Scielo RSS <![CDATA[Revista de Ciências Agrárias]]> http://www.scielo.mec.pt/rss.php?pid=0871-018X20190002&lang=pt vol. 42 num. 2 lang. pt <![CDATA[SciELO Logo]]> http://www.scielo.mec.pt/img/en/fbpelogp.gif http://www.scielo.mec.pt <![CDATA[<b>Mapeamento da aptidão agrícola das terras por meio de análise multicritério</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200001&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A utilização imprópria dos recursos naturais e a intensificação do uso agropecuário desrespeitando a aptidão agrícola, sem levar em conta as potencialidades dos agroecossistemas, é uma das principais razões da degradação ambiental. Objetivou-se com esse trabalho estabelecer a aptidão agrícola das terras com o auxílio da análise multicritério no município de Itaberá-SP, discriminando as principais culturas anuais. O método empregado para a classificação das terras para o uso agrícola foi o Sistema de Avaliação da Aptidão Agrícola das Terras e adotou-se a metodologia fundamentada no uso de geotecnologias aplicando planos de informação como o uso da terra, solos, declividade, temperatura e dados pluviométricos. As variáveis foram combinadas utilizando álgebra de mapas por meio de técnica de combinação linear ponderada em que cada um deles foi estimado um fator condicionante à aptidão agrícola das terras. A normalização dos fatores deu-se com base das classes de aptidão que apresentam pesos que variam de um a quatro e a determinação dos pesos pelo método do Processo Hierárquico Analítico (AHP). Esta metodologia mostrou-se eficaz para a classificação da aptidão agrícola. A partir desse método permitiu assegura-se que a área de estudo apresenta em quase sua totalidade aptidão agrícola para as culturas do milho e da soja.<hr/>Improper use of natural resources and intensification of agricultural use, disrespecting land use capacity, without taking into account the potential of agroecosystems, is one of the main reasons for environmental degradation. The aim is to establish the land use capacity of lands by using multicriteria analysis at municipality of Itaberá-SP, discriminating main annual crops. The method used to classification of land for agricultural use was the Land Aptitude Assessment System and the methodology based on the use of geotechnologies was adopted, applying information plans such as land use, soil, slope, temperature and pluviometric data. These variables were combined using maps algebra using a weighted linear combination technique in which for each of them a conditioning factor that determines use capacity of the land was estimated. The normalization of the weights was based on the land use capacity classes that present scores ranging from one to four, and the determination of weights by the Analytical Hierarchical Process (AHP). This methodology proved to be effective for classification of land use capacity. By this method, it was possible to assure that the study area presents in almost totality land use capacity for corn and soybean crops. <![CDATA[<b>Leguminosas forrageiras na recuperação de pastagens no Brasil</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200002&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Práticas agropecuárias intensivas vêm ocasionando alterações nas características e qualidade do solo, surgindo a necessidade de adoção de técnicas de manejo sustentáveis. O Brasil é o maior exportador de carne bovina do mundo, porém devido às práticas de manejo inadequadas, cerca de 50% das pastagens encontram-se degradadas. As leguminosas forrageiras têm ganhado destaque como alternativa sustentável para alimentação animal, não só por apresentar elevado valor nutritivo, como pela capacidade em estabelecer relações simbióticas e associativas com bactérias fixadoras de nitrogénio e promotoras de crescimento vegetal, as quais conseguem suprir total ou parcialmente o nitrogénio utilizado pelas culturas. O objetivo desse trabalho foi apresentar técnicas de recuperação de pastagens degradadas envolvendo o uso de leguminosas forrageiras e a associação com bactérias fixadoras de nitrogénio com o intuito de aumentar a produtividade das pastagens, tornando o sistema sustentável.<hr/>Intensive farming practices have been causing alterations in the characteristics and quality of the soil, arising the need to adopt sustainable management techniques. Brazil is the largest exporter of beef in the world, but due to inadequate management practices, around 50% of these areas are degraded. Forage legumes have gained prominence as a sustainable alternative for animal feeding, not only because they present high nutritional value, but also because of their ability to establish symbiotic and associative relationships with nitrogen - fixing bacteria and plant growth promoters, which can partially or totally supply nitrogen demanded by the crops. The objective of this work was to present techniques to recover degraded pastures involving the use of forage legumes and the association with nitrogen - fixing bacteria in order to increase pasture productivity, making the system sustainable. <![CDATA[<b>Valor nutritivo de pastagens de regadio</b>: <b>Suplementação de ovelhas “Serra da Estrela” em pastoreio, produtividade e interpretação metabólica dos resultados</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200003&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O estudo refere a produtividade e o valor nutritivo de uma pastagem de regadio pastoreada por ovelhas da raça “Serra da Estrela” entre setembro e fevereiro. O valor alimentar da pastagem foi avaliado pela produção de leite e carne, durante dois anos, na época de parição de setembro. O pastoreio foi conduzido rotacionalmente. À entrada das ovelhas nas parcelas, avaliou-se a composição botânica da pastagem, a quantidade de matéria seca (MS) e o seu valor nutritivo. As ovelhas foram suplementadas com (MILHO) e com “Corn Glúten Feed” (CGF). As ovelhas aleitaram exclusivamente os borregos até aos 21 dias, entre os 21 e os 42 dias foram ordenhadas 1 vez por dia e aos 42 dias os borregos foram desmamados e as ovelhas ordenhadas 2 vezes ao dia. Foi avaliado o peso vivo (PV) e o ganho médio diário dos borregos, bem como o PV, a condição corporal, a produção e a composição do leite das ovelhas. O valor nutritivo da erva foi elevado no início do 1º ano, valores de, respetivamente 321,5±19,45; 263,0±15,45 e 749,3±23,69 g/kg MS, para o NDF, PB e digestibilidade da MO e foi decrescendo ao longo dos períodos de pastoreio. O desempenho das ovelhas foi superior no 1º ano e nas ovelhas suplementadas com CGF: maior PV dos borregos ao desmame, produção de leite nas duas fases de ordenha e quantidade dos constituintes do leite. A avaliação dos indicadores séricos “ácidos gordos não esterificados”, “ureia” e “insulina” foram importantes na interpretação dos resultados produtivos. A suplementação deve considerar a mobilização das reservas corporais e limitar-se ao início da lactação e na sua composição, além dos glúcidos solúveis, deve incluir proteína não degradável no rúmen.<hr/>The study reports the productivity and nutritive value of an irrigated pasture grazed by sheep of the "Serra da Estrela" breed between September and February. The value of the pasture was evaluated by the production of milk and meat, during two consecutive lambing seasons in September. Grazing was conducted rotationally. The pasture’s botanical composition, dry matter (DM) and nutritive value were evaluated before sheep entered each plot. The ewes were supplemented with corn or corn gluten feed (CGF). Lambs suckled their dams up to 21 days of age. Between 21 and 42 days the ewes were milked once a day and at 42 days the lambs were weaned and milking was twice a day. Body live weight (BLW) and average daily gain of lambs, as well as BLW, body condition score, production and composition of the milk of the sheep were evaluated. The nutritive value of the pasture was higher at the beginning of the 1st year, with values of 321.5±19.45; 263.0±15.45 and 749.3±23.69 g/kg DM respectively for NDF, PB and OM digestibility, and decreased over the grazing periods. The ewes’ performance was higher in the first year and for those supplemented with CGF: higher lamb weaning weights, milk production in both milking periods and milk constituents. The evaluation of the “non-esterified fatty acids”, “insulin” and “urea” serum indicators were important in interpreting the production results. Dairy ewes’ supplementation should consider the mobilization of body reserves and be limited to the onset of lactation and its composition should include rumen-undegradable protein in addition to soluble carbohydrates. <![CDATA[<b>Monitoramento da atividade de bovinos em pastoreio por dispositivo eletrônico de sensoriamento baseado em GPS</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200004&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The joint analysis about cattle positioning and activity in pasture associated to soil attributes, become important for making decisions and forage management. In this work, the prototype of an electronic sensing device based on global positioning system (GPS) was developed with the objective of monitoring dairy cattle position in pasture and associating animal preference areas to possible changes for soil penetration resistance and organic matter accumulation. Our study was performed at Roçadinho Farm, Agreste region of Pernambuco, Brazil, in 40 x 40 m area, managed under continuous stocking method. The GPS positioning sensors were fixed by collars on the animal neck and programmed to record the animal location during grazing. The mean error observed was 0.65 m. Before and after grazing, 36 deformed samples were collected in the soil surface layer for determination of organic matter (from 0.00 to 0.05 m) and penetration resistance (from 0.00 to 0.10 m). The developed electronic device had adequate accuracy and autonomy for cattle monitoring, which allowed to determine preference sites of grazing. After grazing, there was increase of 6.5% for organic matter and 79.4% for soil penetration resistance in the sites of greater pasture exploitation.