Scielo RSS <![CDATA[Revista de Ciências Agrárias]]> http://www.scielo.mec.pt/rss.php?pid=0871-018X20190003&lang=pt vol. 42 num. 3 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.mec.pt/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.mec.pt <![CDATA[<b>Contributo para o conhecimento da agrodiversidade no concelho de Santa Cruz, Madeira</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O presente trabalho procura analisar as alterações sofridas pela agrodiversidade no território do Santa Cruz. Este concelho localizado na costa sul da Madeira é um concelho, com 81,5 km², quatro patamares bioclimáticos e numerosas unidades agroecológicas (UAE). A evolução da agrodiversidade iniciou-se, com o povoamento do Arquipélago, descoberto inabitado em 1418. A agrodiversidade biofísica, específica e intraespecífica aumentou e diversificou-se, devido à construção de agrossistemas, introdução de culturas, sucessão de ciclos agrícolas, adaptação às condições agroecológicas, aparecimento de pragas e doenças e pela ação do homem. Os registos históricos indicam a introdução de um elevado número de espécies, bem como a utilização de 72 espécies agrícolas, no concelho. E, indicam como fundamentais no povoamento e economia as culturas do trigo e as cerealíferas (cevada, centeio), cana-sacarina, vinha e sumagre. Várias outras culturas desempenharam um papel importante na economia do concelho, sendo cultivadas para fins alimentares, comerciais, industriais, culturais ou religiosos. A adaptação destas espécies aos agrossistemas e às condições agroecológicas deu origem a um número indeterminado de variedades locais. Apesar das limitações da documentação disponível, foram encontradas variedades locais cuja cultura remonta há 140 a 500 anos, nomeadamente o Trigo da Serra, castas Malvasia e Tinta Antiga de Gaula, pêra Caniça, Banana da terra, feijão Corno de carneiro e Couve de João Ferino, que podem ser relacionadas com o historial do concelho. Porém, desde meados do século XX, a agrodiversidade sofreu uma drástica redução com a diminuição das áreas cultivadas, o abandono de várias espécies agrícolas e a extinção de variedades locais. A análise desta agrodiversidade foi realizada, a fim de apurar as alterações históricas e geográficas ocorridas na agrodiversidade em onze culturas representativas do concelho, visando a sustentabilidade agronómica.<hr/>This work analyzes the changes undergone by agrodiversity in Santa Cruz. This municipality, in Southern Madeira Island, presents four bioclimatic levels and many agroecological units. The evolution of agrodiversity began with the first human settlement, after the discovery of the Archipelago in 1418. In the first, the biophysical, specific and intraspecific agrodiversity increased and diversified due to the construction of agro-systems, introduction of crops, succession of agricultural cycles, adaptation to agroecological conditions and to the action of pests, diseases or man. Historical records document the introduction of a large number of crop species and the use of more than 72 crop species in the county. Some references indicate the cereals wheat and barley, rye, sugarcane, vineyards and sumac was most important crops in the settlement. However, several other cultures played an important role in the county's economy, being grown for food, commercial, industrial, cultural or religious purposes. The adaptation of these species to agro-systems and agro-ecological conditions gave rise to an indeterminate number of local varieties. Despite the limitations of historical records some local varieties of these cultures date back 140 to 500 years. Local varieties such as the wheat Trigo da serra, the grapevine varieties Malvasia and Gaula’s Tinta Antiga grape, the pear Caniça, Banana da terra, bean Corno de Carneiro and the João Ferino´s cabbage can be linked to the county's History. However, since the middle of the 20th century, the agrodiversity undergoes a drastic reduction due to the decrease of agricultural areas, abandonment of crop species and extinction of local varieties. The evolution of agrodiversity was study by the Germplasm Banck ISOPlexis with the objective of establishing the historical and geographical changes that occurred with eleven of the most representative crops of the county. Despite the negative trends affecting agriculture, these varieties constitute a factor of differentiation and appreciation of local agricultural production, with the creation of short food chains and diversification of the rural economy. <![CDATA[<b>Gestão de efluentes vinícolas</b>: <b>potencialidades da sua reutilização na rega de espécies ornamentais</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Neste estudo avaliou-se a possibilidade da reutilização de um efluente vinícola (EV) tratado para rega de espécies ornamentais. Para tal, realizaram-se inicialmente testes de fitotoxicidade em sementes de Lepidium sativum e uma mistura de relva, sujeitas a concentrações crescentes de EV e um ensaio de rega em Petunia x atkinsiana com quatro tratamentos: EV sem diluição (EV100%), EV diluído (EV60%), EV com correção de pH (EVT) e controlo (EV0%). Após o ensaio, realizaram-se análises morfo-fisiológicas e bioquímicas. Os testes revelaram que as concentrações de EV potenciaram a germinação da mistura de relva, apesar de terem sido moderadamente fitotóxicas para L. sativum. Relativamente ao ensaio de rega em P. x atkinsiana, os tratamentos EV0% e EV100% destacaram-se positivamente em relação aos tratamentos EV60% e EVT no crescimento e anatomia foliar. Contudo, não ocorreram alterações nas concentrações foliares de pigmentos fotossintéticos e fenóis totais. Apesar do comprimento do sistema radicular e áreas radicular e foliar terem sido superiores nas plantas EV0%, não se registaram alterações na cor e no número de flores entre tratamentos. Estas caraterísticas visuais e estéticas são muito valorizadas comercialmente em espécies ornamentais. Portanto, conclui-se que a reutilização de EVs na rega de petúnias poderá ser uma alternativa sustentável.<hr/>This study evaluated the possibility of reuse treated winery wastewater (EV) for the irrigation of ornamental species. For that, initially phytotoxicity tests were made in seeds of Lepidium sativum and a grass mixture exposed to increasing concentrations of EV and an irrigation experiment in Petunia x atkinsiana with four treatments: winery wastewater without dilution (EV100%), diluted EV (EV60%), EV with corrected pH (EVT) and control (EV0%). After the irrigation experiment, morphological and biochemical analyses were performed. The tests revealed that EV potentiated germination of grass mixture seeds, although it was moderately phytotoxic to L. sativum. In the irrigation experiment in P. x atkinsiana, the EV0% and EV100% treatments stood out positively in relation to EV60% and EVT treatments in growth and leaf anatomy. However, there were no changes in the foliar concentrations of photosynthetic pigments and total phenols. Although length of the root system and root and leaf areas were higher in EV0% plants, there were no changes in colour and number of flowers in treatments. These visual and aesthetic characteristics are valued commercially in ornamental species, so it was concluded that the reuse of EVs for irrigation of petunias may be a sustainable alternative. <![CDATA[<b>Método da hidrólise ácida na disponibilidade de nitrogênio em resíduos orgânicos</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A estimativa do nitrogênio (N) disponibilizado para as plantas, oriundo de resíduos orgânicos, é usualmente mensurada com base em experimentos em casa de vegetação ou incubação aeróbia. Esses métodos são trabalhosos, de custo elevado e pouco práticos para rotinas de laboratório, exigindo abordagens alternativas. Partindo da hipótese de relação positiva entre frações orgânicas e N disponível, este trabalho teve como objetivo avaliar a qualidade do fracionamento químico do N, por meio do método da hidrólise ácida, em dez resíduos orgânicos. A hidrólise ácida fracionou a matéria orgânica dos resíduos em compartimentos lábeis e recalcitrante de N, os quais foram comparados à quantidade de N absorvida pelas plantas obtida pelo índice de recuperação de nitrogênio (IRN). Relações significativas foram observadas entre a frações lábil 1 (R² = 0,86; p=0,008) e lábil total (R² = 0,89; p=0,004) e os valores de IRN para os resíduos película de café, estercos de frango e bovino, pó de café, turfa e cama de frango.<hr/>The nitrogen (N) available for plants from organic residues is usually estimated by greenhouse or aerobic incubation experiments. These methods are laborious, expensive and impracticable for laboratory routines, requiring alternative approaches. Following the hypothesis of positive relation between organic fractions and available N, the aim of this work was to evaluate the acid hydrolysis as an alternative method in comparison to the N absorbed by maize on a greenhouse experiment for 10 organic wastes. The acid hydrolysis fractionated the N of the wastes’ organic matter in labile and recalcitrant pools, which was compared to the amount of N absorbed by the plants measured by nitrogen recuperation index (NRI). There was a significant relationship between the labile pool 1 (R² = 0,86; p=0,008) and total labile pool (R² = 0,89; p=0,004) and the NRI values for the coffee silverskin, chicken and cattle manure, expired coffee powder, peat and poultry litter wastes. <![CDATA[<b>Uso de dejeto líquido de suínos permite reduzir a adubação mineral na cultura do milho?