluating the physiological seed quality. <![CDATA[<b>Exchangeable complex and taxonomy and management of Ferrallitic Soils from Angola</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300014&lng=en&nrm=iso&tlng=en Compararam-se os valores da capacidade de troca catiónica, da soma das bases de troca e do grau de saturação em bases de Solos Ferralíticos da República de Angola, obtidos pelos métodos de Mehlich e do acetato de amónio, e determinou-se a acidez de troca dos mesmos para efeitos da estimativa da capacidade de troca catiónica efectiva e de aferição taxonómica. Consideraram-se 48 pédones representativos das subordens dos Solos Ferralíticos (Tipoferrálicos, Fracamente Ferrálicos e Psamoferrálicos). Os valores da soma das bases e do Ca2+ e do Mg2+ de troca pelos dois métodos estão fortemente correlacionados; a capacidade de troca catiónica, o grau de saturação em bases e o K+ de troca apresentaram correlações mais fracas e variáveis consoante as subordens. A acidez de troca corresponde sobretudo a Al3+, cujo teor é generalizadamente inferior a um cmol c kg-1; mas a sua percentagem em relação à capacidade de troca catiónica efectiva é maioritariamente superior a 60%. Os solos estudados apresentam em geral horizontes subsuperficiais com as características do horizonte ferrálico, além de outras características também importantes, enquadrando-se por isso, quase na totalidade, nos Ferralsolos; estes, ao primeiro nível, considerando as características do respectivo complexo de troca, correspondem a Ferralsolos géricos, véticos e háplicos; além disso, a segundo nível são genericamente dístricos e maioritariamente alúmicos. A sua limitação de uso devida à baixa capacidade de troca catiónica efectiva poderá ser minimizada pela aplicação de resíduos e compostos orgânicos e pela correcção calcária.<hr/>The cation exchange capacity, sum of exchangeable bases, and saturation base degree of Ferralitic soils from the Republic of Angola, determined by the Mehlich and ammonium acetate methods, were compared to update their taxonomy; also, the exchangeable acidity was determined for deeper insight in their classification. Fourty eight representative pedons of subordens of those soils (Tipoferralic, Weakly Ferralic and Psamoferralic) were analysed. Values of sum bases and exchangeable Ca2+ and Mg2+ by the two methods were strongly correlated; cation exchange capacity, base saturation degree and exchangeable K+ showed weaker and variable correlations, according to soil type. Exchangeable acidity largely corresponded to Al3+, but its content was mostly less than one cmol c kg-1; its percentage regarding the effective cation exchange capacity was mostly higher than 60%. Study soils show in overall subsurface horizons with the characteristics of a ferralic horizon; therefore, they are mostly Ferralsols, which can be separated at first level in geric, vetic e haplic Ferralsols, according to the effective cation exchange capacity value; also, at second level they are largely dystric and, in great proportion, alumic. The weakness of study soils regarding the low nutrient retention capacity can be alleviated by organic matter additions and liming. <![CDATA[<b>Influence of shading on the growth of ‘Folha Murcha' orange tree</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300015&lng=en&nrm=iso&tlng=en O sistema de produção de mudas certificadas carece de estudos sobre o comportamento das plantas em diferentes níveis de sombreamento. O objetivo do trabalho foi avaliar o crescimento de mudas de laranjeira ‘Folha Murcha' enxertada sobre o porta-enxerto limoeiro ‘Cravo' em diferentes níveis sombreamentos. O delineamento foi inteiramente casualizado com tratamento constituído de quatro níveis de sombreamento (0%, 30%, 50% e 80%), com seis repetições e uma planta por parcela. Aos 145 dias após a enxertia, avaliou-se o diâmetro do porta-enxerto, o diâmetro do enxerto, a altura do enxerto, o número de folhas, a área foliar e a massa seca da parte aérea. A altura da planta e o número de folhas não foram influenciados pelos diferentes níveis de sombreamento, mas as outras características foram. O maior crescimento das mudas da variedade ‘Folha Murcha' enxertada em limoeiro ‘Cravo' ocorre na ausência de sombreamento. O tratamento 80% de sombreamento influenciou de maneira negativa no crescimento da mudas.