<hr/>A análise conjunta do posicionamento e da atividade de bovinos a pasto, associada aos atributos do solo, torna-se importante na tomada de decisões e manejo da forragem. Neste trabalho desenvolveu-se o protótipo de um dispositivo eletrônico de sensoriamento baseado no sistema de posicionamento global (GPS) com o objetivo de monitorar o posicionamento de bovinos de leite a pasto e associar as áreas de preferência dos animais a possíveis alterações da resistência à penetração e ao acúmulo de matéria orgânica no solo sob pastoreio. O estudo foi conduzido na Fazenda Roçadinho, região Agreste de Pernambuco, Brasil, em uma área de 40 x 40 m, manejada em sistema de pastoreio contínuo. Os sensores de posicionamento GPS foram fixados por colares no pescoço dos animais e programados para registrar a localização dos animais durante o período de pastoreio. O erro médio observado foi de 0,65 m. Antes e após o pastoreio coletaram-se 36 amostras deformadas na camada superficial do solo para determinação da matéria orgânica (0,00 a 0,05 m) e da resistência à penetração (0,00 a 0,10 m). O dispositivo eletrônico desenvolvido apresentou precisão e autonomia adequada para o monitoramento de bovinos, o que permitiu determinar locais de preferências de pastoreio. Verificou-se que após o pastoreio, houve um acréscimo de 6,5% na matéria orgânica e 79,4% na resistência a penetração do solo nos locais de maior exploração do pasto. <![CDATA[<b>Atividade e população microbiana de um podzólico vermelho amarelo sob sistemas de cultivo orgânico e convencional de <i>Citrus sinensis </i>(L.) Osbeck</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200005&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Fruticulture has relevant expression for worldwide plant production. With the expansion of agricultural areas, more attention is given to the soil preservation. Microbial activity is one of the parameters that together with the evaluation of microbial community provide data about soil biological quality. Therefore, the objective of this study was to evaluate the activity and microbial population of a red-yellow podzolic soil cultivated with Citrus sinensis under conventional and organic systems. Thus, soil samples were collected in two cultivated areas, under these both systems. A fraction of each soil sample was separated and autoclaved to determine the presence of thermoresistant microorganisms. The microbial activity was measured using the method of capturing CO2. The microbial population was estimated by selective culture medium, followed by counting of colony forming units. All data was submitted to analysis of variance and covariance (p≤0.05 and 0.01 respectively). It was observed that, initially, there was a difference in the microbial activity between the cultivation systems, and there was also a high bacterial population. Filamentous fungi and actinomycetes have distinct and peculiar behavior, which were function of the cultivation system and also of the soil samples heating.<hr/>A fruticultura tem expressão relevante na produção mundial de plantas. Com a expansão das áreas agrícolas, mais atenção está sendo dada à preservação dos solos. A atividade microbiana é um dos parâmetros que, juntamente com a avaliação da comunidade microbiana, fornece dados sobre a qualidade biológica do solo. Assim, o objetivo deste trabalho foi avaliar a atividade e a população microbiana de um solo podzólico vermelho-amarelo cultivado com Citrus sinensis em sistemas convencional e orgânico. Para isso, as amostras de solo foram colhidas em duas áreas cultivadas, uma sob sistema convencional e outra sob sistema orgânico. Uma fração de cada amostra de solo foi separada e autoclavada para se determinar a presença de microrganismos termorresistentes. A atividade microbiana foi medida usando o método de captura de CO2. A população microbiana foi estimada por meio de cultivo seletivo, seguida pela contagem de unidades formadoras de colónias. Todos os dados foram submetidos a uma análise de variância e covariância (p≤0,05 e 0,01 respectivamente). Observou-se que, inicialmente, houve uma diferença na atividade microbiana entre os sistemas de cultivo, e também a presença de uma alta população bacteriana. Verificou-se ainda que os fungos filamentosos e actinomicetas têm comportamentos distintos e peculiares em função do sistema de cultivo e também do aquecimento das amostras de solo. <![CDATA[<b>Biomassa e atividade microbiana em solo cultivado com milho consorciado com leguminosas de cobertura</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200006&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O carbono orgânico do solo e a atividade da biomassa microbiana têm sido utilizados como indicadores de qualidade do solo em agroecossistemas, visto que, por serem sensíveis, são capazes de refletir as alterações causadas pelos diferentes sistemas de manejo do solo. Objetivou-se neste trabalho avaliar as alterações na biomassa microbiana e sua atividade em solo sob cultivo de milho consorciado com leguminosas. O delineamento experimental adotado foi blocos casualizados, em esquema fatorial (6 x 2), com quatro repetições. Os tratamentos constituíram de arranjos de milho consorciado com leguminosas: monocultivo de milho; milho consorciado com feijão-de-porco; com crotalária; com mucuna-preta; guandu-anão e com feijão-caupi, associados a duas profundidades de amostragem (0,0-0,10 m e 0,10-0,20 m). As variáveis avaliadas foram: carbono da biomassa microbiana (C-BMS), respiração basal (C-CO2), quociente metabólico (qCO2), quociente microbiano (qMIC) e matéria orgânica do solo (MOS). Na camada superficial, as coberturas de solo influenciaram todas as variáveis analisadas. Os consórcios de milho com crotalária e guandu-anão proporcionaram um carbono da biomassa microbiana e quociente microbiano semelhante à do solo na condição natural. O sistema com milho em monocultivo apresentou alto quociente metabólico, pressupondo condições de estresse. O C da biomassa microbiana do solo (C-BMS) apresenta maior qualidade na profundidade de 0,0-10 cm.<hr/>Soil organic carbon and microbial biomass activity have been used as indicators of soil quality in agroecosystems, since they are sensitive to reflect changes caused by different soil management systems. This study evaluated changes in microbial biomass and its activity in soil under cultivation of maize intercropped with legumes. The experimental design was randomized blocks, factorial arrangement (6 x 2), with four replications. Treatments consisted of arrangements of maize intercropped with legumes: maize monoculture; maize intercropped with jack bean; with crotalaria; with velvet bean; pigeon pea and cowpea, associated to two sampling depths (0.0-0.10 m and 0.10-0.20 m). Variables evaluated included: microbial biomass carbon (C-BMS), basal respiration (C-CO2), metabolic quotient (qCO2), microbial quotient (qMIC) and soil organic matter (MOS). In the superficial layer, the soil cover influenced all analyzed variables. Corn intercropped with crotalaria and pigeon pea provided microbial biomass carbon and microbial quotient similar to soil in the natural condition. The system with monoculture maize showed high metabolic quotient, assuming stress conditions. The carbon of soil microbial biomass (C-BMS) shows better quality in the depth of 0.0-10 cm. <![CDATA[<b>Sorção e dessorção de cromo com o uso de lodo de curtume em solo com pastagem e vegetação de Cerrado</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200007&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Tannery sludge is often used in agriculture as a source of nutrients and for controlling soil acidity. However, the use of this substance can promote soil contamination by chromium. The objectives of this research were to determine the sorption and desorption isotherms of chromium from tannery sludge in a laboratory experiment. The sorption and desorption of chromium were determined in samples of an Oxisol under pasture and native vegetation (Cerrado). Soil samples were mixed with tannery sludge and a solution of chromium sulfate. The soil samples containing chromium at different concentrations were shaken for 72 hours in cycles of 12 hours of shaking and 12 hours of rest. The samples were then centrifuged, and the soil separated from the supernatant and were subjected to selective desorption with CaCl2, NaOH, and Na2EDTA solutions to determine the different fractions of chromium. Results showed of the chromium retention in the soil was strongly influenced by the soil organic matter and the organic matter from tannery sludge. That chromium presented in both tannery sludge and sulfate was strongly sorbed on soil. Chromium desorption was higher for samples treated with NaOH in the tannery sludge and with others extractors in the sulfate treatment.