</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Os custos de fertilizantes minerais têm aumentado consideravelmente nas últimas décadas, nesse cenário a adubação orgânica pode ser uma alternativa para diminuir custos e manter ou até mesmo aumentar as produtividades das culturas agrícolas. O objetivo do estudo foi avaliar a utilização de dejeto líquido suíno (DLS) associado à diferentes combinações de adubação mineral no desenvolvimento da cultura do milho, bem como o aspecto econômico. O experimento foi conduzido no município de Curitibanos, Santa Catarina, Brasil. Os tratamentos testados foram T1: NPK 09-33-12 + Ureia; T2: NPK 0-20-20 + DLS; T3: apenas DLS; T4: NPK 09-33-12 + DLS; T5: DLS + Ureia. Foram avaliados componentes morfológicos, de rendimento e análise econômica em duas safras (2014/15 e 2015/16). Para os componentes morfológicos, apenas o diâmetro de colmo e número de grãos por fileira foram influenciados significativamente, onde os tratamentos que envolveram maior adição de nitrogênio garantiram o aumento destas variáveis. O uso combinado entre adubo mineral e orgânico permitiu a redução dos custos e a manutenção de elevadas produtividades, sendo superiores à testemunha mineral na safra 2014/15. O uso exclusivo da adubação orgânica com DLS não se mostrou eficiente. A combinação de 50 m³ de DLS + ureia em cobertura foi a melhor opção para o manejo do DLS no milho.<hr/>The costs of mineral fertilizers have increased considerably in the last decades. In this scenario, organic fertilization can be an alternative to reduce costs and maintain and/or increase the productivity of grain crops. The objective of study was to evaluate the use of liquid swine manure (LSM) associated to different combinations of mineral fertilization in maize crop development, as well as the economic aspect. The experiment was carried out in the city of Curitibanos, Santa Catarina, Brazil. The treatments tested were T1: NPK 09-33-12 + Urea; T2: NPK 0-20-20 + DLS; T3: DLS only; T4: NPK 09-33-12 + DLS; T5: DLS + Urea. Morphological, yield and economics analysis components were evaluated in two seasons (2014/15 e 2015/16). For the morphological components, only stem diameter and number of grains per row were influenced significantly, where the treatments that involved greater nitrogen addition guaranteed the increase of these variables. The combined use of mineral and organic fertilizer allowed the reduction of costs and the maintenance of high yields, being superior to the mineral control in the 2014/15 season. The exclusive use of organic fertilization with LSM was not as efficient. The combination of 50 m³ of LSM + urea under topdressing was the best option for LSM management in maize. <![CDATA[<b>Uso e manejo na relação quantidade/intensidade e adsorção de potássio em Vertissolo</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A disponibilidade de K para as plantas dependeda quantidade de potássio trocável (Q) e de potássio em solução (I), e da relação Q/I. Objetivou-se avaliar a disponibilidade de K para culturas por meio das curvas Q/I e ajustar as isotermas de Langmuir e Freundlich a dados de adsorção de K em Vertissolo. Foram coletadas amostras de Vertissolo com vegetação natural arbórea (“mata”) e culturas anuais (“roçado”) em duas localidades. Dados de adsorção de K nas amostras foram usados para construir isotermas de adsorção, obtendo-se os coeficientes das equações de Freundlich e Langmuir. A curva Q/I foi obtida plotando-se QAK (I) versus ∆K (Q), e indicou a presença de baixos valores de K lábil. As amostras de Vertissolo do distrito de Galante apresentaram maior disponibilidade de K na solução desses solos. As isotermas de adsorção demonstraram que as quantidades de K adsorvidas aumentaram com a concentração da solução de equilíbrio. Os modelos de Langmuir e Freundlich são bem ajustados às amostras de solo. A amostra de solo coletada em Galante no sistema de uso e manejo “mata” apresentou maior capacidade máxima de adsorção de K. Em Queimadas, a retenção de potássio no “roçado” foi maior do que na “mata”. O sistema de uso e manejo do solo e o clima influenciam na capacidade máxima de adsorção de potássio do Vertissolo.<hr/>The availability of K for plants depends on the amount of exchangeable potassium (Q) and potassium in solution (I), and the Q/I ratio. The objective of this study was to evaluate the availability of K for crops using the Q / I curves and to adjust the Langmuir and Freundlich isotherms to K adsorption data in Vertisols. Samples of Vertisol were collected with natural tree vegetation (“forest”) and annual crops (“crop”) in two locations. K adsorption data on the samples were used to construct adsorption isotherms, obtaining the coefficients of the Freundlich and Langmuir equations. The Q/I curve was obtained by plotting QAK (I) versus ΔK (Q), and indicated the presence of low labile K values. The Vertisol samples from the Galante district showed higher availability of K in the solution of these soils. The adsorption isotherms demonstrated that the adsorbed K amounts increased with the concentration of the equilibrium solution. The Langmuir and Freundlich models are well adjusted to soil samples. The soil sample collected in Galante in the "forest" use and management system had a higher maximum adsorption capacity of K. In Queimadas, the retention of potassium in the "crop" was higher than in the "forest". The soil use and management system and the climate influence the maximum potassium adsorption capacity of Vertisol. <![CDATA[<b>Produção agroeconômica de <i>Xanthosoma mafaffa </i>Schott sob diferentes tamanhos de mudas e bases de cama de frango</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivou-se avaliar a produtividade, custos de produção e rentabilidade do mangarito cultivado com diferentes tamanhos de mudas (T1= 3,30; T2= 2,17; T3= 1,34 e T4= 0,81 g) e bases de cama de frango semidecomposta (serragem, casca de arroz e sem cama de frango) adicionadas ao solo em cobertura. Os tratamentos foram arranjados no esquema fatorial 4 x 3, no delineamento experimental blocos casualizados, com quatro repetições. A maior massa da matéria fresca de rizoma filho comercial foi obtida com o uso da cama de frango base casca de arroz e tamanho de mudas (T1), com aumento de 7,25 t ha-1 em relação ao T4 que obteve o menor valor. O T1 favoreceu maior massa fresca de rizoma mãe. Os custos estimados para produzir 1,0 ha de mangarito variaram em função dos tratamentos em R$ 2.356,26 entre o maior custo (R$ 9.802,30), ao cultivar com cama de frango e mudas T1 e o menor custo (R$ 7.446,04), para o cultivo sem a adição de cama de frango ao solo ao utilizar mudas T4. As maiores rendas bruta e líquida foram obtidas no cultivo do mangarito com T1 e adição de cama de frango base casca de arroz.<hr/>The aim was to evaluate the productivity, production costs and profitability of mangarite grown with different seedling sizes (T1= 3.30, T2= 2.17, T3= 1.34 and T4= 0.81 g) and types of poultry manure with different bases (sawdust, rice hulls and without poultry manure). The factors were arranged in a 4 x 3 factorial scheme in a randomized complete block design, with four replications. The highest fresh mass of the commercial cormels was obtained with the use of the poultry rice hulls base and size of seedlings 1 (T1), with an increase of 7.25 t ha-1 in relation to T4. T1 presented the highest fresh cormels mass. The estimated costs to produce 1.0 ha of mangarite varied according to the treatments in R$ 2,356.26 between the highest cost (R$ 9,802,30), the cultivar with poultry manure and T1 seedlings and the lowest cost (R$ 7,446,04), for cultivation without the addition of poultry manure to the soil when using T4 seedlings. However, the highest gross and net incomes were obtained in the cultivation of the T1 mangarite and addition of rice hulls poultry manure. <![CDATA[<b>Qualidade fisiológica e atividade enzimática de sementes de milho durante o armazenamento</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Com o objetivo de avaliar o efeito de diferentes ambientes sobre a qualidade fisiológica e atividade enzimática de sementes de milho, dois lotes de sementes da cv. ‘BR 106’ foram armazenados em embalagem de papel em três ambientes: câmara fria (12±2°C/60±5%UR), ambiente não controlado (média de 21,6°C/71%UR) e câmara controlada (30±2°C/70±5%UR). A qualidade fisiológica (germinação e vigor) e as atividades da peroxidase, catalase e α-amilase foram avaliadas no inicio e a cada 90 dias de armazenamento. A qualidade fisiológica das sementes foi reduzida ao longo do período de armazenamento, independente dos lotes, com menores reduções nas armazenadas em temperaturas mais baixas. A atividade enzimática da peroxidase, catalase e α-amilase decrescem com o aumento do período e da temperatura de armazenamento das sementes, sendo eficiente na avaliação da qualidade fisiológica de sementes armazenadas.