<hr/>The system of production of certified seedlings demand studies on the behavior of plants in different levels of shading. The objective of this study was to evaluate the effect of different levels of shading on the growth of ‘Folha Murcha' orange grafted on the Rangpur lemon rootstock. The design was completely randomized with treatment consisting of four levels of shading (0%, 30%, 50%, e 80%), with six replications and one plant per plot. At 145 days after grafting the diameter of the rootstock, the graft diameter and height, leaf number, leaf area and shoot dry mass were evaluated. Graft height and leaf number were not influenced by the different levels of shading but the other plant characteristics were. According to the results, higher growth of seedling of ‘Folha Murcha' variety grafted on Rangpur Lemon occurs in the absence of shading. The 80% of shading treatment influenced negatively the plant growth. <![CDATA[<b>Production of Seedling of three accessions of papaya under increasingdose of Biostimulant Root®</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300016&lng=en&nrm=iso&tlng=en Objetivou-se avaliar a influência do indutor de crescimento Root® na produção de mudas de mamoeiro. O estudo foi desenvolvido na casa de vegetação do Departamento de Ciências Vegetais da Universidade Federal Rural do Semi-Árido (UFERSA), Mossoró-RN, Brasil, no período de maio a junho de 2013. O delineamento experimental adotado foi inteiramente casualizado, em esquema fatorial 5 x 3, sendo o primeiro fator constituído por concentrações do indutor de crescimento Root® (0 (controle); 2; 4; 6 e 8 ml/L H2O) e o segundo fator correspondente aos acessos de mamoeiro (CMF-L52, CMF-L53, CMF-L54), com quatro repetições. As 45 dias após a semeadura foram avaliadas a altura da plântula, comprimento da raiz, comprimento total, diâmetro do caule, número de folhas, massa seca da raiz, parte aérea e total. O uso do bioestimulante Root® favoreceu o crescimento e desenvolvimento das mudas do mamoeiro nos três acessos. Mudas de mamoeiro de melhor qualidade podem ser obtidas com a aplicação de Root® em doses variando de 3 a 6 mL L-1. Os acessos CMF-L52 e CMF-L54 proporcionaram as mudas de mamoeiro mais vigorosas.<hr/>The influence of the growth inductor Root® in seedlings of papaya was evaluated. The study was conducted in the greenhouse of the Department of Plant Sciences, Federal Rural University of the Semi-Arid (UFERSA), Mossoró-RN, Brazil, in the period May-June 2013. The experimental design used was completely randomized in 5 x 3 factorial design, with the first factor consisting of concentrations of the growth inducer Root® (0 (control), 2, 4, 6 and 8 mL L-1 H2O) and the second corresponding to the papaya accessions factor (CMF-L52, CMF-L53, L54-CMF), with four replicates. Forty-five days after sowing seedling height, root length, total length, stem diameter, number of leaves, and dry weight of root, shoot and total were evaluated. The use of the growth promoter Root® favored the growth and development of seedlings of papaya in the three accessions. Papaya seedlings of better quality can be obtained with the application of Root® at doses ranging from 3 to 6 mL L-1. The accessions CMF-L52 and CMF-L54 provide the most vigorous papaya seedlings. <![CDATA[<b>Test of tetrazolium for Sesamum indicum</b> <b>seeds</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300017&lng=en&nrm=iso&tlng=en Apesar da importância económica do gergelim é necessário ainda obter informações mais precisas e completas sobre a qualidade fisiológica de suas sementes. Considerando que o teste de tetrazólio permite avaliar eficientemente e com rapidez o potencial fisiológico das sementes, o objetivo deste estudo consistiu em adequar a metodologia deste teste para sementes de gergelim. Sementes de gergelim das cultivares ‘BRS G2', ‘BRS Seda', ‘Seridó' e ‘BRS G4' foram submetidas à pré-testes para determinar o tempo de pré-condicionamento das sementes intactas, sementes com cortes na região distal ao eixo embrionário ou corte longitudinal no maior sentido da semente, durante 30, 60 e 90 minutos em água. Após definir o pré-condicionamento por 60 minutos, com corte longitudinal no maior sentido, as sementes foram imersas nas concentrações de 0,075%; 0,5% e 1,0% de solução de tetrazólio a 30 ºC durante 3; 6; 8; 12; 18 e 24-h. A embebição das sementes sobre papel durante 60 minutos, seguida de corte longitudinal e imersão em solução de tetrazólio na concentração de 0,075% por 12-h e 1,0% por 3-h foram eficientes na avaliação da viabilidade das sementes de gergelim.