<hr/>O lodo de curtume é frequentemente usado na agricultura como fonte de nutrientes e para controlar a acidez do solo. No entanto, o uso dessa substância pode promover a contaminação do solo com cromo. O objetivo deste estudo foi determinar as isotermas de sorção e dessorção do cromo proveniente de lodo de curtume em um experimento de laboratório. A sorção e dessorção do cromo foram determinadas em amostras de um Latossolo sob pastagem e vegetação nativa de Cerrado. As amostras de solo foram misturadas com lodo de curtume e sulfato de cromo. As amostras de solo contendo cromo em diferentes concentrações foram agitadas por 72 h, alternando ciclos de 12 h de agitação e 12 h de repouso. As amostras foram centrifugadas, e o solo separado do sobrenadante foi submetido a extrações de dessorção seletiva com soluções de CaCl2, NaOH, e Na2EDTA para determinar diferentes frações de cromo. Os resultados mostraram que a retenção de cromo no solo foi fortemente influenciada pela matéria orgânica do solo. O cromo proveniente tanto do lodo de curtume como do sulfato foi fortemente sorvido no solo. A dessorção de cromo foi maior nas amostras tratadas com NaOH no lodo de curtume e com outros extratores no tratamento com sulfato. <![CDATA[<b>Adubação nitrogenada afeta a produtividade e a qualidade comercial de grãos do feijoeiro em sistema plantio direto</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200008&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O objetivo desse trabalho foi determinar o efeito de doses e épocas de aplicação de N nos parâmetros produtivos e na qualidade comercial de grãos de cultivares de feijoeiro. Foram conduzidos dois experimentos em condições de campo na safra de inverno de 2015. No primeiro, foi utilizado o esquema fatorial 2 x 2 x 7. Os tratamentos foram compostos por duas cultivares (FC 104 e BRS Estilo), duas épocas de aplicação de N (semeadura e cobertura) com sete doses de N (0, 25, 50, 75, 100, 125 e 150 kg ha-1). No segundo, o delineamento foi fatorial 2 x 5. Os tratamentos foram as mesmas cultivares e cinco manejos de N (100 kg ha-1 de N na semeadura e 0 kg ha-1 em cobertura, 75 kg ha-1 de N na semeadura e 25 kg ha-1 em cobertura, 50 kg ha-1 de N na semeadura e 50 kg ha-1 em cobertura, 25 kg ha-1 de N na semeadura e 75 kg ha-1 em cobertura, e 0 kg ha-1 de N na semeadura e 100 kg ha-1 em cobertura). Doses crescentes de N proporciona incrementos no número de vagens por planta e na produtividade de grãos da cultivar FC 104 quando aplicado na semeadura ou em cobertura e proporciona incrementos no número de vagens por planta e na produtividade de grãos da cultivar BRS Estilo quando aplicado todo em cobertura, e proporciona incrementos na qualidade comercial de grãos do feijoeiro das cultivares BRS Estilo e BRS FC 104. A aplicação de 100 kg ha-1 de N em cobertura proporciona maior massa de 100 grãos, produtividade e qualidade comercial dos grãos das cultivares BRS FC 104 e BRS Estilo.<hr/>The objective of this research was to determine the effect of rates and times of N application on yield parameters and commercial quality of common bean quality cultivars. It was performed two experiments under field conditions. In the first, for each cultivar (BRS FC104 and BRS Estilo), was used the 2 x 7 factorial scheme. The treatments were composed of two N application times (sowing and topdressing) with seven N doses (0, 25, 50, 75, 100, 125 and 150 kg ha-1). In the second, for the same cultivars, we had five treatments (100 kg ha-1 of N at sowing and 0 kg ha-1 in topdressing, 75 kg ha-1 of N at sowing and 25 kg ha-1 in topdressing, 50 kg ha-1 of N at sowing and 50 kg ha-1 in topdressing, 25 kg ha-1 of N at sowing and 75 kg ha-1 in topdressing, and 0 kg ha-1 of N at sowing and 100 kg ha-1 in topdressing). Increasing doses of N provide increases in the number of pods per plant and in grain yield of cultivar BRS FC 104 when applied at sowing or topdressing and provides increases in the number of pods per plant and in grain yield of cultivar BRS Estilo when applied all in topdressing and provides increases in the commercial quality of common bean grains of cultivars BRS Estilo and BRS FC 104. The application of 100 kg ha-1 of N in topdressing provides a greater mass of 100 grams, grain yield and commercial quality of the grains of cultivars BRS FC 104 and BRS Estilo. <![CDATA[<b>Efeito de preparados homeopáticos no vigor de sementes e desenvolvimento de plântulas de feijão</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200009&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A utilização da homeopatia na agricultura é ainda incipiente, apesar de vários estudos mostrarem efeitos quer no crescimento e desenvolvimento de plantas, quer no controle de pragas e doenças. O objetivo do trabalho foi avaliar o efeito de diversos preparados homeopáticos no vigor das sementes e no desenvolvimento de plântulas de feijão. Os preparados homeopáticos utilizados foram Penicillium, Phosphorus e Arsenicum em diferentes dinamizações centesimais. As avaliações ocorreram através dos seguintes parâmetros: percentagem de germinação, comprimentos da parte aérea e da raiz e os pesos seco e fresco da biomassa. O tratamento de sementes de feijão com preparados homeopáticos em pré-germinação mostrou que Penicillium CH 7 e Phosphorus CH 15 melhoraram a germinação e o vigor das sementes, enquanto Penicilium CH 24 e CH 200 e Phosphorus CH 15 melhoraram o crescimento das plântulas de feijão, sem, no entanto, afetarem a produção de matéria seca. Novas pesquisas, mais aprofundados e detalhadas, devem ser realizadas utilizando outros procedimentos para tratamentos das sementes com preparados homeopáticos bem como a mistura dos preparados.<hr/>The use of homeopathy in agriculture is still incipient, although several studies showed the effects of the application in the growth and development of plants, as well as in the control of pests and diseases. The objective of this work was to evaluate the effect of several homeopathic preparations on seed vigor and on the development of bean seedlings. The preparations used were Penicillium, Phosphorus and Arsenicum in different dilutions. The evaluations took place through the following parameters: percentage of germination, shoot length and root, dry and fresh biomass weight. The treatment of bean seeds with pre-germinated homeopathic preparations showed that Penicillium CH 7 and Phosphorus CH 15 improved seed germination and vigor, while Penicillium CH 24 and CH 200 and Phosphorus CH 15 improved the growth of bean seedlings, without, however, affecting the production of dry matter. Further research, more in-depth and detailed, should be performed using other procedures for seed treatment with homeopathic preparations as well as mixing the preparations. <![CDATA[<b>Teste de condutividade elétrica em sementes de soja com período de embebição reduzido</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200010&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The search for vigor tests that offer fast and reliable information about the physiological potential of seeds is fundamental in quality control. The present study aimed to evaluate the effect of different temperatures associated with the reduction of soybean imbibition period in the electrical conductivity test. Seven seed lots of the cultivar TMG 7062 IPRO were used in this assessment. For the initial characterization of the lots, we determined the water content, the first and the final count of the germination test, the emergence, the accelerated aging, and the traditional electrical conductivity. The other method used for the electrical conductivity test consisted of 20 replicates of 10 seeds which were placed in plastic cups with 25ml of deionized water, and soaked in 10 min, 30 min, 60 min, and 120 min at temperatures of 30ºC, 35ºC, 40ºC, and 45ºC. The experimental design was completely randomized. We were able to reduce the imbibition period since its results were similar to those of the traditional methodology. The electrical conductivity test performed using the 30 minutes imbibition period at temperatures of 30ºC or 35ºC provides consistent information that allows the identification of lots of soybean seeds with different levels of vigor.<hr/>Testes de vigor que ofereçam rapidez e informações seguras sobre o potencial fisiológico das sementes é de fundamental importância no controle de qualidade. Objetivou-se por isso avaliar o efeito de diferentes temperaturas associados à redução do período de embebição das sementes de soja no teste de condutividade elétrica. Foram utilizados sete lotes de sementes da cultivar TMG 7062 IPRO. Para a caracterização inicial dos lotes determinou-se o teor de água, a primeira e a contagem final do teste de germinação, a emergência, o envelhecimento acelerado e a condutividade elétrica tradicional. A outra metodologia para o teste de condutividade elétrica proposta consistiu em usar 20 repetições de 10 sementes, colocadas em copos plásticos com 25mL de água deionizada, embebidas durante 10, 30, 60 e 120 minutos nas temperaturas de 30ºC, 35ºC, 40ºC e 45ºC. O delineamento experimental utilizado foi o inteiramente casualizado. Os resultados obtidos evidenciaram a possibilidade de reduzir o período de embebição dado terem sido semelhantes aos da metodologia tradicional. O teste de condutividade elétrica realizado com o período de embebição de 30 minutos nas temperaturas de 30 ou 35ºC forneceu informações consistentes que permitiram a identificação de lotes de sementes de soja com diferentes níveis de vigor. <![CDATA[<b>Longevidade de sementes de <i>Colubrina glandulosa</i> Perkins armazenadas</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200011&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Colubrina glandulosa Perkins is a species of ecological and socioeconomic importance, but in danger of extinction. The present study aimed to evaluate different storage conditions to check the physiological quality of the colubrina seeds. The seeds were stored in a paper bag and glass bottle, in a laboratory environment and in a dry chamber, during 0, 3, 6, 9, 12, and 15 months. For each storage period and condition, the following variables were evaluated: water content, germination, speed of germination, mean time and germination synchrony, total length, and dry mass of seedlings. The experimental design was completely randomized, in a 2 × 6 factorial arrangement (2 packs and 6 storage periods), with 4 replicates of 25 seeds. The water content of the seeds ranged from 8.0% to 17.8%, depending on the packaging and environmental conditions of the storage site, being physiologically classified as orthodox. Under the laboratory conditions, seed physiological potential decreased from 6 months onward in the paper packaging. Seeds conditioned in a porous or impermeable packaging with a water content of 8.0%, in the dry chamber condition, remained viable when stored for 15 months.