<hr/>With the objective of evaluating the effect of different environments on the physiological quality and enzyme activity of maize seed, two seed lots of cv. ‘BR 106’ were stored in paper packing in three environments: cold chamber (12±2°C/60±5%UR), uncontrolled (mean 21.6°C/71%UR) and controlled chamber (30±2°C/70±5%UR). The physiological quality (germination and vigor) and the activities of peroxidase, catalase, and α-amylase were evaluated at the beginning and every 90 days of storage. The seed quality was reduced throughout the storage period, regardless of the lots, with smaller reductions when stored in low temperature. The enzymatic activity of peroxidase, catalase and α-amylase decreases with increasing time and temperature of storage of seeds, being efficient in assessing the physiological quality of stored seeds. <![CDATA[<b>Aspectos físicos e fisiológicos em sementes de<i> Mimosa ophthalmocentra</i> Mart. ex Benth.</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivou-se caracterizar os aspetos físicos e fisiológicos de frutos e sementes de Mimosa ophthalmocentra por meio de avaliações biométricas, processos de absorção de água e quebra da dormência. Esta espécie é nativa da Caatinga brasileira, bioma pouco estudado e vulnerável, e apresenta elevado potencial energético para produção de álcool combustível e carvão vegetal. A caracterização biométrica teve por base 100 frutos e 100 sementes de dois lotes. Para a caracterização do processo de hidratação das sementes, com e sem desponte, realizou-se a curva de embebição. Para avaliação do melhor método de quebra de dormência das sementes foi utilizado o delineamento experimental foi inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 9 (anos de colheita x tratamentos pré-germinativos). Os tratamentos pré-germinativos de quebra de dormência das sementes, constituiu-se de desponte com tesoura e escarificação com lixa 80, na extremidade oposta ao hilo; água quente a 80 ºC por 3, 6 e 12 minutos e ácido sulfúrico (98%) durante 3, 6 e 12 minutos, além do tratamento testemunha (sementes intactas). Avaliou-se a porcentagem e índice de velocidade de germinação, comprimento da parte aérea e da raiz, massa seca da parte aérea, raiz e total. As sementes de M. ophthalmocentra apresentam baixa variação para os aspetos biométricos e as maiores variações ocorrem entre materiais vegetais. A germinação das sementes despontadas inicia-se após 19 horas de embebição, independentemente do material vegetal. A escarificação com lixa 80 ou o desponte com tesoura na extremidade oposta ao hilo são os procedimentos indicados para quebra de dormência em sementes de M. ophthalmocentra.<hr/>This study aimed to characterize Mimosa ophthalmocentra fruits and seeds, the process of water absorption and set the best pre-germination treatment to overcome dormancy. This plant species is native of Brazilian Caatinga and has a high energetic value for alcohol production and vegetal coal. Biometric characterization was done with 100 fruits and 100 seeds from two lots. For the characterization of the seed hydration, the process was carried out soaking curve of seed lots with and without lopping. In order to evaluate the best method of breaking seed dormancy, a completely randomized experimental design was used in a 2 x 9 factorial scheme (harvest years x pre-germination treatments). We also evaluated nine pre-germinating treatments to overcome seed dormancy: control; cutting with scissors and scarification with sandpaper 80, at the opposite end to the hilum; hot water at 80 °C for 3, 6 and 12 minutes and sulfuric acid (98%) for 3, 6 and 12 minutes, and evaluated the percentage and speed of germination index, shoot length and root dry weight of shoot, root and total. The seeds of M. ophthalmocentra have low variation for biometric features and the larger variations occur from plant materials. Seed germination starts after 19 hours of imbibition, regardless of plant material. The scarification with sandpaper 80 or emerges with scissors at the opposite end to the hilum are the methods set out to overcome dormancy in M. ophthalmocentra seeds. <![CDATA[<b>Potencial fisiológico de sementes de trigo sarraceno avaliado por diferentes testes de vigor</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Métodos que avaliem com precisão e rapidez o vigor das sementes são ferramentas úteis no controle de qualidade e na tomada de decisão para utilização dos lotes de sementes. Neste sentido, objetivou-se verificar a eficiência de diferentes testes de vigor na avaliação do potencial fisiológico, bem como, o efeito do período de embebição das sementes nos resultados dos testes de condutividade elétrica e lixiviação de potássio em sementes de trigo sarraceno (Fagopyrum esculentum Moench). Utilizaram-se seis lotes de sementes de trigo sarraceno cultivar ‘IPR-92 Altar’, os quais foram submetidos às avaliações de teor de água, massa de mil sementes, germinação, primeira contagem da germinação, germinação a baixa temperatura, comprimento e massa seca de parte aérea e raiz, índice de velocidade de emergência, emergência de plântulas, condutividade elétrica e lixiviação de potássio. Para condutividade elétrica e lixiviação de potássio, as sementes foram submetidas a diferentes períodos de embebição. A germinação a baixa temperatura e o índice de velocidade de emergência foram eficientes em separar os lotes em níveis de vigor. A condutividade elétrica e a lixiviação de potássio, em períodos de até 24 horas, não constituíram opção eficiente para verificar o vigor dos lotes.<hr/>Methods that accurately and quickly evaluate seed vigor are useful tools in quality control and decision making for seed lot utilization. The objective of this study was to verify the efficiency of different vigor tests in the evaluation of the physiological potential, as well as the effect of the period of seed imbibition on the results of electrical conductivity tests and leaching of buckwheat (Fagopyrum esculentum Moench) seeds. Six seed lots of ‘IPR-92 Altar’ buckwheat were used, which were submitted to water content, mass of one thousand seeds, germination, first germination count, germination at low temperature, length and dry mass of aerial part and root, emergency speed index, seedling emergence, electrical conductivity and potassium leaching. For electrical conductivity and potassium leaching, the seeds were submitted to different periods of imbibition. The low temperature germination and the rate of emergence were efficient in separating the lots at levels of vigor. The electrical conductivity and the potash leaching, in periods of up to 24 hours, were not an efficient option to verify the vigor of the lots. <![CDATA[<b>O vigor e a viabilidade explicam a maturidade fisiológica de sementes sensíveis a desidratação de <i>Campomanesia adamantium </i>(Cambess.) </b><b>O. Berg?</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivou-se identificar o período em que as sementes de Campomanesia adamantium atingem o máximo potencial fisiológico. O ciclo das plantas foi acompanhado e na antese os ramos foram marcados. Após 52, 55, 57, 64, 70 e 75 dias após a antese os frutos foram colhidos, despolpados e as sementes submetidas aos testes de germinação, primeira contagem de germinação e índice de velocidade de germinação a duas temperaturas, 25 e 30 °C. Os ensaios foram efetuados em delineamento inteiramente casualizado com quatro repetições e esquema fatorial 6 x 2 (períodos após a antese e temperaturas). A germinação foi afetada apenas para os frutos colhidos aos 75 dias após a antese, isso também foi observado para primeira contagem quando avaliadas as sementes vivas. Avaliando as plântulas normais na data da primeira contagem, frutos colhidos após 70 dias da antese já revelaram comportamento inferior. A temperatura de 25 °C favoreceu a expressão da vitalidade. As sementes de Campomanesia adamantium apresentam queda acentuada da viabilidade e vigor a partir de 75 e 70 dias após a antese, respectivamente. Visando alta qualidade fisiológica das sementes, estas devem ser colhidas de frutos entre 52 e 70 dias após a antese.<hr/>The objective of this study was to identify the period in which the seeds reach the maximum physiological potential. The cycle of the plants was followed and in the anthesis the branches were marked. After 52, 55, 57, 64, 70 and 75 days after the anthesis the fruits were collected, pulped and the seeds submitted to germination test, first germination count and germination speed index at two temperatures, 25 and 30 °C. The experiments were in a completely randomized design with four replicates and a factorial scheme 6 x 2 (periods after anthesis and temperatures). The germination was affected only for the fruits collected at 75 days after the anthesis, this was also observed for the first count when the live seeds were evaluated. Evaluating normal seedlings on the date of the first count, fruits collected after 70 days of the anthesis already showed inferior behavior. The temperature of 25 °C favored the expression of vitality. The seeds of C. adamantium show a marked drop in viability and vigor from 75 and 70 days after anthesis, respectively. Aiming at high physiological quality of the seeds, these should be collected from fruits between 52 and 70 days after the anthesis. <![CDATA[<b>Teste de condutividade elétrica na avaliação do potencial fisiológico de sementes de grão-de-bico</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Os testes de vigor foram desenvolvidos para compensar as deficiências do teste de germinação. Objetivou-se avaliar a utilização do teste de condutividade elétrica na avaliação do potencial fisiológico de sementes de grão-de-bico. Quatro lotes de sementes da cultivar BRS Aleppo, foram submetidos a testes de germinação e vigor (primeira contagem da germinação, emergência das plântulas, índice de velocidade de emergência e envelhecimento acelerado). Para o teste de condutividade elétrica, foram estudadas variações no volume de água (50 e 75mL), temperatura (25 e 30ºC), número de sementes (25 e 50) e tempo de embebição (1, 2, 4, 6, 12, 18 e 24 horas). O teste de condutividade elétrica foi eficiente para a avaliação do vigor de sementes de grão-de-bico, com o tempo de embebição podendo ser reduzido para quatro horas, porém a utilização de 50 sementes não permitiu diferenciar os lotes. O volume de 25mL em temperatura de 30°C foi a condição mais favorável para a ordenação consistente dos lotes quanto ao vigor, de forma que a condição mais adequada para o teste de condutividade elétrica em sementes de grão-de-bico é a utilização de 25 sementes em 50mL de água por quatro horas a 30ºC.