<hr/>Despite the economic importance of the sesame seeds, it is necessary to obtain more precise and complete information on the physiological quality of its seeds. Considering that the tetrazolium test allows us to evaluate with efficiency and speed the physiological potential of the seeds, the objective of this study constituted in adapting the methodology of this test to sesame seeds. Sesame seeds of cultivars ‘BRS G2', ‘BRS Seda', ‘Seridó' and ‘BRS G4' were submitted to pre-tests to determine the time of preconditioning of intact seeds, seeds with cuts in the region distal to the embryonic axis or longitudinal cut in the largest direction of the seed, during 30, 60 and 90 minutes in water. After defining the pre-conditioning for 60 minutes, with longitudinal cut in the largest direction, the seeds were immersed in the concentrations of 0.075%, 0.5% and 1.0% of tetrazolium solution at 30 ºC, during 3, 6, 8, 12, 18 and 24-h. The imbibitions of the seeds over paper for 60 minutes, followed by longitudinal cut and immersion in tetrazolium solution in the concentration of 0.075% for 12-h, and of 1.0% for 3-h was efficient in the evaluation of sesame seed viability. <![CDATA[<b>Optimization of the in vitro plants production of Ipomoea batatas cultivars</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300018&lng=en&nrm=iso&tlng=en Diante da importância da cultura da batata-doce, o presente estudo teve como objetivo otimizar a produção de plantas in vitro de diferentes cultivares. Segmentos nodais das cultivares ‘Abóbora', ‘Catarina', ‘Biaze', ‘Da Costa', ‘Americana' e ‘Morada Inta', foram cultivados em meio Murashige e Skoog e avaliados ao longo de oito semanas de cultivo in vitro. A cv. ‘Da Costa' também foi cultivada em meio isento de fitorreguladores, em meio acrescido de benzilaminopurina (BAP) e/ou ácido giberélico (GA3) ou em sistema de cultivo fotoautotrófico. Constatou-se que a taxa de propagação é variável de acordo com o cultivar e com o período de tempo de cultivo. O intervalo entre os subcultivos foi dependente do índice de senescência das plantas. Na cv. ‘Da Costa', uma maior produção de plantas completas foi obtida em meio nutritivo contendo BAP ou em meio isento de sacarose e em frascos vedados com algodão. As plantas oriundas de todas as cultivares apresentaram uma elevada taxa de sobrevivência durante a aclimatização.<hr/>Due to the importance of sweet potato culture, this study aimed to optimize the production of the in vitro plants of different cultivars. Nodal segments of cultivars ‘Abóbora', ‘Catarina', ‘Biaze', ‘Da Costa', ‘Americana' e ‘Morada Inta' were cultured on Murashige and Skoog medium and they were evaluated for eight weeks in an in vitro culture. The cv. ‘Da Costa' was also grown on a medium free of plant growth regulators, supplemented with benzylaminopurine (BA) and/or gibberellic acid (GA3) or in photoautotrophic culture system. It was found that the propagation rate is variable, depending on the cultivar and according to time of cultivation. The interval among subcultures was dependent on the rate of plant senescence. In cv. ‘Da Costa', a higher production of plants was obtained on medium containing BAP or on sucrose-free medium and in bottles sealed with cotton. Plants originating from all cultivars showed a high survival rate during the acclimatization. <![CDATA[<b>Nitric oxide on the germination of Dalbergia nigra seeds with low vigor</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300019&lng=en&nrm=iso&tlng=en O óxido nítrico é um composto que participa de inúmeros processos fisiológicos vegetais, dentre os quais atua estimulando a germinação tanto sob condições normais quanto sob estresse. O presente trabalho teve como objetivo investigar a eficiência de nitrato de potássio (KNO3) e de nitroprussiato de sódio (SNP), formadores de óxido nítrico, na germinação de sementes de baixo vigor de Dalbergia nigra, de modo a