<hr/>Colubrina glandulosa Perkins é uma espécie de importância ecológica e socioeconômica, porém, em risco de extinção. O presente trabalho teve como objetivo avaliar diferentes condições de armazenamento sobre a qualidade fisiológica de sementes de colubrina. As sementes foram acondicionadas em saco de papel e frasco de vidro, em ambiente de laboratório e em câmara seca, durante os períodos de 0, 3, 6, 9, 12 e 15 meses. Para cada período e condição de armazenamento foram avaliadas as seguintes variáveis: teor de água, germinação, velocidade de germinação, tempo médio e sincronia de germinação, comprimento total e massa seca de plântulas. O delineamento experimental foi inteiramente casualizado, em arranjo fatorial 2 x 6 (duas embalagens e seis períodos de armazenamento), com quatro repetições de 25 sementes. O teor de água das sementes variou de 8,0 a 17,8%, dependendo da embalagem e das condições ambientais do local de armazenamento, sendo fisiologicamente classificadas como ortodoxas. Em condições de laboratório, verificou-se diminuição no potencial fisiológico das sementes, a partir dos 6 meses, em embalagem de papel. Sementes acondicionadas em embalagem porosa ou impermeável, com teor de água de 8,0%, na condição de câmara seca, mantiveram a viabilidade quando armazenadas por 15 meses. <![CDATA[<b>Embebição e emissão da raiz primária de sementes de <i>Campomanesia adamantium</i> em função da temperatura</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200012&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Campomanesia adamantium é uma espécie nativa do Cerrado brasileiro com potencial de utilização na alimentação humana, medicina fitoterápica e indústria de bebidas. Este trabalho foi desenvolvido com o objetivo de caracterizar o processo de embebição e a emissão da raiz primária das sementes de C. adamantium em diferentes temperaturas. Após a despolpa, as sementes foram submetidas à determinação do teor de água e caracterização inicial da qualidade fisiológica. Para avaliar o efeito da temperatura na embebição das sementes estas foram expostas a 20, 25 e 30 °C e posteriormente foram registados a massa de sementes e número de sementes com emissão da raiz primária a intervalos pré-estabelecidos. Foi ajustado modelo de Peleg aos dados de embebição e bandas de 95% de confiança foram construídas para comparação estatística das curvas. A embebição à temperatura de 30 °C foi significativamente mais rápida que a 20, 25 ºC. O modelo de Peleg foi eficiente para descrever o processo de absorção de água pelas sementes. Altas temperaturas (30 °C) favorecem a rápida embebição e protrusão da raiz primária em sementes de C. adamantium. A fase II do processo de embebição em sementes desta espécie é curta e a fase III não é bem definida pela alta absorção de água.<hr/>Campomanesia adamantium is a native Brazilian Cerrado species with potential for use in human food, herbal medicine and the beverage industry. This work was developed in order to characterize the process of soaking and primary root protrusion of C. adamantium seeds at different temperatures. After pulp removal, seeds were evaluated for water content and initial characterization of the physiological quality. To study the soaking process, the seeds were exposed at temperatures of 20, 25 and 30 °C and then, data of seed mass and number of seeds with primary root protrusion were obtained at pre-established intervals. Peleg’s model was fitted to the soaking data and 95% confidence bands were constructed for statistical comparison of the curves. The soaking at the temperature of 30 ° C was significantly faster than at the other temperatures. The Peleg’s model was efficient to describe the process of water absorption of the seeds. High temperatures (30 ° C) favor the rapid imbibition and primary root protrusion in C. adamantium seeds. Phase II of the seed imbibing process of this species is short and phase III is not well defined by high water uptake. <![CDATA[<b>Produção de mudas de maxixeiro em meio salino a partir de sementes tratadas com bioestimulante</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200013&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Quality seedling production is related to various factors including irrigation water quality which, depending on the quantity of salts dissolved in it, can negatively affect seed germination, seed vigor and seedling growth. The aim of this experiment was thus to evaluate gherkin seedling germination and development in saline stress conditions using seeds treated with different doses of biostimulant. To do so, gherkin seeds cv. Liso de Calcutá, were subject to two levels of irrigation water salinity (0.5 and 3.5 dS m-1) and five doses of Stimulate® biostimulant (0, 5, 10, 15, and 20 mL kg-1 of seeds) in a completely randomized experimental framework using a 2 x 5 factorial design with four 40 seed repetitions. Seedlings emergence, emergence speed index, number of leaves, root collar diameter, plantlet height, root length, dry mass of root and of aerial part, and total dry mass were evaluated at the end of this experiment. The results indicated that high quality seedlings were obtained using seed treatment with a biostimulant in 10 mL kg-1 of seed doses; however, the use of saline water considerably reduced gherkin seedling development and inhibited the beneficial effect of biostimulants.<hr/>A produção de mudas de qualidade está relacionada a diversos fatores incluindo a qualidade da água de irrigação que dependendo da quantidade de sais nela dissolvidos pode afetar negativamente a germinação e vigor das sementes e mudas. Desse modo, o objetivo deste experimento foi avaliar a germinação e o desenvolvimento das mudas de maxixeiro em condições de estresse salino a partir de sementes tratadas com diferentes doses de bioestimulante. Para isso, utilizaram-se sementes de maxixeiro, cv. Liso de Calcutá, submetidas a dois níveis de salinidade da água de irrigação (0,5 e 3,5 dS m-1) e cinco doses do bioestimulante Stimulate® (0; 5; 10; 15 e 20 mL kg-1 de sementes) em delineamento experimental inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 5, com quatro repetições de 40 sementes. Avaliou-se ao final do experimento a emergência de plântulas, índice de velocidade de emergência, número de folhas, diâmetro do colo, altura de plântula, comprimento da raiz, massa seca de raiz, massa seca da parte aérea e total. A análise dos resultados indicou que mudas de melhor qualidade foram obtidas a partir do tratamento de sementes com bioestimulante na dosagem de 10 mL kg-1 de sementes; porém, o uso de água salina reduz consideravelmente o desenvolvimento de mudas de maxixeiro e inibe o efeito benéfico do bioestimulante. <![CDATA[<b>Análise biométrica multidimensional com tratamentos pré-germinativos em sementes e caracterização morfológica de plântulas de <i>Mimosa bimucronata </i>(De Candolle) Otto Kuntze</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200014&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Mimosa bimucronata é uma espécie vegetal que pode ser utilizada em programas de reflorestamento, sendo necessários estudos iniciais para a produção de mudas. Devido à importância desta espécie e à escassez de informações sobre a germinação das sementes, esta trabalho teve por objetivo avaliar i) as características biométricas das sementes por análise multivariada, ii) o efeito de pré-tratamentos de sementes na germinação e iii) caracterizar morfologicamente os diferentes estágios de germinação e de plântula. Foram analisadas a biometria e massa das sementes e oito tratamentos pré-tratamentos: testemunha; ácido sulfúrico (98%) durante dois, cinco e 10 min; água quente a 70 e 80 °C durante 2 min; escarificação mecânica e água destilada durante 24 h. Foram avaliados os diferentes estágios de desenvolvimento da semente até à formação de plântula. As sementes foram expostas a dois ambientes - laboratório e viveiro telado. Foram avaliados a percentagem de germinação e emergência; índice de velocidade de germinação e emergência; e tempo médio de germinação e emergência. De acordo com a análise multivariada, as sementes foram classificadas em três grupos, sendo as classes II e III as mais indicadas para produção de mudas. A germinação com ácido sulfúrico e lixa foram as mais indicadas. A espécie apresenta 10 estágios de desenvolvimento.