<hr/>The vigor tests were developed to compensate for deficiencies in the germination test. This study aimed to evaluate the use of electrical conductivity in the physiological potential of chickpeas seeds. Four seed lots of cultivar ‘BRS Aleppo, were tested for germination, first count germination, seedling emergence, speed of emergence and accelerated aging. For the electrical conductivity were studied variations in the volume of water (50 and 75mL), temperature (25 and 30ºC), number of seeds (25 and 50) and imbibed (1, 2, 4, 6, 12, 18 and 24 hours). The electrical conductivity test was efficient for the chickpeas seeds, and the soaking time can be reduced to four hours, but using 50 seeds failed to differentiate between batches. The volume of 25mL and 30°C was the most favorable condition for the consistent ordering of the lots on the force. The best conditions for the electrical conductivity in chickpeas seed are the use of 25 seeds in 50mL of water for four hours at 30ºC. <![CDATA[<b>Influência do vigor de sementes nos atributos de produtividade da soja</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt This study aimed to evaluate the influence of three levels of seeds vigor in the attributes of soybean yield when cultivated in the state of Rio Grande do Sul. The experiment was conducted in the crop season of 2017/2018, in the city of Condor, located in the state of Rio Grande do Sul, Brazil. The experimental design was random blocks organized in factorial scheme, being two soybean genotypes (NA 5909 RG and BMX Ativa RR) x three vigor levels (high, medium and low), and disposed in four replicates. The data was submitted to normality and homoscedasticity analysis of errors, variance analysis and interaction between soybean genotypes x seeds vigor level, linear correlation, Mahalanobis algorithm and Biplot analysis of the main compounds. The use of high vigor seeds determines the plant stand per unit of area and the grain yield of soybean. An increment of 20 % is obtained for grain yield due to the use of seeds with elevated physiologic potential independent of the soybean genotype. The soybean initial establishment, when compromised, negatively influences the yield components, also, abrupt modifications in the plants structure does not results in effects that will compensate production.<hr/>Este estudo teve objetivo de avaliar a influencia de três níveis de vigor de sementes em caracteres do rendimento de grãos da soja cultivada no estado do Rio Grande do Sul, Brasil. O experimento foi conduzido na safra agrícola de 2017/2018 no município de Condor, localizado no estado do Rio Grande do Sul, Brasil. O experimento foi conduzido em delineamento de blocos casualizados, organizado em esquema fatorial com dois genótipos de soja (NA 5909 RG e BMX Ativa RR) e três níveis de vigor (alto, médio e baixo), dispostos em quatro repetições. Os dados foram submetidos aos testes homocedasticidades dos resíduos e homogeneidade das variâncias, análise de variância e interação entre genótipos de soja x níveis de vigor, correlação linear, algoritmo de Mahalanobis e análise biplot dos componentes principais. O uso de sementes com alto vigor determinou o estande de plantas por unidade de área e o rendimento de grãos da soja. Um incremento de 20% foi obtido para o rendimento de grãos devido o uso de sementes com elevado potencial fisiológico independente do genótipo de soja utilizado. A estabilidade inicial quando comprometida, influencia negativamente os componentes de rendimento, bem como, modificações abruptas na estrutura das plantas não resultaram em efeitos que compensassem a produção. <![CDATA[<b>Concentrações de biorreguladores na germinação e emergência de jiló</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivou-se avaliar o efeito de diferentes concentrações de biorreguladores na germinação e emergência de plântulas de jiló. Foram realizados dois experimentos independentes, sendo o primeiro experimento em câmara tipo BOD, avaliando-se a germinação e o vigor de sementes em função de diferentes concentrações de reguladores vegetais aplicadas via semente, sendo: 0; 100; 200 e 300 mg.L-1 de GA3; 0; 50; 100 e 150 mg L-1 da mistura de GA4+7 + benziladenina e 0; 0,001; 0,05 e 0,1 ppm de brassinolídeo. O segundo experimento foi realizado em casa de vegetação, sendo os tratamentos aplicados os mesmos utilizados no primeiro experimento, determinando-se a emergência de sementes de jiló. O delineamento experimental utilizado nos dois experimentos foi inteiramente casualizado, com 4 repetições de 40 sementes. A aplicação via sementes com concentração próxima de 300 mg.L-1 de GA3 e 150 mg.L-1 de GA4+7 + benziladenina, aumentou a porcentagem de germinação e o índice de velocidade de germinação em jiló. As concentrações de brassinolídeo não influenciou a germinação de sementes. O uso de biorreguladores não contribuiu nas características de emergência de plântulas em casa de vegetação.<hr/>The objective of this work was to evaluate the effect of different concentrations of bioregulators on the germination and emergence of jiló seedlings. Two independent experiments were carried out, being the first experiment in chamber type BOD, evaluating the germination and seed vigor as a function of different concentrations of plant regulators applied via seed, being: 0; 100; 200 and 300 mg.L-1 GA3; 0; 50; 100 and 150 mg.L-1 of the mixture of GA4+7 + benzyladenine and 0; 0.001; 0.05 and 0.1 ppm brassinolide. The second experiment was conducted in a greenhouse, and the treatments were the same as those used in the first experiment, determining the emergence of jiló seeds. The experimental design used in the two experiments was completely randomized, with 4 replicates of 40 seeds. The application via seeds with a concentration of approximately 300 mg.L-1 of GA3 and 150 mg.L-1 of GA4+7 + benzyladenine, increased the percentage of germination and the rate of germination speed in jiló. Brassinolide concentrations did not influence seed germination. The use of bioregulators did not contribute to the emergence characteristics of greenhouse seedlings. <![CDATA[<b>Metabolismo fotossintético em mudas de <i>Pereskia aculeata </i>Plum. propagadas por estaquia sob diferentes disponibilidades luminosas</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Pereskia aculeata Plum. (Ora pro nóbis, Cactaceae) é uma planta de interesse medicinal e de valor alimentício por apresentar elevadores teores de fibras e proteínas. Porém, são incipientes informações referentes aos aspectos fisiológicos na fase de crescimento inicial de mudas. Assim, objetivou-se com este trabalho conhecer o metabolismo fotossintético de mudas de P. aculeata propagadas por estaquia sob contrastes de irradiância. O experimento foi desenvolvido sob duas disponibilidades luminosas (Pleno sol e sombreamento de 50%), avaliando-se os tipos de estaca apical, mediana e basal. O arranjo experimental foi em esquema fatorial 2 x 3, no delineamento blocos casualizados, com quatro repetições. Foram quantificados os pigmentos fotossintéticos, emissão da fluorescência da clorofila a e trocas gasosas. Constatou-se que os maiores teores de clorofilas e eficiências fotoquímicas ocorreram nas mudas de estacas apicais cultivadas sob 50% de sombreamento (baixa irradiância). As maiores taxas de assimilação de CO2, eficiência da Rubisco e de uso da água foram constatadas quando utilizadas estacas medianas e basais sob pleno sol (alta irradiância). A propagação por estacas medianas mantidas em alta ou baixa irradiância e basais em alta irradiância propiciaram maior capacidade fotossintética das mudas e podem ser indicadas para a propagação dessa espécie.