determinar as melhores condições de condicionamento das sementes da espécie. As sementes foram pré-embebidas em água ou nas soluções de KNO3 ou SNP nas seguintes concentrações: 0,01; 0,1; 1 e 10 mmol L-1, por períodos de tempo de seis, 12, 24 e 48-h. Em seguida, foram conduzidos testes de germinação em câmaras de germinação a 25 °C durante 12 dias, estimando-se a porcentagem de germinação pela contagem diária das sementes que emitiram radícula e o índice de velocidade de germinação (IVG). Nas sementes pré-embebidas em soluções de SNP e KNO3, as percentagens de germinação nas concentrações de 0,01 e 0,1 mmol L-1foram significativamente superiores às outras concentrações e à testemunha, que apresentou germinação média de 48%. Conclui-se que a aplicação de KNO3 e SNP aumentou a germinação e o vigor das sementes de Dalbergia nigra de baixo vigor.<hr/>Nitric oxide is a compound that participates in many plant physiological processes, among which works by stimulating the germination both under normal and under stress conditions. This study aimed to investigate the effectiveness of potassium nitrate (KNO3) and sodium nitroprusside (SNP), forming nitric oxide, on the germination of seeds of low vigor of Dalbergia nigra, to determine the best conditions for the conditioning of the seeds of the species in these solutions. The seeds were pre-soaked in water or in solutions of KNO3 or SNP at the following concentrations: 0.01, 0.1, 1 and 10 mmol L-1, for periods of six, 12, 24 and 48 hours. Then, tests were conducted in germination chamber at 25 °C for 12 days, calculating the percentage of germination of seeds by counting daily that issued radicle and germination speed index (GSI). In pre-soaked seeds in solutions of KNO3 and SNP, the seed germination at concentrations of 0.1 and 1 mmol L-1was higher than the others, and also higher than the control, that had averaged 48% seed. It is concluded that the application of KNO3 and SNP increased seed germination and seed vigor of Dalbergia nigra seeds. <![CDATA[<b>Terroir da Região Demarcada do Douro</b>: <b>um estudo de caso</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2015000300020&lng=en&nrm=iso&tlng=en Na Região Demarcada do Douro (RDD), sub-região do Cima Corgo, num conjunto de propriedades vitivinícolas da margem Sul do rio Douro, havia uma percepção empírica de que os vinhos provenientes de áreas distintas tinham também um caracter distinto e que essas áreas poderiam constituir diferentes terroir. Foi implementado um trabalho em duas áreas próximas, onde havia indicações empíricas da produção de vinhos com características diferentes, e postas sobre observação um conjunto numeroso de videiras das castas ‘Touriga Franca', ‘Touriga Nacional' e ‘Tinta Roriz' com os objetivos de determinar as características de produção e dos mostos de cada uma das castas, a suas adaptabilidades aos locais específicos e determinar a possibilidade de definir os terroir baseando-se nas características de produção e dos mostos. Foram medidas as produções individuais de cada videira e a respectiva lenha de poda. Os mostos foram sujeitos a caracterização química. As áreas de produção podem ser consideradas como terroir, as castas mostraram comportamento distinto em cada uma delas e há necessidade de adaptar a gestão dos copados e solos a cada local e casta.<hr/>In the Demarcated Region of Douro (DRD), sub-region of Cima-Corgo, there is a set of producing estates where existed an empirical perception that the wine produced in different areas have also a distinctive character, and those areas might be defined as terroir. An experimental work was set up in two closely located areas, where that perception existed, and a large number of grapevines of ‘Touriga Franca', ‘Touriga Nacional' e ‘Tinta Roriz' were under observation to determine the characteristics of their production and of their musts, their adaptability to each location and to define each location as a distinctive terroir. It was measured the individual production of each grapevine and the respective pruning weight. The musts were chemically analyzed. Each location can be considered a terroir, the grapevine varieties showed different adaptability to each location, and the management of the vineyards must be adjusted to each place and variety.