<hr/>Mimosa bimucronata is a plant species that can be used in reforestation programs, and initial studies for the production of seedlings are needed. Due to the importance of this plant species and the scarcity of information on seed germination, this research was carried out with the objective of evaluate i) the biometric characteristics of the seeds by multivariate analysis, ii) the effect of seed pretreatment on germination, and iii) to characterize morphologically the different stages of germination and seedling. The biometry and seed mass and eight pre-germination treatments were analyzed: control; sulfuric acid (98%) for two; five and 10 min; hot water at 70 to 80 °C for 2 min; mechanical scarification and distilled water for 24 h. The different stages of seed development were evaluated until seedling formation. The seeds were exposed to two environments - laboratory and greenhouse. The percentage of germination and emergence were evaluated; germination and emergence speed index; and average time of germination and emergence. According to the multivariate analysis, the seeds were classified into three groups, with classes II and III being the most suitable for seedling production. Germination with sulfuric acid and sandpaper were the most indicated. The species presents 10 stages of development. <![CDATA[<b>Ácido salicílico e acibenzolar-S-methyl como atenuadores de fitointoxicação causada pelo chlorimuron-ethyl na cultura da soja</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200015&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O ácido salicílico (AS) e o acibenzolar-S-methyl (ASM) podem ser usados como atenuadores de estresses bióticos/abióticos causados em plantas, entretanto, são escassos os estudos visando minimizar os possíveis efeitos negativos da utilização de herbicidas em plantas. Diante disso, objetivou-se avaliar o efeito do AS e ASM como atenuadores de fitointoxicação causado pelo chlorimuron-ethyl na cultura da soja. Foi realizado um experimento em casa de vegetação no delineamento em blocos casualizados com cinco repetições. Os tratamentos aplicados no estádio V3-V4 na cultura da soja foram: controle (sem herbicida, sem AS e ASM); AS (1,0 mM); ASM (1,0 mM); AS 7 dias antes da aplicação do herbicida + chlorimuron-ethyl (1,0 mM + 100 g ha-1); ASM 7 dias antes a aplicação do herbicida + chlorimuron-ethyl (1,0 mM + 100 g ha-1, respectivamente); chlorimuron-ethyl (100 g ha-1); AS em mistura de calda + chlorimuron-ethyl (1,0 mM + 100 g ha-1, respectivamente) e ASM em mistura de calda + chlorimuron-ethyl (1,0 mM + 100 g ha-1, respectivamente). Decorrido três horas após a aplicação e aos 3, 7, 14, 21 e 28 dias depois da aplicação (DDA) foram realizadas avaliações de taxa de transporte de elétrons (TTE). Nesses mesmos dias avaliou-se os sintomas de fitointoxicação e a estimativa da área foliar (AF). Aos 28 DDA mediu-se a altura das plantas e a biomassa seca da parte aérea. A aplicação de AS e ASM, antes ou em mistura com herbicida chlorimuron-ethyl, reduziu os sintomas de fitointoxicação, manteve os índices de TTE próximos ao tratamento controle e minimizou as reduções da AF, altura e biomassa seca. A aplicação de AS e ASM atenuou o estresse causado pelo chlorimuron-ethyl na soja.<hr/>Salicylic acid (SA) and acibenzolar-S-methyl (ASM) can be used as biotic/abiotic stress attenuators in plants, thus, there are few studies that reduce the negative effects of herbicide use on plants. Therefore, this study aimed the effect of SA and ASM as attenuators of phytointoxication caused by chlorimuron-ethyl in soybean crop. The experiment was carried out in a greenhouse in a randomized complete block design with five replicates. The treatments were not studied V3-V4 in the soybean crop were: control (without herbicide, without SA and ASM); SA (1.0 mM); ASM (1.0 mM); SA 7 days before application of the herbicide + chlorimuron-ethyl (1.0 mM + 100 g ha-1 respectively); ASM 7 days before application of the herbicide + chlorimuron-ethyl (1.0 mM + 100 g ha-1, respectively); chlorimuron-ethyl (100 g ha-1); SA in syrup mixture + chlorimuron-ethyl (1.0 mM + 100 g ha-1, respectively) and ASM in syrup mixture + chlorimuron-ethyl (1.0 mM + 100 g ha-1, respectively). After three hours of application and at 3, 7, 14, 21 and 28 days after application (DAA), electron transport rate (ETR) evaluations were performed. On the same days the symptoms of phytointoxication and the estimation of leaf area (LA) were evaluated. At 28 DAA, plant height and dry shoot biomass were measured. The application of SA and ASM, before or in combination with chlorimuron-ethyl herbicide, reduced phytointoxication symptoms, maintained ETR indexes close to the control treatment, and minimized the reductions of LA, height and dry biomass. The application of SA and ASM attenuated the stress caused by chlorimuron-ethyl in soybean crop. <![CDATA[<b>Ecofisiologia de mudas de bananeira submetida a diferentes regimes hídricos</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200016&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Banana is one of the most cultivated fruits in tropical countries, however, the banana tree is susceptible to water deficit, with considerable physiological responses. Thus, the objective of this work was to evaluate ecophysiological parameters of seedlings of two banana cultivars grown in different water stress levels. The experiment was conducted at the State University of Maranhão in a completely randomized design with four replications, using a 2×3 factorial arrangement consisting of two banana cultivars (Pacovan-Ken, and Fhia-18) and three water regimes (0%, 67%, and 100% of the field capacity). The cultivar Pacovan-Ken showed better adaptation to the water stress conditions, and presented less damages to the photosynthetic apparatus of the plants, which may be related to the higher canopy cooling capacity of plants of this cultivar.<hr/>A bananeira, uma das frutíferas tropicais mais cultivadas, é uma espécie suscetível ao déficit hídrico e apresenta considerável resposta fisiológica à escassez de água. Dessa forma, este estudo objetivou avaliar o comprometimento ecofisiológio de mudas de duas cultivares de banana sob diferentes níveis de estresse hídrico. O experimento foi conduzido na Universidade Estadual do Maranhão, em delineamento inteiramente casualizado, em esquema fatorial 2 x 3 com quatro repetições. Os tratamentos consistiram de duas cultivares de bananeira: Pacovan Ken e Fhia 18 e três regimes hídricos (0%, 67% e 100% CC), totalizando seis tratamentos. A cultivar Pacovan Ken mostrou ser melhor adaptada às condições do estresse hídrico aplicado, com danos mais tardios à integridade do aparato fotossintético das plantas, o que pode estar relacionado ao fato dessa cultivar apresentar maior capacidade de refrigeração do dossel. <![CDATA[<b>Avaliação de eventos de trigo transformados com o gene <i>p5cs</i> e submetidos à seca</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200017&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The enzyme ∆¹-pyrroline-5-carboxylate synthetase (P5CS), encoded by the p5cs gene, is the rate-limiting step for proline biosynthesis, which acts as an osmoprotectant. The launch of transgenic commercial varieties depends on physiological and phenotypic characterization of events. The objective of this study was to evaluate five p5cs gene events (591, 14, 326, 164, 312), through physiological analyses and production rates during droughts. Plants of events and irrigated (IC) and stressed controls (SC) in flowering stage were submitted to 16 days of complete water restriction. The following elements were evaluated: relative water content (RWC); malondialdehyde concentration (MDA%); membrane stability index (MSI%); proline content; and production rates. As a result, the effect of water stress was only perceived after 12 days of water restriction with a decrease in the RWC values. Transgenic plants showed higher proline levels on the 16th day, compared to the SC (33 to 62%). The levels of MDA were lower on the 12th and 16th days for all the plants evaluated, but the MSI were similar to the IC for the events 591, 326, and 164, demonstrating the osmoprotectant effect. However, higher levels of proline did not result in higher production rates in the transgenic plants.<hr/>A enzima ∆¹-pirrolina-5-carboxilato sintetase (P5CS), codificada pelo gene p5cs, é o passo limitante da biossíntese de prolina, que age como um osmoprotetor. O lançamento de variedades comerciais transgênicas depende da caracterização fisiológica e fenotípica de eventos. O objetivo deste estudo foi avaliar cinco eventos (591, 14, 326, 164, 312) contendo o gene p5cs, através de análises fisiológicas e taxas de produção sob estresse hídrico. Plantas de eventos e controles irrigados e estressados (CI e CS) em estádio de florescimento foram submetidos a 16 dias de restrição hídrica. Foram avaliados: teor relativo de água (RWC); concentração de malondialdeído (MDA%); índice de estabilidade da membrana (MSI%); conteúdo de prolina; e taxas de produção. Como resultado, o efeito do estresse hídrico só foi percebido após 12 dias de restrição hídrica com uma diminuição nos valores de RWC. Plantas transgênicas apresentaram maiores níveis de prolina no 16º dia, comparado ao SC (33 a 62%). Os teores de MDA foram menores no 12º e 16º dias para todas as plantas avaliadas, mas os MSI foram semelhantes ao IC para os eventos 591, 326 e 164, demonstrando o efeito osmoprotetor. Porém, níveis altos de prolina não resultaram em maiores taxas de produção de grãos. <![CDATA[<b>Extratos etanolicos de própolis no controle <i>in vitro </i>de <i>Fusarium proliferatum</i></b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200018&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt In this study, we investigated the in vitro activity against Fusarium proliferatum, chemical characteristics, and antioxidant potential of eight propolis ethanolic extracts (PEE) from Brazil-six from the northern region of the state of Mato Grosso (PEE-1 to PEE-4, PEE-6, and PEE-7), one from the state of Bahia (PEE-5), and the green propolis from Minas Gerais state (PEE-8). The percentage of mycelial growth inhibition (PMGI), and macroconidia and microconidia sporulation of Fusarium proliferatum of these PEEs were evaluated and compared with that of the control (ethanol 70%). The 2% concentrations of PEE-4 to PEE-8 showed significant PMGI in relation to the control. PEE-8 at 2% stood out with the highest PMGI of Fusarium proliferatum and highest antioxidant potential. Among the PEEs that exhibited a significant antifungal action, PEE-8 and PEE-4 presented the highest total flavonoid content and PEE-6 stood out with the highest total phenolic content. Except PEE-1, all the extracts tested showed a reduction of more than 70% in the sporulation of macroconidia PEE-4 and PEE-8 presented predominance of quercetin and kaempferol flavonoids and PEE-6 of caffeic acid. Therefore, the presence of these antioxidant compounds may have contributed to the antifungal activity of these extracts.