<hr/>Pereskia aculeata Plum. (Ora pro nóbis, Cactaceae) is a plant of medicinal interest and alimentary value to present high contents of fibers and proteins. However, information regarding the physiological aspects in the initial growth stage of seedlings is incipient. Thus, the aim of this work was to know the photosynthetic metabolism of P. aculeata seedlings propagated by cuttings under irradiance contrasts. The experiment was conducted under two light conditions (full sun and 50% shading), evaluating the types of apical, median and basal cuttings. The experimental arrangement was in a 2 x 3 factorial scheme, in the randomized complete block design, with four replications. Photosynthetic pigments, chlorophyll-a fluorescence emission and gas exchange were quantified. Results showed that the highest levels of chlorophylls and photochemical efficiencies were observed in the apical cuttings cultivated under 50% shading (low irradiance). The highest rates of CO2 assimilation, Rubisco efficiency and water use were observed when using median and basal cuttings under full sun (high irradiance). The propagation by median cuttings maintained in high or low irradiance, and basal cuttings under high irradiance provided a greater photosynthetic capacity of the seedlings, and may be indicated for the propagation of this species. <![CDATA[<b>Fenologia e demanda térmica de amoreira-preta cv. </b><b>Tupy</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O presente trabalho teve como objetivo observar a fenologia, a exigência térmica e o crescimento dos frutos da amoreira-preta cv. “Tupy” cultivada em Dourados-MS-BRASIL. O delineamento experimental utilizado foi em blocos casualizados, em esquema de parcelas subdivididas, com três épocas de poda de inverno e três tipos de condução. As avaliações fenológicas foram realizadas de acordo com a descrição dos estádios de desenvolvimento observados. Foram observados o número de dias entre as fases fenológicas (poda à colheita). Para cada período avaliado, foram calculadas as constantes térmicas, em graus-dia (GD). Foram etiquetados 50 (cinquenta) botões florais de mesmo tamanho, de diferentes plantas, e posteriormente, a cada dois dias, procederam-se avaliações das medidas de comprimento e diâmetro, iniciadas a partir da fase de botão fechado até a colheita com os frutos totalmente pretos. Com base no experimento, concluiu-se que o clima da região é adequado para o cultivo, sem necessidade de reguladores vegetais. Há uma variação nos estádios fenológicos da amora-preta de um ano para o outro em função das variações meteorológicas. Com temperaturas mais elevadas há diminuição da necessidade térmica em graus-dia da amoreira-preta na região. A curva de crescimento dos frutos em comprimento e diâmetro foi do tipo duplo sigmoide com velocidade de crescimento quase uniforme.<hr/>The present work aimed to observe the phenology, thermal requirement and growth of blackberry fruits, “Tupy” cv. cultivated in Dourados - MS - BRASIL. Experimental design was randomized blocks, in sub-divided plot scheme, with three pruning dates in winter and three training systems. Phenological evaluations were done according to described stages of development, from flower bud to totally black fruit, that is, from beginning of flowering to the end of harvest. Number of days between phenological phases (pruning to harvest) was observed. 50 flower buds with the same size were labelled, from different plants andat every two days, evaluations of length and diameter were done since flower buds to ripe berry. Based on data, it was concluded that: the climate of the region is suitable for cultivation, without plant growth regulators. There is a variation in phenological stages of blackberry from one year to another due to climate variations. With high temperatures there is decrease of thermal requirement in degree-days of blackberry in the region. Fruits had a double sigmoid growth curve and growth speed was almost uniform. <![CDATA[<b>Avaliação dos componentes de produção em variedades crioulas de fava cultivadas no Agreste da Paraíba</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300016&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivou-se neste estudo avaliar a performance de genótipos no rendimento e nas componentes de rendimento em feijão fava produzidas em duas épocas com objectivo de selecionar as que se revelarem altamente produtivas e adaptadas as condições do local de estudo. Para tal foi realizado um experimento de campo em blocos casualizados em esquema fatorial (nove variedades vs. dois anos de cultivos) e quatro blocos. Foram avaliados comprimento e largura da vagem, vagens.planta-1, sementes.vagem-1, massa de 100 sementes e produtividade de grãos. As variedades Cara Larga, Eucalipto, Rosinha e Roxinha apresentaram os maiores valores de vagens.planta-1. A variedade Orelha de Vó se destacou quanto a massa de 100 sementes e produtividade de grãos. Correlações negativas foram encontradas entre massa de 100 sementes, vagens.planta-1 e sementes.vagem-1. As variáveis sementes.vagem-1, massa de 100 sementes e vagens.planta-1 são úteis para estimar a produtividade variedades crioulas de fava avaliadas.<hr/>The aims of this study were: (i) to evaluate the yield of lima bean landraces; (ii) to determine the dissimilarities among landraces of lima bean; and (iii) to assess linear correlations among the yield components of lima bean landraces grown on sandy soils of the Brazilian semi-arid. A field experiment was carried out using a randomized block design with eighteen treatments (nine lima bean landraces vs. two years of cultivation) with four blocks. We evaluated pod length and width, pods.plant-1, seeds.pod-1, one-hundred seed weight and yield. Cara Larga, Eucalipto, Rosinha and Roxinha landraces presented the highest values of pods.plant-1. Orelha de Vó presented the highest one-hundred seed weight and yield. Negative correlations were found between one-hundred seed weight, pod.plant-1 and seeds.pod-1. The yield components seeds.pod-1, one-hundred seed weight and pods.plant-1 are useful components to estimate yield of lima bean landraces. <![CDATA[<b>Análise de agrupamentos no estudo de caracteres agronômicos para a cultura do milho</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Estudos a partir de dados genéticos são importantes para o conhecimento da variabilidade genética das populações, além de fornecer parâmetros para escolha de progenitores. Nos estudos para analisar o quão distante geneticamente um genótipo é de outro são utilizados métodos da estatística multivariada, permitindo unificar múltiplas informações de um conjunto de caracteres. Assim, o presente trabalho tem como objetivo utilizar dados de caracteres agronômicos de milho na aplicação do algoritmo de agrupamento fuzzy c-means, a fim de auxiliar na caracterização dos grupos obtidos, observando por meio do grau de relação do indivíduo com o grupo, qual tipo de indivíduo se agrega a um certo grupo. Foram identificados três agrupamentos com características específicas e os indivíduos do agrupamento 1 apresentaram desempenho agronômico superior quando comparados com os indivíduos dos outros agrupamentos.<hr/>Studies based on genetic data are important for the knowledge of the genetic variability of the populations, besides providing parameters for parent choice. In the studies to analyze how far genetically one genotype is from another are used multivariate statistical methods, allowing to unify multiple information of a set of characters. Thus, the present work aims used corn agronomic traits in the application of the fuzzy c-means clustering algorithm, in order to assist in the characterization of the groups obtained, observing through the degree of relationship of the individual with the group, which type of individual joins a certain group. Three clusters with specific characteristics were identified and the individuals of the first cluster presented superior agronomic performance when compared with the individuals of the other cluster. <![CDATA[<b>Suficiência amostral para estimar a média de caracteres produtivos de centeio</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300018&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O objetivo deste trabalho foi determinar a dimensão da amostra (número de plantas) para estimar a média de caracteres de centeio, avaliados no período de colheita dos grãos. Foram conduzidos oito ensaios de uniformidade (experimentos em branco). Cinco com a cultivar ‘BRS Progresso’ e três com a cultivar ‘Temprano’. No estágio de maturação dos grãos, foram recolhidas, aleatoriamente, 780 plantas (total dos oito ensaios) e avaliados 17 caracteres em cada planta. Foram calculadas estatísticas descritivas e determinou-se a dimensão da amostra para estimar a média, para as amplitudes do intervalo de confiança de 95% (ACI95%) de 5 (maior precisão), 10, 15, 20, 25 e 30% (menor precisão) da média - por reamostragem com reposição. Há variabilidade da dimensão da amostra entre caracteres, cultivares e épocas de sementeira. A dimensão da amostra para a cultivar ‘BRS Progresso’ é menor que para a cultivar ‘Temprano’. Para a estimação da média, para todos os caracteres e épocas de sementeira, com ACI95% máxima de 15, 20, 25 e 30%, são necessárias 352, 197, 127 e 87 plantas da cultivar ‘BRS Progresso’ e 609, 341, 227 e 154 plantas da cultivar ‘Temprano’, respectivamente.