<hr/>Neste estudo foi investigada a atividade no controle in vitro de Fusarium proliferatum, a composição química e a atividade antioxidante de oito extratos etanólicos de própolis (EEP) produzidos no Brasil, seis da região norte do estado de Mato Grosso, (EEP-1 até EEP-4, EEP-6 e EEP-7); um do estado da Bahia, Brasil (EEP-5) e a própolis verde do estado de Minas Gerais, Brasil (EEP-8). Foi avaliado o efeito dos EEP na percentagem de inibição do crescimento micelial (PIC) e na esporulação de macroconídios e microconídios de Fusarium proliferatum e comparado com o controle (etanol 70%). Os extratos EEP-4 até EEP-8 a 2% apresentaram PIC significativos em relação ao controle. O EEP-8 a 2% se destacou com o mais alto PIC de Fusarium proliferatum e o maior potencial antioxidante. De entre os EEP que apresentaram ação antifúngica significativa os EEP-8 e EEP-4 apresentaram os maiores teores de flavonoides totais e o EEP-6 destacou-se com os teores superiores de fenólicos totais. Todos os EEP investigados, exceto o EEP1, provocaram redução de mais de 70% na esporulação de macroconídios. Os EEP-4 e EEP-8 apresentaram predominância dos flavonóides quercitina e campferol e o EEP-6 do ácido cafeico. Estes compostos antioxidantes podem ter contribuído para a atividade antifúngica dos extratos. <![CDATA[<b>Controle de fungos e qualidade fisiológica de sementes de soja (<i>Glycine max</i> L.) submetidas ao calor húmido</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200019&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A qualidade das sementes de soja (Glycine max L.) é um fator importante para o sucesso da cultura, uma vez que a semente pode servir como fonte de inóculo para disseminação de doenças. Dessa forma, objetivou-se avaliar o efeito da termoterapia via calor úmido na qualidade fitossanitária e fisiológica das sementes de soja. As sementes utilizadas foram da cultivar FTS ATHENA RR, as quais foram submetidas aos seguintes tratamentos: testemunha (sementes não tratadas), fungicida (dicarboximida) e os tratamentos térmicos a 40, 50 e 60 ºC por cinco e dez minutos de imersão em água. As sementes foram submetidas aos testes de sanidade e emergência em delineamento experimental inteiramente casualizado. O tratamento por imersão das sementes a 40, 50 e 60 °C por cinco e dez minutos não foi eficiente para impedir o desenvolvimento de Penicillium spp., Aspergillus niger Link e A. Flavus Tiegh. As temperaturas de 40 e 50 ºC em todos os tempos de imersão, reduziram a microflora fúngica da parte aérea e do solo sem afetar a qualidade fisiológica.<hr/>The quality of soybean seeds (Glycine max L.) is an important factor for the success of the crop, since the seeds can serve as source of inoculum for the dissemination of diseases. Thus, the objective of this work was to evaluate the effect of the thermotherapy via humid heat on the sanitary and physiological quality of the soybean seeds. The seeds used were from the cultivar FTS ATHENA RR, which were subjected to the following treatments: control (untreated seeds), fungicide (dicarboximide) and the heat treatments at 40, 50 and 60 ºC for five and ten minutes water immersion. The seeds were subjected to sanity and emergency tests in a completely randomized experimental design. Immersion of the seeds at 40, 50 and 60 ° C for five and ten minutes was not efficient to prevent the incidence of Penicillium spp., Aspergillus niger Link and A. flavus Tiegh. The temperatures of 40 and 50 ºC in all the immersion times reduced the fungal microflora of aerial part and soil without affecting the physiological quality. <![CDATA[<b>Desenvolvimento, fisiologia e ocorrência de míldio em videiras cv. </b><b>BRS Margot tratadas com preparados biodinâmicos</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200020&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O objetivo deste trabalho foi avaliar o desenvolvimento, a fisiologia e a resistência ao míldio de videiras cv. BRS Margot tratadas com preparados biodinâmicos em estufa. Utilizou-se o delineamento experimental inteiramente casualizado com três tratamentos e dez repetições. Os tratamentos foram: 1) testemunha aplicação de água na parte aérea; 2) tratamento orgânico - aplicação de quitosana (Fish Fértil® 200 mL.100 L-1) na parte aérea 3) tratamento biodinâmico - aplicação de preparado biodinâmico chifre sílica (501)(4 g.60 L-1) na parte aérea e adição de composto com preparados biodinâmicos 502 a 507 no adubo. Foram realizadas quatro aplicações foliares de água, quitosana e preparado (501) nas fases de cachos e botões florais separados em janeiro e fevereiro primeiro ciclo e novembro e dezembro de 2015 (segundo ciclo); e duas aplicações do composto no plantio e em setembro 2015 na fase de gomo de algodão. As plantas foram avaliadas para comprimento e diâmetro dos ramos, diâmetro do tronco, índice SPAD, trocas gasosas e área abaixo da curva de progresso da doença (AACPD). Os preparados biodinâmicos apresentaram efeito no desenvolvimento da videira cv. BRS Margot, evidenciado pelo aumento do comprimento dos ramos, assimilação de CO2, eficiência da enzima RuBisCO, teor de clorofila e redução na incidência de míldio na parte aérea das videiras.<hr/>The objective of this work was to evaluate the development, physiology and resistance to downy mildew of the BRS Margot grapevine treated with biodynamic preparations in a greenhouse. The experimental design was completely randomized with three treatments and ten replications in each treatment. The treatments were: 1) control pots with application of water in the aerial part; 2) organic treatment: application of chitosan (Fish Fértil® 200 mL.100 L-1) in the aerial part; 3) biodynamic treatment: application of biodynamic formulation silica horn (501) (4 g.60 L-1) in the aerial part and compost with formulations 502 to 507. Four leaf applications of the water, chitosan and preparation (501) were carried out in the 8 and 14 leaves separated stages in January and February (first cycle), November and December 2015 (second cycle) and two application of compost in plantation and September 2015 in the wooly bud stage. The plants were evaluated for the length and diameter of the canes, trunk, SPAD index, gas exchange and area under the disease progress curve (AUDPC). Biodynamic formulations had an effect on the development of the BRS Margot grapevine, verified by the increase of the length of the branches, CO2 assimilation, RuBisCO enzyme efficiency, chlorophyll content (SPAD index) and reduced the incidence of mildew. <![CDATA[<b>Resistência induzida ao pulgão-do-algodoeiro em cultivares de algodão colorido</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200021&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Objetivou-se avaliar a resistência de cultivares de algodão colorido por meio de indutores químicos. Diferentes cultivares de algodão foram plantados em vasos e mantidas em sala climatizada (temperatura diurna de 28±2ºC e noturna de 25±2ºC; 70±10 % de U.R. e 12 horas de fotofase). Ácido silícico ou acibenzolar-S-methyl foram aplicados nas plantas e estas foram ofertadas para o afídeo Aphis gossypii. O delineamento experimental foi em esquema fatorial envolvendo três cultivares de algodão e dois indutores de resistência com 10 repetições por tratamento. Os parâmetros biológicos observados foram mortalidade ninfal, duração do estado ninfal, períodos pré-reprodutivo, reprodutivo e pós-reprodutivo, longevidade e número total de ninfas produzidas. Os teores de fenóis e lenhina presentes nas folhas foram quantificados. Observou-se maior duração do período ninfal, menor número médio de ninfas produzidas e maior mortalidade ninfal no tratamento com ASM. O silício e ASM promoveram aumento no teor de lenhina na cv. BRS Verde. Contudo, no que se refere aos fenóis apenas o silício proporcionou aumento, na cv. BRS Verde. Assim, a aplicação de ASM afetou negativamente parâmetros biológicos de A. gossypii, por meio do aumento de lenhina nas plantas e a cv. BRS Verde se apresentou como uma melhor cultivar a ser utilizada, acumulando maiores teores de lenhina e fenóis.<hr/>The aim of this study was to evaluate the resistance induced by chemical inducers on cultivars of colored cotton. The cotton was planted in pots and kept in a climate-controlled room (28±2ºC daytime temperature, 25±2ºC night temperature, 70±10 % R.H.; and 12 hours of photoperiod). Silicon and acibenzolar-S-methyl were applied to the plants that were offered to Aphis gossypii afterwards. The bioassays were conducted in a randomized design in a factorial arrangement, with three cultivars of cotton and two resistance inducers, with ten repetitions. The biological parameters observed were: ninfal mortality, duration of nymphal stage, and pre-reproductive, reproductive and post-reproductive periods, longevity and total number of nymphs produced. The lignin and phenol content in the leaves were quantified. The longest duration of the nymphal period, the lower number of nymphs produced, and the major mortality were observed in the ASM treatment. Silicon and ASM promoted an increase in lignin content in the cv. BRS Verde. Thus, the ASM application affected negatively biological parameters of A. gossypii, by increasing the lignin content in plants. The cv. BRS Verde is a better cutivar to be used, because it accumulated higher lignina and phenol contents. <![CDATA[<b>Redução no espaçamento do milho em solos de baixa altitude</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200022&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O objetivo do trabalho foi avaliar a influência do arranjo espacial, via redução de espaçamento entre linhas de plantas, na cultura do milho em dois solos de baixa altitude no Oeste do Estado do Paraná, Brasil. Os trabalhos foram conduzidos em duas áreas experimentais da Cooperativa C.Vale, no ano agrícola de 2014/15, uma situada em Palotina (solo muito argiloso) e a outra em Brasilândia do Sul (textura média), em que o delineamento experimental foi o de blocos casualisados, com quatro repetições. Os tratamentos foram dispostos em modo fatorial duplo 2x4 (Híbridos X Espaçamentos) e os híbridos de milho utilizados foram o 2B587PW e o 2B810PW. Os espaçamentos entre as linhas foram de 25, 50, 75 e 100 cm. Os híbridos de milho foram semeados e mantidos com uma população de 70 mil plantas por hectare. As variáveis analisadas foram: altura de plantas e diâmetro do colmo; número de plantas acamadas; número de espigas danificadas; número de espigas expostas; percentagem de grãos ardidos; massa de 100 grãos e produtividade. A melhor disposição de plantas nos solos de baixa altitude, foi conferida pela redução do espaçamento entre as linhas e o aumento do espaçamento entre plantas na linha.