<hr/>The objective of this work was to determine the sample size (number of plants) to estimate of the mean rye traits, evaluated in the grain harvest period. Eight uniformity trials (blank experiments) were conducted. Five with the cultivar ‘BRS Progresso’ and three with the cultivar ‘Temprano’. At the stage of grain maturation 780 plants (total of eight trials) were randomly collected and 17 traits were evaluated in each plant. Descriptive statistics were calculated and the sample size to estimate the mean at amplitudes of the confidence interval of 95% (ACI95%) 5 (greater precision), 10, 15, 20, 25, and 30% (lower precision) of the mean - was determined by resampling with replacement. There is variability of sample size between traits, cultivars, and sowing dates. The sample size for the cultivar ‘BRS Progresso’ is lower than for the cultivar ‘Temprano’. For the mean estimate, for all traits and sowing dates, with ACI95% maximum of 15, 20, 25, and 30% of the mean, 352, 197, 127, and 87 plants of ‘BRS Progresso’ cultivar and 609, 341, 227, and 154 plants of the ‘Temprano’ cultivar are required, respectively. <![CDATA[<b>Compostos voláteis de óleos essenciais na inibição do desenvolvimento de <i>Monilinia fructicola in vitro</i></b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Avaliou-se com este trabalho, o efeito dos compostos voláteis dos óleos essenciais de alho (Allium sativum), arruda (Ruta graveolens), carqueja (Baccharis trimera) e nim (Azadirachta indica) sobre o crescimento miceliar e esporulação de Monilinia fructicola. O fungo foi isolado em meio de cultura BDA (Batata-Dextrose-Ágar) a partir de pêssegos infectados pelo patogénio. Foi aplicado a dose de 20 μL de cada óleo essencial em papel de filtro esterilizado com 1,5 cm², já fixado com cola quente no centro da tampa da caixa de Petri®. Colocou-se um disco contendo micélio e conídios do patogénio de 0,5 cm de diâmetro no centro da superfície do meio de cultura BDA. Todas as caixas foram vedadas com parafilm e em seguida, incubadas em BOD a 25 ºC e fotoperíodo de 12 h. Após 24 h iniciou-se a medição do crescimento miceliar de M. fructicola, por 7 dias, neste dia foi avaliada a produção de conídios. O óleo essencial de alho libertou compostos voláteis que inibiram totalmente o crescimento miceliar de M. fructicola, o que pode ser observado também na produção de conídios. Os demais óleos não diferiram da testemunha.<hr/>The effect of the volatile compounds of the essential oils of garlic (Allium sativum), rue (Ruta graveolens), carqueja (Baccharis trimera) and neem (Azadirachta indica) on mycelial growth and sporulation of Monilinia fructicola were evaluated. The fungus was isolated in BDA (Potato-Dextrose-Agar) culture medium from peaches infected by the pathogen. The 20 mL dose of each essential oil was applied on 1,5 cm² already fixed with hot glue in the center of the Petri dish lid. A disk containing mycelium and conidia of the 0,5 cm diameter pathogen containing mycelium and conidia of the pathogen was placed in the center of the surface of the BDA culture medium. All boxes were sealed with parafilm and then incubated in BOD at 25 ° C and photoperiod for 12 h. After 24 h the measurement of mycelial growth of M. fructicola was started for 7 days, on this day the production of conidia was evaluated. Garlic essential oil released volatile compounds that totally inhibited M. fructicola mycelial growth, which can also be observed in the production of conidia. The other oils did not differ from the control. <![CDATA[<b>Características reprodutivas das castanhas de cajueiro-anão infectadas por <i>Pseudoidium anacardii</i></b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O oídio causado pelo fungo Pseudoidium anacardii é atualmente a doença mais importante do cajueiro no Brasil e na África Oriental. Os sintomas ocorrem em tecidos jovens das folhas, flores e frutos. Objetivou-se avaliar o efeito dos diferentes níveis de severidade do oídio na germinação de castanhas e no desenvolvimento das plantas seminais (seedlings) dos clones de cajueiro-anão ‘CCP 06’ e ‘BRS 189’. As castanhas foram separadas em níveis de severidade da doença variando de “0” a “5”. Avaliaram-se as características morfométricas das castanhas e das amêndoas, germinação das castanhas e o desenvolvimento das plantas até 65 dias após a sementeira. Os maiores níveis de severidade de oídio influenciaram negativamente a massa, o comprimento e a largura das castanhas, com consequente aumento na espessura, alterando o formato natural reniforme para o formato redondo. As amêndoas das castanhas do ‘CCP 06’ foram afetadas pela doença, apresentando redução na massa, no comprimento e na largura quando nos maiores níveis de severidade. A germinação das castanhas e as características biométricas das plantas de ambos os clones não foram prejudicadas pelo oídio, mesmo em níveis elevados de severidade nas castanhas.<hr/>The powdery mildew caused by the fungus Pseudoidium anacardii is currently the most important cashew disease in Brazil and east Africa. Symptoms occur in sprouts, peduncles, and cashew nuts. The objective of this study was to evaluate the effect of different levels of powdery mildew on cashew nut germination and seedlings development. The cashew nuts from 'CCP 06' and 'BRS 189' dwarf cashew clones infected by powdery mildew were used and classified into disease severity levels ranging from "0" to "5". The morphometric characteristics of cashew nuts and kernels, cashew nuts germination and seedlings development were evaluated up to 65 days after sowing. The higher levels of powdery mildew provided negative influence on cashew nuts mass, length and width, with consequent increase in thickness, changing the natural reniform format to the round shape. Cashew kernels of ‘CCP 06’ were affected by the disease, with reduction in mass, length and width when at the highest levels of disease severity. In both clones, the cashew nuts germination and the seedlings biometric characteristics were not affected by the powdery mildew, even at high levels of disease severity. <![CDATA[<b>Biocontrole no manejo de <i>Pratylenchus brachyurus </i>na soja</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O nematoide das lesões radiculares (Pratylenchus brachyurus) é considerado um dos principais patógenos da cultura da soja do cerrado brasileiro. O objetivo deste trabalho foi avaliar o potencial de diferentes espécies de fungos no manejo de P. brachyurus na soja. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, em esquema fatorial (4 x 4 + 2), constituído por quatro espécies de fungos: Beauveria bassiana, Trichoderma harzianum, Metarhizium anisopliae e Paecilomyces lilacinus, com quatro formas de aplicação (na semente, no sulco, semente + sulco e cobertura) e duas testemunhas adicionais (água e nematicida), com cinco repetições. Plantas de soja cv. Soy Tech 820 RR foram inoculadas com 50000 ovos e juvenis de segundo estádio (J2) de P. brachyurus. Após 60 dias da aplicação dos tratamentos, foram realizadas avaliações de parasitismo e características agronômicas na soja. Os fungos empregados no controle, influenciaram positivamente em quase todas as características vegetativas das plantas, promovidas pela redução acentuada do número de juvenis na raiz e no solo e, principalmente, pela diminuição no número de ovos nas raízes. A forma de aplicação não influenciou diretamente a ação dos agentes de biocontrole, e todos os microrganismos se comportaram de maneira protetora, inviabilizando ou retardando o parasitismo dos nematoides sobre as raízes das plantas.<hr/>The root-lesion-nematode, Pratylenchus brachyurus, is considered one of the main pathogens of soybean crop in the Brazilian Cerrado. The objective of this work was to evaluate the potential of different fungi species in the management of P. brachyurus in soybean. A completely randomized design, in a factorial scheme (4 x 4 + 2), consisting of four species of fungi: Beauveria bassiana, Trichoderma harzianum, Metarhizium anisopliae and Paecilomyces lilacinus, with four forms of application (in seed, furrow, seed + furrow and cover) and two additional controls (water and nematicide), with five replicates was used. Soybean plants cv. Soy Tech 820 RR were inoculated with 50000 eggs and second stage juveniles (J2) of P. brachyurus. After 60 days of application of the treatments, parasitism and agronomic evaluations were performed on soybean. The fungi used in the control, influenced positively in almost all the vegetative characteristics of the plants, promoted by the marked reduction of the number of juveniles in the root and in the soil and, mainly, by the decrease in the number of eggs in the roots. The forms of application did not directly influence the action of the biocontrol agents and all microorganisms behaved in a protective way, making it impossible or slowing the nematodes parasitism on the roots of the plants. <![CDATA[<b>Efeito do tratamento térmico sobre a resistência da madeira de cambará a cupins subterrâneos</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300022&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O trabalho avaliou a influência da termorretificação na resistência ao ataque de cupins em madeira de Qualea paraensis. A madeira utilizada no experimento foi submetida à termorretificação com duas temperaturas (180 e 200°C) e dois períodos de permanência em estufa (120 e 240 min.). Após os tratamentos térmicos, as amostras de madeira foram submetidas ao ensaio de biodegradação, sendo mantidas em ambiente controlado, com presença do cupim Nasutitermes corniger. (Dictyoptera: Termitidae), durante 45 dias. Os resultados foram submetidos a análise de variância e as médias comparadas pelo teste de Tukey a 5% de significância. Os diferentes tratamentos térmicos alteraram as características avaliadas para a madeira de Qualea paraensis. Três dos quatro tratamentos térmicos avaliados aumentaram a massa específica da madeira. Contudo, também foi verificado um aumento da suscetibilidade da madeira ao ataque de cupins de madeira úmida.