<hr/>The aim of this work was to evaluate the influence of the spatial arrangement, by reducing spacing between plant lines, on maize cultivation in two low altitude soils in the western part of the State of Paraná, Brazil. The studies were conducted in two experimental areas of Cooperativa C.Vale, in the agricultural year of 2014/15, one located in Palotina (very clayey soil) and the other in South Brasilândia (medium texture), in which the experimental design was the randomized blocks with four replicates. The treatments were arranged in a 2x4 double factorial (Hybrids X Spacings) and the corn hybrids used were 2B587PW and 2B810PW. The lines spacing were 25, 50, 75 and 100 cm. Corn hybrids were sown and maintained with a population of 70 thousand plants per hectare. The analyzed variables were: height of plants and diameter of stems; number of bedded plants; number of damaged spikes; number of exposed spikes; percentage of burned grains; mass of 100 grains and productivity. The best arrangement of plants in soils at low altitude was conferred by the reduction of line spacing and the increase of plant spacing in the line. <![CDATA[<b>Raleio mecânico como alternativa no cultivo de pessegueiros</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200023&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Nas principais regiões produtoras de pêssego, o raleio é executado de forma manual, exigindo elevada disponibilidade mão de obra e custo dessa prática. O raleio mecânico pode ser uma alternativa ao raleio manual de frutos. Deste modo, o objetivo deste trabalho foi avaliar a eficiência do raleio mecânico com distintos equipamentos em pessegueiros. O experimento consistiu dos seguintes tratamentos: raleio manual de frutos, raleio mecânico de flores com o equipamento Carpa Electro®, raleio mecânico de flores com o equipamento derriçadeira e raleio mecânico nos frutos com o equipamento derriçadeira. As variáveis avaliadas, a campo foram percentagem de queda de flores e frutos, frutificação efetiva, tempo de raleio, número de frutos por planta, massa média dos frutos e produção por planta. O raleio manual e o raleio mecânico de flores com o equipamento derriçadeira foram eficazes para aumentar a produção e o diâmetro dos frutos. O raleio mecânico de flores e frutos constituem-se como uma alternativa ao raleio manual de pessegueiros, devido à capacidade de remoção e a redução de tempo para a realização da pratica do raleio.<hr/>In the major peach producing regions, thinning is performed manually, this practice requires high labor availability and cost. Mechanical thinning may be an alternative to manual fruit thinning. In this way, the objective of this work was to evaluate the efficiency of mechanical thinning with different equipment hand conducted in peach trees. The experiment consisted of the following treatments: hand thinning, mechanical flower thinning with the Carpa Electro® equipment, mechanical flower thinning with the trimming equipment and mechanical thinning of the fruits with the trimming equipment. The variables evaluated in the field were percentage of flower and fruit removed, effective fruiting, thinning time, number of fruits per plant, average fruit mass and yield per plant. The hand thinning and mechanical thinning of the flowers with the trimming equipment are effective to increase the yield and fruit size =. Mechanical thinning of flowers and fruits is an alternative to the manual peach tree thinning, due to the capacity of flower and fruit fall and the reduction of the time to thinning perform practice. <![CDATA[<b>Qualidade da madeira de eucalipto para aplicação como mourão tratado</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200024&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt O objetivo deste trabalho foi avaliar as características anatômicas e físico-mecânicas da madeira de Eucalyptus grandis x Eucalyptus urophylla (E. urograndis) visando sua aplicação como mourão tratado. Foram selecionadas dez árvores de plantação florestal com 7 anos, cortadas e seccionados discos e toras de madeira em diferentes alturas fixas do tronco, da base até a altura total, a cada 3m, para a determinação das características físicas (densidade básica e porcentagem de rachaduras), dimensões das fibras (comprimento, espessura da parede, diâmetro do lume e largura total) e dos vasos (diâmetro tangencial, frequência e porcentagem de área ocupada), relação cerne/alburno e propriedades mecânicas na flexão estática (MOR e MOE). A madeira do E. grandis x E. urophylla, aos 7 anos, apresenta características anatômicas e físico-mecânicas que indicam a sua utilização em processos de tratamento preservativo para aplicações das peças como mourões.<hr/>The objective of this work was to evaluate the anatomical and physico-mechanical characteristics of Eucalyptus grandis x Eucalyptus urophylla (E. urograndis) wood for its application as treated fence posts. Ten trees of forest plantation with 7 years were cut and sectioned wood discs and logs at different fixed heights of the trunk, every 3m, to determine the physical (wood basic density, percentage of cracks), fiber dimensions (length, wall thickness, lumen diameter and total width), vessels (tangential diameter, frequency and area), heartwood/sapwood ratio and mechanical properties (MOR and MOE). The wood of E. grandis x E. urophylla, at 7 years old, presents anatomical and physico-mechanical characteristics that indicate its use in processes of preservative treatment for fence posts applications. <![CDATA[<b>Bioenergia com resíduos do desdobro da madeira de <i>Pinus caribaea </i>var. <i>hondurensis</i></b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200025&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt As espécies florestais do gênero Pinus são as mais utilizadas nas indústrias de processamento da madeira no Brasil, com a geração significativa de resíduos durante a conversão de toras em madeira serrada (desdobro). O trabalho teve como objetivo avaliar as características energéticas do resíduo do desdobro da madeira de Pinus caribaea var. hondurensis de 40 anos de idade e a sua aplicação na forma de briquete. Foram determinadas a química imediata, o poder calorífico, a densidade a granel e energética do resíduo madeireiro para posterior produção de briquetes e avaliação das suas características energéticas e físico-mecânicas. Os briquetes de resíduo madeireiro de P. caribaea var. hondurensis apresentam características físico-mecânicas e energéticas que demonstram a sua viabilidade como fonte energética, com densidade energética de 19072,0 MJ.m-3.<hr/>Forest species of the genus Pinus are the most used in the wood processing industries in Brazil, with the significant generation of residues during the process of wood. The objective of this study was to evaluate the energetic characteristics of the residue of Pinus caribaea var. hondurensis at 40 years and its application in the form of briquette. The proximate analyses, heating value, bulk and energetic density of the wood residue was carried out to subsequent production of briquettes and evaluation of its energetic and physico-mechanical characteristics. The briquetes of wood residues of P. caribaea var. hondurensis exhibit physico-mechanical and energetic characteristics that prove to be a viable source for energetic use, with energy density of19,072 MJ.m-3. <![CDATA[<b>Agregação de valor a resíduos agroindustriais para fins energéticos</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200026&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt Este estudo teve por objetivo avaliar o potencial energético da matéria-prima residual produzida na colheita ou processamento de culturas agrícolas e florestais, in natura e carbonizada. O experimento resultou em um delineamento inteiramente casualizado, sendo cinco tratamentos: casca de café (Coffea arabica L.); palha de feijão (Phaseolus vulgaris L. cv. Carioca); descartes de madeira de construção civil e de madeireira, na forma de serragem; e sabugo de milho (Zea mays L.) e três repetições. As propriedades avaliadas foram: granulometria, densidade do granel, análise elementar, análise imediata, poder calorífico e densidade energética. Ao final do estudo pôde-se concluir que a casca de café apresenta melhores propriedades para uso em combustão direta dentre os resíduos in natura estudados, enquanto que o carvão de resíduos de madeira apresentou as melhores propriedades energéticas dentre os resíduos carbonizados.