<hr/>The study evaluated the influence of heat treatment on termites attack of Qualea paraensis. wood. The wood used in the experiment was submitted to heat treatment with two temperatures (180 and 200°C) and two periods of stay in the oven (120 and 240 min.). After heat treatment the wood specimens were subjected to the biodegradation test, being maintained in a controlled environment with presence of the termites Nasutitermes corniger. (Dictyoptera: Termitidae) for 45 days. The results were submitted to variance analysis and the means compared to Tukey's test at 5% significance. The thermal treatments for the Qualea paraensis made modifiction characteristics of the wood. Three of the four thermal treatments evaluated increased the density. However, there was also an increase too in susceptibility of wood to the attack of humid wood termites. <![CDATA[<b>Caracterização física e química de gabiroba e murici</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300023&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O conhecimento das características físicas e químicas dos frutos do Cerrado é importante, do ponto de vista comercial, para agregar valor e qualidade ao produto final. Assim, objetivou-se avaliar as características físicas e químicas de frutos de gabiroba (Campomanesia adamantium (Cambess.) O. Berg) e murici (Byrsonima verbascifolia (L.) Rich). Foram coletados em 12 matrizes, 25 frutos por matriz para ambas as espécies. As características físicas avaliadas em frutos e sementes foram: diâmetro longitudinal e transversal, e massa. As características químicas estudadas foram: pH, sólidos solúveis, acidez em ácido cítrico, umidade e cinzas. Frutos de gabiroba apresentaram valores médios de: diâmetro longitudinal (13,99 mm); transversal (14,40 mm); massa do fruto (2,359 g); pH (3,767); sólidos solúveis (11,78°Brix); acidez em ácido cítrico (11,20 mg g-1), umidade (78,24%); e cinzas (21,40%). Observou-se que as variáveis físicas avaliadas em frutos de murici obtiveram os respectivos valores para diâmetro longitudinal (14,53 mm); transversal (15,36 mm); e massa do fruto (2,61 g). Os frutos produzidos pelas matrizes de gabiroba e murici demonstraram que há variação intrapopulacional entre as variáveis físicas e químicas avaliadas, existindo plantas com características agronômicas superiores e promissoras ao melhoramento genético por meio da prática de seleção.<hr/>The knowledge of the physical and chemical characteristics of the fruits of the Cerrado is important, from the commercial point of view, to add value and quality to the final product. The objective of this study was to evaluate the physical and chemical characteristics of gabiroba fruits (Campomanesia adamantium (Cambess.) O. Berg) and murici (Byrsonima verbascifolia (L.) Rich). Twelve fruits per matrix were collected in 12 matrices for both species. The physical characteristics evaluated in fruits and seeds were: longitudinal and transverse diameter, and mass. The chemical characteristics studied were: pH, soluble solids, acidity in citric acid, humidity and ashes. Fruits of gabiroba had average values ​​of: longitudinal diameter (13.99 mm); transverse (14.40 mm); mass of the fruit (2.359 g); pH (3.767); soluble solids (11.78°Brix); acidity in citric acid (11.20 mg g-1), humidity (78.24%); and ashes (21.40%). It was observed that the physical variables evaluated in fruits of murici obtained the respective values ​​for longitudinal diameter (14.53 mm); transverse (15.36 mm); and mass of the fruit (2.61 g). The fruits produced by gabiroba and murici matrices showed that there is intrapopulational variation among the physical and chemical variables evaluated, existing plants with superior agronomic characteristics and promising to genetic improvement through selection practice. <![CDATA[<b>Potencial nutricional e de saúde da castanha europeia</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300024&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Chestnut is a crisp, sweet soft fruit that has already played an important role in the feeding of many European regions and is still a very popular fruit. Classical analyzes were used to determine the chemical and nutritional composition of European sweet chestnut. Already, for the determination of the starch content, we use the Lintner polarimetric method. However, the amylose/amylopectin ratio of the starch was measured by gel filtration chromatography. The values for the chemical composition of sweet chestnut were found very interesting, particularly, the values of vitamin C such as the abundance of mineral salts. Were also surprising the starch value and in this the amylose/amylopectin ratio, when compared with the same ratio in most cereals. The amylose/amylopectin ratio of European sweet chestnut starch may help us to explain many of its beneficial nutritional properties and may prove to be of great importance in the industrial use of chestnut. Due to the chemical and nutritional characteristics, European sweet chestnut is a recommended food, especially for patients with high cholesterol, diabetics, and patients suffering from celiac disease, since the chestnut does not have gluten. The aim of this work is to evaluate the nutritional and health potential of sweet chestnut being a great part of the results presented the fruit of bibliographical research.<hr/>O objetivo deste trabalho é avaliar o potencial nutricional e de saúde da castanha doce europeia, sendo grande parte dos resultados apresentados fruto de pesquisa bibliográfica. A castanha é um fruto suave e doce que já desempenhou um papel importante na alimentação de muitas regiões europeias continuando a ser um fruto muito popular. Análises clássicas foram usadas para determinar a composição química e nutricional da castanha europeia. Já para a determinação do teor de amido, utilizou-se o método polarimétrico de Lintner. A amilose/amilopectina do amido foram determinadas por cromatografia de filtração em gel, sendo posteriormente calculada a sua relação. Dos valores para a composição química da castanha, pesquisados na bibliografia, são de realçar os valores de vitamina C e a abundância de sais minerais. Também é importante o valor de amido e neste a razão amilose/amilopectina, quando comparado com a mesma proporção na maioria dos cereais. A relação amilose/amilopectina do amido de castanha-europeia pode ajudar-nos a explicar muitas das suas propriedades nutricionais benéficas e pode revelar-se de grande importância no uso industrial da castanha. Devido às suas características químicas e nutricionais, a castanha europeia é um alimento recomendado especialmente para pacientes com colesterol alto, diabéticos e pacientes que sofrem de doença celíaca, uma vez que a castanha não tem glúten. <![CDATA[<b>Caracterização físico-química e sensorial de melados comerciais de cana-de- açúcar</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300025&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The aim of this study was to obtain information about the physicochemical and sensorial characteristics of sugarcane syrup. Fifteen brands were evaluated for pH, acidity, soluble solids, viscosity, moisture, total solids, reducing sugars, ash and instrumental color. Five brands were evaluated for sensory characteristics, preference and purchase intention. The physicochemical and sensorial data were evaluated by analysis of variance (ANOVA) and Tukey's test (p≤0.05) and Friedman test (p≤0.05), respectively. Results showed the following average values: 4.7 for pH; 0.70% total acidity; 78.7 ° Brix for soluble solids; 116 St of viscosity; 18.1% moisture content; 81.9% total solids; 38.0% reducing sugars; 1.6% ash; and L* a* b* colors, respectively, 21.0, 1.2 and 2.4. The sensorial viscosity corroborated the instrumental viscosity and the soluble solids content. There was no differentiation for the sweet taste. The samples with the highest purchase intention and preference were the darkest sensorially, very viscous in appearance and with low or moderate texture viscosity. There is a wide variation between the physicochemical parameters of sugarcane syrup, not necessarily implying a technological quality problem, and it is suggested the revision of the range values stipulated in the legislation.