<hr/>This work aimed to characterize and evaluate the potential energy production of both raw and carbonized residues from harvest and product processing of agriculture and forest crops. The experiment resulted in a completely randomized design with five treatments and three replicates. The evaluated properties were: granulometry, bulk density, elemental analysis, immediate analysis, calorific value and energy density. The data were submitted to analysis of variance and means were compared using the Tukey test at 5% significance. In conclusion, the in natura coffee bark presented the best properties for use in direct combustion, while wood residues charcoal presented better properties for energetic purposes among carbonized residues in study. <![CDATA[<b>Avaliação de amêndoas de baru <i>in natura </i>armazenadas em diferentes embalagens</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200027&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A amêndoa de baru (Dipteryx alata Vog.), é uma importante fonte de nutrientes e uma alternativa culinária para a confeção de diversos pratos e inserção em dietas saudáveis. O seu uso e comercialização contribui para a preservação do bioma Cerrado, porém a falta de estudos e conhecimento inerentes à sua conservação no período pós-colheita pode limitar a sua utilização e conduzir a relevantes perdas. Dessa forma, o objetivo deste trabalho foi avaliar as características físicas e químicas na qualidade e conservação das amêndoas de baru in natura. Foram avaliados o ganho de massa, firmeza, sólidos solúveis totais, pH e acidez titulável de amêndoas, em 5 tipos de embalagens: polipropileno (PP), cloreto de polivinila + poliestireno expandido (PVC + EPS), polietileno de baixa densidade (PEBD), polietileno tereftalato (PET) e controle), armazenadas em B.O.D. a 10±2°C. A embalagem PP apresentou os menores valores de ganho de massa e de acidez titulável. As embalagens PP e PVC + EPS obtiveram valores superiores às demais para pH no final do armazenamento, não sendo constatada variação significativa para a firmeza durante o armazenamento. Com base nos resultados, conclui-se que amêndoas de baru in natura podem ser conservadas por refrigeração durante 42 dias, sendo que, dentre as embalagens estudadas, as que apresentaram os parâmetros mais favoráveis foram PP e PVC + EPS.<hr/>The almond of baru (Dipteryx alata Vog.) is an important source of nutrients and a culinary alternative for making healthy dishes and diets. Its use and archiving for conservation of the Cerrado biome, but a failure of studies and practices inherent to its life in case of exclusion can limit its use and lead to damages to knowledge. In this way, the present work had as objective to evaluate as physical and technical characteristics in the quality and conservation of uncooked baru almonds. It was evaluated the mass gain, firmness, total soluble solids, pH and titratable acidity of almonds in 5 types of condensation polyethylene (PP), polyvinyl chloride + expanded polystyrene (PVC + EPS), low density polyethylene (LDPE) , polyethylene terephthalate (PET) and control) stored in BOD at 10 ± 2 ° C. The PP packaging is composed of small values of mass gain and titratable acidity. The PP and PVC + EPS packages obtained values similar to and higher than the pH values without end of departure, and no significant change was observed for a firmness during storage. Based on the results, it can be concluded that in-kind clay almonds can be preserved by refrigeration for 42 days. Among the packages studied, the most favorable are PP and PVC + EPS. <![CDATA[<b>Análise sensorial de cachaça produzida em manejo orgânico e convencional</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200028&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt A cachaça, produzida a partir da cana-de-açúcar, é considerada uma bebida genuinamente brasileira. A melhoria na qualidade da cachaça contribuiu para maior aceitação no mercado e maior volume de produção e exportação. O objetivo deste estudo foi avaliar se as variedades (RB 867515, RB 966928 e RB 855453) e manejos de cultivos da cana-de-açúcar (sem adubação, orgânico e convencional) influenciam nas características sensoriais da cachaça. Utilizou-se a Análise Descritiva por Ordenação (ADO) e a aceitação. Os resultados mostraram a existência de diferenciação sensorial entre as bebidas de diferentes variedades e manejos. Estes, por sua vez, influenciaram os atributos sensoriais, avaliados por meio da ADO. Na opinião dos avaliadores durante a análise sensorial de aceitação, a cor não foi fator de diferenciação entre as bebidas, o aroma, sabor, corpo e impressão global podem ter influênciado na aceitação das cachaças produzidas a partir das variedades RB 855453 e RB 867515, na modalidade de manejo orgânico.<hr/>Cachaça, produced from sugar cane, is considered a genuine Brazilian drink. The improvement in the quality of cachaça contributed to greater acceptance in the market and greater volume of production and export. The objective of this study was to evaluate if the varieties (RB 867515, RB 966928 and RB 855453) and sugar cane crop management (without organic and conventional fertilization) influence the sensorial characteristics of cachaça. Descriptive Analysis by Ordination (ADO) and acceptance were used. The results showed the existence of sensorial differentiation between the drinks of different varieties and managements. These, in turn, influenced the sensory attributes, evaluated through ADO. In the opinion of the evaluators during the sensorial analysis of acceptance, color was not a factor of differentiation among beverages, aroma, flavor, body and overall impression may have influence of the acceptance of cachaças produced from varieties RB 855453 and RB 867515, in the organic management modality. <![CDATA[<b>Teste de aceitação de laranjas de umbigo ‘Navelina’</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200029&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The introduction of citrus variety in new areas is mainly based on the edaphic and climatic adaptation linked to the physical-chemical properties of the fruits, requiring more studies about the sensory aspects to comprehend the consumer preferences. In this way, the aim of this study was to evaluate the acceptance of ‘Navelina’ [Citrus sinensis (L.) Osb.] navel oranges by consumers and the purchase intent, through sensory evaluation. To perform the harvest, the fruits were first analyzed in relation to the physical-chemical characteristics. Then, 131 untrained panelists representing the consumers were asked to evaluate samples of ‘Navelina’ through the acceptance test performed in individual booths with white light, according to the fruit attributes: appearance, firmness, aroma and taste. At the end, they were asked about the purchase intent of the fruit. The data was subjected to the Principal Component Analyses in order to describe the results and internal preference mapping. According to the results, the ‘Navelina’ fruits present excellent sensory attributes and physical-chemical characteristics associated to the seedless aspect, which are required by the consumers whose express high preference for its fruits, mainly based in the attributes of appearance and taste, attending to the standard requirements of the consumer market.<hr/>A introdução de uma variedade cítrica numa nova área baseia-se principalmente na adaptação edafoclimática associada às propriedades físico-químicas dos frutos, necessitando de mais estudos sobre os aspectos sensoriais para conhecer as preferências do consumidor. Desta forma, o objetivo deste estudo foi avaliar a aceitação de laranjas ‘Navelina’ [Citrus sinensis (L.) Osb.] pelos consumidores e a intenção de compra, através da análise sensorial. Após colheita, foram analisadas as características físico-químicas dos frutos. Seguidamente, 131 julgadores, não treinados, foram questionados para avaliar as amostras da laranja ‘Navelina’, através do teste de aceitação realizado em cabines individuais com luz branca, de acordo com os atributos sensoriais do fruto: aparência, firmeza, aroma e sabor. No final, foi também questionado a intenção de compra do fruto. Os dados foram submetidos à Análise em Componentes Principais para descrever os resultados e o mapeamento das preferências interna. De acordo com os resultados, os frutos da Navelina apresentam excelentes atributos sensoriais e características físico-químicas associadas ao aspecto sem sementes, exigidas pelos consumidores que expressam alta preferência pelo seus frutos, principalmente em relação aos atributos de aparência e sabor, atendendo aos requisitos do mercado consumidor. <![CDATA[<b>Etnoconhecimento de plantas medicinais em uma comunidade na Amazônia oriental</b>]]> http://www.scielo.mec.pt/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0871-018X2019000200030&lng=pt&nrm=iso&tlng=pt The Amazon has many plant species with potential for medicinal use and a vast traditional knowledge accumulated over the years by the traditional peoples that inhabit the region. The objective of this work was to document traditional knowledge regarding the use of medicinal plants by São Tomé community residents that had its physical area affected by the reservoir of a hydroelectric plant in the region of the Araguari river valley, Amapá, Brazil. Data were collected from May to October 2014. Non-probabilistic sampling (n = 15) and participant observation were used to select local experts who understood about the use of medicinal plants. Socio-demographic and ethnobotanical data were collected during semi-structured interviews. There were 45 species distributed in 31 botanical families, with indicative of medicinal use by local informants. The main parts used of the plants were bark and leaves.<hr/>A Amazônia possui muitas espécies vegetais com potencial para uso medicinal e um vasto conhecimento tradicional acumulado ao longo dos anos pelos povos tradicionais que habitam a região. O objetivo deste estudo foi documentar as principais espécies de plantas medicinais utilizadas por uma comunidade que teve sua área física afetada pelo reservatório de uma hidrelétrica na região do vale do rio Araguari, Amapá, Brasil. A coleta de dados ocorreu no período de maio a outubro de 2014. Utilizou-se amostragem não probabilística (n = 15) e observação participante para selecionar especialistas locais que entendem sobre o uso de plantas medicinais. Os dados sociodemográficos e etnobotânicos foram coletados durante entrevistas semiestruturadas. Foram relatadas 45 espécies, distribuídas em 31 famílias botânicas, com indicativo de uso medicinal pelos informantes locais. As principais partes utilizadas das plantas foram cascas e folhas.