<hr/>O objetivo do estudo foi obter informações sobre as características físico-químicas e sensoriais de melados de marcas comerciais. Foram avaliados 15 melados quanto ao pH, acidez, sólidos solúveis, viscosidade, humidade, sólidos totais, açúcares redutores, cinza e cor instrumental. Cinco marcas foram avaliadas quanto às características sensoriais, preferência e intenção de compra. Os dados físico-químicos obtidos foram avaliados por análise de variância e teste de Tukey (p≤0,05), e os sensoriais por teste de Friedman (p≤0,05). As médias foram: 4,7 para pH; 0,70% de acidez total; 78,7°Brix para sólidos solúveis; 116 St de viscosidade; 18,1% de umidade ; 81,9% de sólidos totais; 38,0% de açúcares redutores; 1,6% de cinza; cor L, a*, b*, respectivamente, 21,0, 1,2 e 2,4. Houve relação da viscosidade sensorial com a instrumental e o teor de sólidos solúveis. Não houve diferenciação para gosto doce. As amostras com maior intenção de compra e preferência foram as mais escuras sensorialmente, aparência bastante viscosa e textura de pouca ou média viscosidade. Há uma grande variação entre os parâmetros físico-químicos de melados de cana-de-açúcar, não significando necessariamente um problema de qualidade tecnológica, e sugere-se revisão das faixas de valores estipuladas na legislação. <![CDATA[<b>O cardo e a indústria de queijo</b>: <b>ferramentas biotecnológicas para a produção de enzimas utilizadas na coagulação do leite</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300026&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Em Portugal, como noutros países da bacia mediterrânica, a planta de cardo (Cynara cardunculus L.) tem sido utilizada desde tempos antigos para diversas aplicações nas áreas alimentar e da saúde. Em particular, no caso da produção artesanal de queijo de cabra e ovelha, a flor do cardo tem sido usada, muitas vezes de uma forma empírica, no processo de coagulação do leite. Esta utilização deve-se ao facto da flor possuir um conjunto de enzimas, nomeadamente proteases aspárticas, que influenciam o sabor e textura característicos destes queijos. Mais recentemente, as ferramentas desenvolvidas pela biotecnologia abrem novas perspectivas para uma produção de queijo em condições controladas e a um preço mais baixo. Neste artigo é apresentada uma revisão das ferramentas biotecnológicas disponíveis e das suas potenciais aplicações nesta indústria com importante impacto a nível nacional.<hr/>In Portugal, as in other countries of the Mediterranean basin, the thistle plant (Cynara cardunculus L.) has been used since ancient times for several applications in the food and health areas. In particular, in the case of artisanal goat and sheep cheese production, the thistle flower has been used, often empirically, in the milk coagulation process. This is due to the presence of a set of enzymes in the flower, in particular aspartic proteases that influence the flavor and texture characteristic of these cheeses. More recently, tools developed by biotechnology open up new prospects for controlled and low-priced cheese production. This article reviews existing biotechnology tools and their potential application in this industry with an important national impact. <![CDATA[<b>Sistemas silvipastoris e serviços ecossistémicos</b>: <b>a visão dos produtores de leite do Sul do Brasil</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300027&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Esta pesquisa busca entender as aspirações e os posicionamentos dos protagonistas do setor lácteo no sul do Brasil quanto à inclusão de elementos arbóreos nas pastagens através de sistemas silvipastoris. Assim busca-se subsidiar políticas públicas que fortaleçam a atividade e reabilitem a paisagem rural do Bioma Mata Atlântica. A coleta dos dados foi feita por meio de entrevistas semiestruturadas com os principais grupos de produtores de leite da região. Aleatoriamente, foram entrevistados 30 produtores que utilizam o maneio rotativo de pastagens através do Pastoreio Racional Voisin e 30 que manejam seu rebanho no Sistema Tradicional de Semi-confinamento. Para comparar o posicionamento dos agricultores foi utilizado Pearson Qui-Quadrado, exato de Fisher, e análise multivariada como alternativa de ordenação dos grupos de agricultores com Análise de Correspondência Múltipla. Os agricultores apresentaram posicionamento proativo em relação as práticas silvipastoris entendendo que podem gerar diversos ativos ambientais. A proposta de implantação de sistemas silvipastoris foi aceita pelos dois grupos. Estes resultados caracterizam uma mudança de paradigma e vislumbram políticas públicas para o setor que mitiguem os impactos da pecuária nas mudanças climáticas e reabilitando a paisagem rural e os serviços ecossistémicos.<hr/>This research seeks to understand the dairy sector protagonists about the adoption of silvopastoral systems for shade and synergically rehabilitate the rural landscape of the Atlantic Forest Biome. The study was carried out in the Capital of Agroecology, southern Brazil. The data were collected through semi-structured interviews with the main groups of dairy farmers. Randomly, 30 producers using the Voisin system and 30 using semi-traditional confinement were interviewed. In order to understand the farmers’ position it was used Pearson's Chi-Square, Fisher's exact, and a multivariate analysis as an alternative of ordering the producer groups, with Multiple Correspondence Analysis. Most of the producers presented a proactive position regarding the adoption of silvopastoral practices. The implementation of silvopastoral systems in the properties was accepted by the great majority. These results show a paradigm shift over the past decade boosting public policies to improve pasture based dairy, and mitigating livestock impacts on climate change and environmental degradation. <![CDATA[<b>Índices de perigo de incêndios em uma área de transição Cerrado-Amazônia</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300028&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este trabalho avaliou o desempenho de sete índices de perigo de incêndios (Fórmula de Monte Alegre (FMA) e Monte Alegre Modificada (FMA+), Nesterov, Telitsyn, Ängstrom, P-EVAP e EVAP/P) em uma área de transição Cerrado-Amazônia, pelo método de Skill Score, baseado em dados climáticos obtidos na estação Gleba Celeste, do Instituto Nacional de Meteorologia (INMET), e dados de focos de calor do Centro de Previsão do Tempo e Estudos Climáticos (CPTEC). O uso do histograma de probabilidade apresentou potencial para definição das classes de risco de incêndios, para os índices de Ängstrom, P-EVAP e EVAP/P. O índice Ängstrom apresentou bons desempenhos em anos com elevado e baixo número de focos de calor (Skill Score de 0,698 e 0,301). A classificação dos índices na região de uso possibilita o melhorar planejamento das ações de prevenção e combate aos incêndios florestais.<hr/>This work evaluated the performance of the seven fire risk index (Formula Monte Alegre (FMA) and Monte Alegre Modified (FMA+), Nesterov, Telitsyn, Ängstrom, EVAP/P and EVAP-P) In a Cerrado-Amazonia transition area, by the Skill Score method, using data from the Gleba Celeste station of the Instituto Nacional de Meteorologia (INMET), and data fire foci from the Centro de Previsão do Tempo e Estudos Climáticos (CPTEC). The use of the probability histogram showed potential for the definition of fire risk classes for the Ängstrom, P-EVAP and EVAP / P indices. The Ängstrom index showed good performances in years with high and low number of fire foci (Skill Score of 0.698 and 0.301). The classification of the indexes in the region of use makes it possible to improve the planning of actions to prevent and combat forest fires. <![CDATA[<b>Sementeira de <i>Lupinus albescens </i>Hook. & Arn. em área degradada por arenização</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000300029&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Lupinus albescens is a species frequent in the locals under arenization in Rio Grande do Sul, with high rusticity and rapid land cover, showing potentialities for recomposition of degraded areas. The objective was to evaluate the emergence and development of L. albescens, with and without mineral fertilizer application intercropped with the palm Butia lallemantii Deble & Marchiori. Seeds were collected in three populations and submitted to the scarification for 40 seconds. Sowing was done between nine rows (2 x 1 m) of B. lallemantii by applying 0 and 30 g/hole of the mineral fertilizer NPK (5-20-20). Evaluations: number of plants per hole (NPH), height (cm) and stem diameter (mm), in the periods of 30 and 60 days, as well as the percentage of plants emergence/m² (PEP) and the total of plants emergence (TEP) over 240 days, using randomized block design. The results showed a considerable PEP and height at 30 days for the plants in block 2. Dose of 0g/hole of fertilizer NPK provided higher NPH. Therefore, sowing of L. albescens intercropped with B. lallemantii presented higher PEP, NPH without the use of fertilization (30 days) and higher height of the plants among the diameter seedlings of the medium stipe.<hr/>Lupinus albescens é uma espécie frequente nos locais de arenização no Rio Grande do Sul, com alta rusticidade e rápida cobertura vegetal, mostrando potencialidades para recomposição de áreas degradadas. O objetivo foi avaliar a emergência e o desenvolvimento de L. albescens, com e sem aplicação de adubação mineral consorciada com a palmeira Butia lallemantii Deble & Marchiori. Sementes foram coletadas em três populações e submetidas à escarificação por 40 segundos. A sementeira foi feita entre nove fileiras (2 x 1 m) de B. lallemantii aplicando-se 0 e 30 g/cova do fertilizante mineral NPK (5-20-20). Avaliações: número de plantas por cova (NPC), altura (cm) e diâmetro do caule (mm), nos períodos de 30 e 60 dias, assim como a percentagem de emergência de plantas/m² (PEP) e o total emergência de plantas (TEP) ao longo de 240 dias, utilizando delineamento em blocos casualizados. Os resultados mostraram considerável PEP e altura aos 30 dias para as plantas do bloco 2. Dose de 0g/cova do fertilizante NPK proporcionou maior NPH. Portanto, a sementeira de L. albescens consorciada com B. lallemantii apresentou maior PEP, NPC sem o uso de adubação (30 dias) e maior altura das plantas entre as plântulas de diâmetro do estipe médio.